fbpx
Home ReviewsGame Reviews YS IX Monstrum Nox | The Review

YS IX Monstrum Nox | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Την πρώτη φορά που δοκίμασα κάποιο παιχνίδι της σειράς Ys ήταν στο PSP με το Ys Seven. Θυμάμαι πως ήμουν τόσο ενθουσιασμένος με τον εν λόγω τίτλο που μετά απλά κάθισα και έπαιξα όλα τα παιχνίδια που ήρθαν στην Δύση. Το διασκεδαστικό, δυναμικό και γεμάτο δράση σύστημα μάχης, η εκρηκτική μουσική που με ωθούσε όλο και πιο πέρα αλλά και τα boss fights που όσο προχωρούσε η ιστορία γίνονταν ολοένα και πιο επικά, κατάφεραν να με καθηλώσουν και να με κάνουν έναν από τους φανατικούς φίλους της σειράς.

Έχουν περάσει περίπου 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Lacrimosa of Dana, του όγδοου τίτλου της σειράς ο οποίος καλώς ή κακώς δεν κατάφερε να με εντυπωσιάσει όσο θα ήθελα. Αυτό ίσως οφείλεται στο κλασικό σκηνικό “ναυαγός σε μυστηριώδες νησί” ή στα gameplay στοιχεία του που δεν μου προσέφεραν κάτι καινούργιο (όπως το base defense κομμάτι). Έτσι, ερχόμαστε στο σήμερα, με το Monstrum Nox να αποτελεί τον νέο τίτλο που βάζει τον Adol σε μια νέα περιπέτεια μετατρέποντάς τον από απλό εξερευνητή σε έναν σκοτεινό πολεμιστή.

To Monstrum Nox ακολουθεί για άλλη μια φορά τις περιπέτειες του Adol Christin όπου μαζί με τον συνοδοιπόρο του Dogi, φτάνουν στην πόλη της Balduq. Έχοντας αντιμετωπίσει γιγάντια τέρατα, αποκαλυπτικά σενάρια, και τελετουργίες που αποσκοπούν στο τέλος του κόσμου, ο Adol έχει χτίσει ένα όνομα που…δεν το υποστηρίζουν όλοι. Έτσι, φτάνοντας στην Balduq, οι δύο ταξιδιώτες συλλαμβάνονται για το χάος που έχουν προκαλέσει στα ταξίδια τους και ρίχνονται στην φυλακή χωρίς να περάσουν από τις απαραίτητες διαδικασίες.

Χωρίς να μείνει άπραγος, ο αγαπημένος πρωταγωνιστής βρίσκει τον τρόπο να δραπετεύσει και πέφτει πάνω σε μια μυστήρια γυναίκα ονόματι Aprilis η οποία τον πυροβολεί και τον μετατρέπει σε ένα υβριδικό πλάσμα (μισό τέρας, μισό άνθρωπο) γνωστό ως Monstrum. O λόγος αυτής της μετάλλαξης είναι κάπως αναμενόμενος μιας και ο Adol μαζί με μια άλλη ομάδα πολεμιστών έχουν συγκεντρωθεί από την Aprilis – με το ζόρι – για να αντιμετωπίσουν μια απειλή από μια άλλη διάσταση.

Έτσι, η ομάδα δραπετεύει από τις φυλακές με την κατάρα να του απαγορεύει την έξοδο από την πόλη, με αποτέλεσμα να μένει σε αυτή και να συνεργάζεται με τους υπόλοιπους για την αντιμετώπιση της νέας απειλής.

Το Ys IX: Monstrum Nox διατηρεί κατά κόρον την φόρμουλα που το έκανε τόσο αγαπητό, χτίζοντας πάνω σε νέα στοιχεία και μηχανισμούς που πνέουν νέα ζωή στην σειρά. Μπορεί η ιστορία να μην μας εντυπωσιάσει τόσο μιας και τόσα άλλα RPG έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο μέχρι σήμερα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε να θέλουμε να δούμε τι γίνεται παρακάτω.

Η περιπέτειά μας ξεκινά κάπως “ήρεμα”, με την περιγραφή και την εξήγηση του κόσμου και των γεγονότων να γίνεται συνεχώς αλλά με τους χαρακτήρες να φαντάζουν μονοδιάστατοι. Ευτυχώς, όσο ανοίγει ο κόσμος και αποκτάμε πρόσβαση σε νέα side quests και κεφάλαια, θα γνωρίσουμε καλύτερα τους συμπολεμιστές μας και θα βρούμε στοιχεία και στιγμές που θα μας κρατήσουν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Καθώς εξερευνούμε θα βρούμε αντικείμενα, όπλα και άλλα βοηθήματα που θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε νέα επίπεδα δύναμης, ενώ από την άλλη θα υπάρχει και μια πληθώρα από dungeons που θα συμβάλλουν στην απόκτηση απαραίτητης εμπειρίας. Ορισμένοι ήρωες από την ομάδα μας διαθέτουν και ξεχωριστές ικανότητες που μας επιτρέπουν να προσπερνάμε εμπόδια ή να φτάνουμε πλατφόρμες που με φυσικούς τρόπους δεν γίνεται να φτάσουμε δίνοντας έτσι και μια metroidvania αίσθηση στο gameplay.

Ενισχύοντας την εξερεύνηση στον κόσμο του Balduq, μπορούμε να μαζέψουμε λουλούδια, ορυκτά και κομμάτια από τα τέρατα και τα ζώα που θα σκοτώσουμε ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε για το crafting και για να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία για και από τους merchants. Δεν θα λείπανε και τα collectibles που είναι διάσπαρτα στον χάρτη ενώ τα landmarks λειτουργούν ως σημεία fast travel στα οποία μπορούμε να επιστρέψουμε αν κάτι έχει μείνει ανεξερεύνητο.

Ένα από τα ενδεχομένως αρνητικά στοιχεία του Ys IX είναι το γεγονός ότι λόγω των ορίων που η δράση λαμβάνει χώρα θα νιώσουμε πολλές φορές πως βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια. Σε αυτό συμβάλλουν και τα γραφικά τα οποία προσθέτουν λεπτομέρειες στους χαρακτήρες και τα εφέ των επιθέσεων  με τα περιβάλλοντα να περνούν σε δεύτερη μοίρα και να φαντάζουν αδιάφορα στο μάτι μας.

 

Όσον αφορά το σύστημα μάχης, το YS IX: Monstrum Nox διατηρεί το ταχύτατο αλλά δυναμικό σύστημα μάχης της σειράς. Τα Animations των χαρακτήρων και των επιθέσεων είναι λεπτομερή και εντυπωσιακά ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πληθώρα εχθρών και επιθέσεων. Κάποιες στιγμές θα νομίζουμε πως παίζουμε μέσα σε anime ειδικά με τις ειδικές ικανότητες των χαρακτήρων μας.

Κάθε ήρωας επιτίθεται με διαφορετικό είδος όπλου και στάνταρ κινήσεις, ενώ παράλληλα έχουν στην διάθεσή τους ειδικές ικανότητες που χρησιμοποιούν τους αντίστοιχους πόντους για να εξαπολυθούν.

Πέρα από τις κλασικές επιθέσεις, το dash, το block και το double jump το παιχνίδι μας δίνει δύο τρόπους για να διαχειριστούμε την άμυνα του χαρακτήρα μας. Για την ακρίβεια μπορούμε είτε να αποφύγουμε επιθέσεις είτε να τις αποκρούουμε. Όταν αποφεύγουμε επιθέσεις σε συγκεκριμένες στιγμές – κυριότερα λίγο πριν μας χτυπήσει ο εχθρός μας – ο χρόνος κυλάει πιο αργά δίνοντάς μας την ευκαιρία να εξαπολύσουμε μια σειρά επιθέσεων ενώ αντίστροφα, αν αποκρούσουμε την κατάλληλη στιγμή τότε οι επιθέσεις μας προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πέρα όμως από το εντυπωσιακό σύστημα μάχης – που είναι και αυτό που θα μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον με τα dungeons και τα raid battles – αυτό που το ενισχύει είναι η για άλλη μια φορά καταπληκτική μουσική που συνοδεύει τον τίτλο. Τα ηχητικά εφέ επιστρέφουν ανανεωμένα και γνώριμα. Εξάλλου, αν δεν είναι σπασμένο γιατί να το φτιάξεις, σωστά;

Αυτό όμως που είναι αισθητά σπασμένο, και ιδιαίτερα στο port του Nintendo Switch είναι η απόδοση. Δεδομένου ότι η ίδια μηχανή χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του παιχνιδιού, το Monstrum Nox πασχίζει να διατηρήσει σταθερά καρέ καθόλη την διάρκεια, ειδικά σε portable mode. Ακόμα και στο Ps4 υπήρχαν προβλήματα, αλλά μιας και μιλάμε για ένα κατώτερης δυναμικής σύστημα, τα προβλήματα είναι περισσότερο και πιο διακριτά.

Frame drops τόσο στην μάχη όσο και μέσα στην πόλη είναι ένα συχνό φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο αισθητό καθώς φτάνουμε προς το τέλος, εκεί που τα πράγματα γίνονται όλο και πιο χαοτικά. Ειδικά σε portable mode, θα δούμε πολλά pop ins, αλλαγές του φωτισμού κατά την διάρκεια των σκηνών, μουντά χρώματα στα περιβάλλοντα, θολούρες σε σημεία που δεν πρέπει και μίξη γραφικών μεταξύ μοντέρνου και παλιού. 

Όλα αυτά μοιάζουν με προβλήματα που δεν μπορούν να φτιαχτούν με ένα απλό patch ή ακόμα και με μια σειρά από τέτοια, αλλά δεν είναι και ‘λογικό’ να υπάρχουν δεδομένου του Lacrimosa of Dana και άλλων παιχνιδιών από την ομάδα ανάπτυξης.

Παρόλα αυτά, το YS IX: Monstrum Nox είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό και ευχάριστον action RPG που είναι καλό για όσους έρχονται πρώτη φορά στην σειρά. Οι μάχες είναι ταχύτητες και μας κρατάνε στην άκρη της καρέκλας μας ενώ η μουσική μπορεί πολύ άνετα να μας κρατήσει συντροφιά ακόμα και τις ώρες που δεν παίζουμε. Η ιστορία του ίσως να μην είναι κάτι το ιδιαίτερο, ειδικά με τα σημερινά standards αλλά σίγουρα δεν θα μας είναι και αδιάφορη. Το μεγαλύτερο αρνητικό στοιχείο όμως είναι η απόδοση που είτε σε docked είτε σε portable δεν είναι και η καλύτερη. Η καλύτερη εναλλακτική είναι η έκδοση των υπολογιστών ή του PS5 εκτός αν είναι απαραίτητο το portability για τον ελεύθερο χρόνο σας.

Ευχαριστούμε θερμά την Nis America για τη διάθεση του παιχνιδιού.