fbpx
Home ReviewsGame Reviews Turrican Flashback | The Review

Turrican Flashback | The Review

Γράφει ο/η Στέλιος Αναγνωστόπουλος

West society story

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε μια επαρχιακή πόλη κοντά στην Αθήνα, ο 10χρονος τότε συντάκτης του κειμένου ήταν θαμώνας -εκτός από τα ουφάδικα- ή μάλλον έβρισκε ασυλία από την «πραγματικότητα» σε ένα κατάστημα το οποίο διέθετε Amiga, Amstrad και λοιπά συστήματα. Αρχικά είχαμε την επιλογή μεταξύ πολλών τίτλων, η χρέωση γινόταν με την ώρα αλλά μετά από λίγο καιρό αυτό άλλαξε δραματικά καθώς μέσα σε μια ώρα έπρεπε να επιλέξουμε μόνο τρία παιχνίδια. Όπως και να ‘χει, εκείνες τις εποχές, και πριν αποκτήσω δικό μου PC, ήμουν ήδη εξοικειωμένος με το hardware και την ενθουσιώδη nerd κουλτούρα πράγμα πολύ ενδιαφέρον για εμένα αλλά ταυτόχρονα δίκοπο μαχαίρι καθώς αποτελούσε πάντα κόκκινο πανί για bullying στο περιβάλλον του σχολείου. Βλέπετε, κανείς δε μιλούσε ανοιχτά, όπως έκανα πάντα για τέτοια θέματα, καθώς η άλλη «κουλτούρα» της εποχής επιβεβαίωνε την όποια ματσίλα του «ισχυρού» φύλου μέσα από ετεροπροσδιορισμένα στερεότυπα που απολάμβαναν μεγαλύτερης ή καλύτερα αποκλειστικής απήχησης. Όπως πάντα, οι διαβατήριες τελετουργίες της ενηλικίωσης σε μια δυτική και ταυτόχρονα βαλκανική κοινωνία οφείλουν (ναι ακόμα και σήμερα) να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Για να ολοκληρώσω αυτή την εισαγωγή και να επέλθει η «κάθαρσις», στο τέλος αποδείχτηκε ότι όλοι ανεξαιρέτως ασχολούνταν και με τα video games.  Παιχνίδια όπως Super Frog, Jim Power, Defender of the crown, Moonstone αλλά και η σειρά Turrican αποτέλεσαν για εκείνη τη γενιά πρωτόγνωρες εμπειρίες· τα high score άλλαζαν αστραπιαία χέρια και όλοι, μα όλοι, καυχιόμασταν όταν ανακαλύπταμε κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί πριν από κάποιον άλλον. Μεγάλη εισαγωγή, καλύπτει παραπάνω από το ένα τρίτο του review αλλά δεν ήθελα να διαγράψω ούτε μία λέξη.

The one is cult, the second is legend!

Η συλλογή «Turrican Flashback» αποτελείται από τέσσερα παιχνίδια της σειράς· τα δύο μέρη για Amiga, το Mega Turrican το οποίο κυκλοφόρησε στο Mega Drive και το Super Turrican για το Super Nintendo. Και τα τέσσερα παιχνίδια δεν έχουν «γεράσει» καλά αλλά σίγουρα θα ξυπνήσουν μνήμες και κατ’ επέκταση τα αντανακλαστικά των παλαιότερων! Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν βελτιώσεις ή προσθήκες και έχουν μεταφερθεί αυτούσια στις νέες πλατφόρμες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό ούτε δείγμα προχειροδουλειάς. Ο σκοπός αυτής της συλλογής ήταν μια μεταφορά κάποιων παιχνιδιών της σειράς ακριβώς όπως εμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είναι υπόλογοι γι’ αυτό.

This machine kills everything

Ελέγχετε ένα κλασικό ρομποτοειδή χαρακτήρα (βασικό concept της εποχής, βλ. Mega man, Metroid, Contra, Probotector) σε ένα scrolling shmup, πυροβολώντας σε στυλ run and gun ό,τι δίνει στίγμα στην οθόνη σας, συγκεντρώνετε power ups, αντιμετωπίζετε bosses χωρίς, ωστόσο, να λείπει το στοιχείο της εξερεύνησης ανακαλύπτοντας κρυφές περιοχές, συνήθως καταστρέφοντας textures ή πηδώντας σε «αόρατες» πλατφόρμες. Το gameplay επαναλαμβάνεται διαρκώς και αυτό ίσως αποτελεί την «πέτρα του σκανδάλου» για τα σημερινά δεδομένα. Σεναριακά το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα απλό αφού όλη η εμπειρία σε αυτό το είδος εξαντλείνται στο gameplay.

Hear me, Alice!

Η μουσική του Chris Huelsbeck παραμένει μέχρι και σήμερα cult και όσοι είμαστε μυημένοι σε αυτά τα gaming ακούσματα επιδιώκουμε μέσα από πλατφόρμες όπως το Spotify να τα έχουμε τακτοποιημένα στις αντίστοιχες λίστες αναπαραγωγής. Χωρίς να θέλω να επεκταθώ περισσότερο, ο Chris Huelsbeck είναι υπεύθυνος και για ένα από τα καλύτερα soundtrack -προσωπική εκτίμηση- όλων των εποχών για το αγαπημένο μου Jim Power, για το οποίο επεδίωξα να κάνω ένα playthrough στο Twitch αρκετά χρόνια πριν μόνο και μόνο για να ακούσει και μετά να παίξει ο κόσμος αυτό το έπος.

Optional gimmicks

Ένα στοιχείο που προστέθηκε στη συλλογή είναι η δυνατότητα για rewind. Όσοι, λοιπόν, δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα κλασικά cheat codes (ναι, σωστά διαβάσατε!) προκειμένου να αποφύγετε δύσκολες καταστάσεις μπορείτε να επιστρέψετε λίγα δευτερόλεπτα πριν τη μοιραία κατάληξη του χαρακτήρα σας. Επίσης, μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε save! Όλα τα παραπάνω στοιχεία μειώνουν την εμπειρία του gameplay και το παιχνίδι για να σας αποτρέψει από το να τα χρησιμοποιήσετε σας θέτει προ των ευθυνών σας καθώς…θα αποκλειστείτε από τη δυνατότητα συλλογής trophies. Ναι, σωστά διαβάσατε. Όσοι καταφύγουν σε οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους «υπεκφυγής» απενεργοποιούνται τα trophies! Τέλος, έχουν προβλεφθεί και διάφορα φίλτρα οθόνης όπως scan lines, widescreen, CRT shaders, tweaks για το RGB αλλά και κάποιες ρυθμίσεις για απόδοση καλύτερης ποιότητας ήχου.

Do you know what i mean?

Το «Turrican Flashback» είναι από τις καλύτερες ευκαιρίες για να επικοινωνήσετε με το παρελθόν, να μάθετε ή να επαναλάβετε ένα από τα πιο hardcore παιχνίδια της εποχής. Δυστυχώς, όση νοσταλγία και να το διακατέχει δεν είναι αρκετή για να το επαναφέρει στην επικαιρότητα. Αυτό ομως δεν αποκλείει αρκετές ώρες διασκέδασης!

Ευχαριστούμε θερμά την PR Hound για τη διάθεση του παιχνιδιού.