fbpx
Home HOT Τα «ορφανά» της Blizzard.

Τα «ορφανά» της Blizzard.

Γράφει ο/η Στέλιος Αναγνωστόπουλος

Κάποιοι developers προτού καθιερωθούν βάσει μιας επαναλαμβανόμενης συνήθως επιτυχίας κρύβουν στις ντουλάπες τους όχι απαραίτητα σκελετούς, ένεκα Halloween, αλλά παιχνίδια που άλλοτε σημείωσαν επιτυχία και άλλοτε δεν προμήνυαν σε καμία περίπτωση την άνοδο ενός κολοσσού. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η Blizzard η οποία δημιούργησε δύο τίτλους με τους οποίους άφησε το στίγμα της στις συνειδήσεις των gamers με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και οι δύο τίτλοι κυκλοφόρησαν από την πάλαι ποτέ «μαμά» όλων μας Interplay.

Blackthorne

Στις επάλξεις του mini αφιερώματός μας βρίσκεται το Blackthorne (περισσότερο γνωστό στην Ευρώπη ως Blackhawk), ένα platform based παιχνίδι το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά σε Super Nintendo και DOS το 1994 και μεταφέρθηκε σε διάφορα format της εποχής όπως τα  Sega 32X, Mac OS,  Gameboy Advance και Windows. Το concept ήταν απλό: ο εκ Tuul ορμώμενος και ευγενούς καταγωγής Kyle “Blackthorne” Vlaros θα ακολουθήσει χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις το πεπρωμένο του εμπλεκόμενος σε μια κλασική βεντέτα μεταξύ φωτός και σκότους. Βλέπετε, ο ματαιόδοξος βασιλιάς του πλανήτη Tuul δε μπορούσε να αποφασίσει ποιος από τους δύο γιους του ήταν ο πιο ικανός (ή άριστος, αν προτιμάτε) ώστε να αναλάβει την ηγεσία όταν αποδημήσει. Αποφάσισε, λοιπόν, να δώσει την -ομολογουμένως όχι και τόσο σολομώντεια- λύση οδηγώντας τους γιούς του στην έρημο όπου και αυτοκτόνησε. Από το σώμα του αναδύθηκαν δύο μαγικές πέτρες· η μία ανήκει στην πλευρά του φωτός και η άλλη στο μαύρο σκοτάδι, darker than black, πόσο πιο δραματικά να το θέσουμε; Έχοντας πλέον νομιμοποιητικά και ιδεολογικά λάβαρα (ή πετριές, αν επιθυμείτε), τα δύο αδέρφια χωρίζουν τα τσανάκια τους αναλαμβάνοντας διαφορετικά βασίλεια, αυτά του Androth και του Ka’dra’suul αντίστοιχα. Όμως ο αδερφός που ανέλαβε το βασίλειο υπό την σκέπη της σκοτεινής πέτρας δεν αποδέχτηκε αυτή τη μοίρα και καταφέρθηκε εναντίον του βασιλείου του φωτός. Ο Kyle είναι ο γιος του βασιλιά Vlaros του Androth· μετά την παραίνεση του μάγου Galadril αποφασίζει να φυγαδεύσει τον γιό του στον πλανήτη Γη. Είκοσι χρόνια μετά, ο Kyle, εκπαιδευμένος πλέον -αν και σίγουρα γεννημένος έτοιμος, όπως ταιριάζει στους γαλαζοαίματους και τον Ράμπο- επιστρέφει στον Tuul ώστε να διεκδικήσει τον θρόνο από τον Sarlac, τον υποκινητή της επίθεσης.

Το gameplay του παιχνιδιού περιλαμβάνει πλατφόρμες όπου ο Blackthorne σκαρφαλώνει, κάνει άλματα στο κενό, χρησιμοποιεί σκάλες και παγίδες. Το βασικό του όπλο είναι η shotgun η οποία αναβαθμίζεται με power ups με τη συνδρομή των NPCs που θα συναντήσει. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να «καλυφθεί» ακουμπώντας στον τοίχο αποφεύγοντας τις επιθέσεις των υποτακτικών του Sarlac. Τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε αποτελούνται από κλειδιά, νάρκες, πτυσσόμενες σκάλες ολογράμματα και άλλα. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και cool χαρακτηριστικά του παιχνιδιού ήταν η δραματική δυνατότητα να πυροβολήσετε πίσω από την πλάτη σας δίχως να αντικρίζετε τον εχθρό. Το περιβάλλον και η μουσική του παιχνιδιού δεν αποτελούν κάτι ιδιαίτερο αλλά σίγουρα είναι το πιο κατάλληλο για παιχνίδι του είδους περιλαμβάνοντας σκηνικά σε ζούγκλες, υπόγειες και υπέργειες εγκαταστάσεις αντιμετωπίζοντας εχθρούς και αποφεύγοντας φυσικά εμπόδια.

The Lost Vikings

Δεύτερο παιχνίδι είναι το The Lost Vikings, ένα puzzle platform το οποίο κυκλοφόρησε από την Silicon & Synapse πριν μετονομαστεί σε..Blizzard Entertainment. Το The Lost Vikings κυκλοφόρησε αρχικά στο Super Nintendo το 1993 και ακολούθησαν τα format των Sega Genesis/Mega Drive, Amiga, DOS, Amiga CD32 και Game Boy Advance. Εδώ το σενάριο είναι ακόμα πιο απλό καθώς οι Vikings Erik, Baleog και Olaf έχουν απαχθεί από τον αυτοκράτορα Tomator για να τους εκθέσουν σε έναν..διαγαλαξιακό ζωολογικό κήπο. Οι τρεις Vikings, φυσικά, δεν βρίσκονται σε άρνηση με τη ζωή και προσπαθούν να αποδράσουν.

Το gameplay του παιχνιδιού συνδυάζει τα διαφορετικά ιδιώματα των τριών Vikings· μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα δύο παίχτες έχοντας τη δυνατότητα να εναλλάσσονται με τον τρίτο Viking. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να εκμεταλλευτείτε τα χαρακτηριστικά της πίστας χρησιμοποιώντας τα skill του κάθε Viking. Έτσι, ο Erik τρέχει πιο γρήγορα από όλους, μπορεί να πηδήξει και να καταφερθεί εναντίον εχθρών αλλά και και να συντρίψει τοίχους με την περικεφαλαία του, ο Baleog χρησιμοποιεί melee και ranged attacks με το σπαθί και το τόξο του αντίστοιχα και, τέλος, ο Olaf είναι εξοπλισμένος με ασπίδα εμποδίζοντας εχθρούς, εκτρέποντας επιθέσεις και φυσικά εμπόδια προφυλάσσοντας την ομάδα. Ταυτόχρονα, μπορεί να την χρησιμοποιήσει και σαν πλατφόρμα ώστε οι υπόλοιποι να φτάνουν σε ψηλότερα επίπεδα. Θα συναντήσετε NPCs οι οποίοι θα σας πληροφορήσουν και θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την έξοδο. Στα αντικείμενα που έχετε στη διάθεσή σας περιλαμβάνονται εδέσματα ώστε να αναπληρώνετε health, κλειδιά για πόρτες, βόμβες με τις οποίες εξουδετερώνετε παγίδες και άλλα. Από τα πιο κλασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού είναι οι ταφόπλακες και τα R.I.P. που εμφανίζονται μετά από την εξόντωση του εχθρού αλλά και οι all time favourite ατάκες των διαλόγων μεταξύ τους όταν φτάνουν στην έξοδο του επιπέδου. Το περιβάλλον διαθέτει λιτά αλλά όμορφα γραφικά και θα περιπλανηθείτε μεταξύ διαφορετικών διαστάσεων επισκεπτόμενοι σπηλιές, ερήμους, διαστημικές βάσεις και άλλα πολλά με αρκετές δόσεις ψυχεδέλειας και σουρεαλισμού. Το 1997 κυκλοφόρησε το The Lost Vikings 2 από την μετονομαζόμενη πλέον Blizzard Entertainment σε Super Nintendo, Windows, Sega Saturn και PlayStation σημειώνοντας την ίδια επιτυχία με το πρώτο μέρος.