fbpx
Home MorePreviews Syberia: The World Before | Prologue

Syberia: The World Before | Prologue

Γράφει ο/η Λίνα Χριστοπούλου

Ο Benoit Sokal και η Microids, επιστρέφουν, με ένα ακόμα Syberia τίτλο. Το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021, όμως ο πρόλογος του, είναι τώρα διαθέσιμος στο Steam εντελώς δωρεάν, για όσους επιθυμούν να πάρουν μια γεύση.

Back to 1937

Ξεκινώντας στο παιχνίδι, βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική χρονική περίοδο, όπως άλλωστε μας προϊδεάζει και ο τίτλος. Ο βασικός μας παίκτης, είναι η Dana Roze, μια νεαρή κοπέλα, που ασχολείται με το πιάνο και βλέπουμε την προσπάθειά της, ώστε να μπει στη μουσική ακαδημία που επιθυμεί. Τα χρώματα και ο σχεδιασμός όσο της πόλης, όσο και της κάθε λεπτομέρειας, αποδίδουν ωραία στην εποχή. Μια περίοδο φυσικά που τα γνωστά automatons δεν λείπουν και από ο,τι φαίνεται, ενθουσιάζουν ακόμα και την ίδια την Dana.

The plot twist

Εκεί που περιμένει κανείς να δει μόνο την ιστορία της Roze, πηγαίνουμε ξαφνικά στο 2004 και βασικός μας χαρακτήρας είναι πλέον η Kate Walker, η οποία έχει καταλήξει πλέον στην φυλακή. Για όσους έχουν παίξει τη σειρά, η ιστορία της είναι αρκετά γνωστή και μπορούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Με εντελώς διαφορετική εμφάνιση πλέον, βλέπουμε πως δεν έχει ξεχάσει το παρελθόν, μιας και έχει κρατήσει την καρδιά του Oscar και μάλιστα, φαίνεται διατεθειμένη να την χρησιμοποιήσει. Μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, φαινόταν πως κανένας δεν έψαξε για εκείνη, μέχρι που έλαβε ένα γράμμα από το 2003 και την φίλη της Olivia, λέγοντας της πως η μητέρα της έφυγε από τη ζωή.

Η σύνδεση

Στον πρόλογο, και όπως φαίνεται λογικά και στη συνέχεια του παιχνιδιού, έχουμε μια μπρος πίσω κατάσταση, από το 1937 στο 2004. Συμβάντα που αφορούν λογικά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν φέρει τόσο τους γονείς όσο και την επιχείρηση των γωνιών της Dana, σε μια δύσκολη κατάσταση. Όταν μια πέτρα σπάει τα τζάμια του καταστήματός τους, με ένα γράμμα που διαβάζει “Piss out of here you filthy Vegerans” και μαζί με κάποια σύμβολα, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για τους Brown Shadow, μια φασιστική οργάνωση της εποχής. Στη συνέχεια του προλόγου, η Kate μαζί με την cell-mate της, βρίσκουν μέσα στα ορυχεία όπου κάνουν εργασίες, μια πιθανή διέξοδο από την φυλακή. Προχωρώντας, βλέπουν πτώματα από μέλη αυτής  της οργάνωσης και ένα τρένο που προσπάθησαν να κρατήσουν κρυφό, μιας και ήταν γεμάτο από λάφυρα μεγάλης αξίας. Ανάμεσα σε αυτά, μια ζωγραφιά της Dana, από όσο τουλάχιστον κατάλαβα εγώ, αλλά και πολλοί πίνακες που ήταν προς πώληση στο κατάστημα του πατέρα της. Κατάφεραν οπότε να τους πιάσουν; Και γιατί έπρεπε να φύγουν;

The end

Ο πρόλογος κλείνει με έναν πυροβολισμό, από τα χέρια μιας φύλακα των κελιών, που πιάνει επ αυτοφόρω την Kate και την φίλη της, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Κατά πάσα πιθανότητα, το όπλο είναι στραμμένο προς την φίλη της και όχι προς την ίδια την Kate. Την συνέχεια ωστόσο, δεν μπορούμε να την γνωρίζουμε, μιας και έτσι έκλεισε ο πρόλογος.

Η ανανέωση

To κομμάτι των γραφικών είναι αρκετά βελτιωμένο και ξέφυγε λίγο από τα κακά mechanics του Syberia III. Όμορφη μουσική επένδυση και αν και ανανεωμένο, δεν σε βγάζει από το κλίμα των παλιών καλών Syberia.

Ο πρόλογος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για όσους δεν είναι σίγουροι για το αν θα επιλέξουν να αγοράσουν το παιχνίδι. Έχει διάρκεια περίπου 60 λεπτά και θεωρώ πως σου δίνει μια καλή “γεύση” για το τι έρχεται.