fbpx
Home ReviewsHardware Reviews Spartan Gear Cyclops 2 & Myrmidon 2 | Gadget Review

Spartan Gear Cyclops 2 & Myrmidon 2 | Gadget Review

Γράφει ο/η Νίκος Καραζαφείρης

Η Spartan Gear μας έχει συνηθίσει σε πολύ προσιτά και ποιοτικά gadgets, τα οποία φιγουράρουν στις TOP λίστες των budget VFM αξεσουάρ των gamers και όχι μόνο.

Είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε 2 νέα προϊόντα, το Spartan Gear Cyclops 2, ένα μηχανικό πληκτρολόγιο και το Myrmidon 2, ένα σετ Headset για πολλαπλές χρήσεις.

Spartan Gear Cyclops 2 Wired Mechanical Gaming Keyboard

Το μηχανικό πληκτρολόγιο της SG, είναι μηχανικό και φέρει μπλε διακόπτες Outemu κάτω από τα πλήκτρα του. Αυτό σημαίνει πως βρίσκεται στη μεσαία κατηγορία όσον αφορά τις επιδόσεις του ως προς την ταχύτητα απόκρισης των πλήκτρων αλλά και του θορύβου. Σε δοκιμές που έγιναν σε απαιτητικά games (Doom Eternal, Modern Warfare), δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό input lag σε σχέση με άλλα μηχανικά πληκτρολόγια της αγοράς, αντιθέτως, η απόκριση φάνταζε αστραπιαία. Ίσως να βοηθούσε λίγο περισσότερο αν υπήρχε στήριγμα για τους καρπούς, καθώς θα βοηθούσε σε gamers που δεν έχουν και τα μεγαλύτερα σε μέγεθος χέρια.

Η απόσταση των πλήκτρων βοηθάει όσους έχουν εντρυφήσει βαθιά στο τυφλό σύστημα, αλλά τα πλήκτρα φαίνονται να αιωρούνται ελαφρώς πάνω στους διακόπτες και η πολύ ελαφριά μετατόπιση που έχουν, αποπροσανατολίζει τον χρήστη. Το ύψος δε μεταξύ των σειρών είναι ιδανικό και δεν αφήνει περιθώρια να σκαλώσουν τα δάχτυλα καθώς ταξιδεύουν από το S στο W.

Ως gaming πληκτρολόγιο, δεν του λείπει η κλασική ενσωμάτωση RGB φωτισμού, με τα LEDs να έχουν 13 default συνδυασμούς, αλλά και τη δυνατότητα παραμετροποίησης μέσω software. Το πλαστικό των πλήκτρων είναι πολύ ποιοτικό και φέρνει μια μαλακή αίσθηση στα δάχτυλα του χρήστη. Το εξωτερικό περίγραμμα είναι μεταλλικό και προδίδει την στιβαρή κατασκευή του.

Ο ήχος που παράγουν οι διακόπτες, αν και θεωρητικά είναι ελαφρώς χαμηλότερης έντασης από αντίστοιχους του ανταγωνισμού, δίνει μια περίεργη αίσθηση, όχι τόσο του κλασικού πληκτρολογίου, όσο του ήχου που παράγουν οι ψημένοι ηλιόσποροι (sic: τσίκι τσίκι). Όχι ιδιαίτερα ενοχλητικός, αλλά σίγουρα δεν προσφέρει την καλύτερη ακουστική εμπειρία.

Σε γενικές γραμμές είναι μια πολύ καλή λύση για low budget πορτοφόλια, που προσφέρει στον gamer την αίσθηση “επαγγελματισμού” που χρειάζεται, αλλά δεν συνιστάται για ακραία χρήση και πραγματικά επαγγελματικό gaming.

Spartan Gear Myrmidon II Wired Headset

Είχα την τύχη να δοκιμάσω την πρώτη έκδοση των SG Myrmidon και μπορώ να κρίνω κάπως καλύτερα τον προκάτοχό του. Πρόκειται για ένα headset με ενσωματωμένο μικρόφωνο που μου άφησε υπερβολικά θετικές εντυπώσεις.

Η ποιότητα κατασκευής του είναι πανομοιότυπη με το προηγούμενο μοντέλο, με πλαστικό στιβαρό που απτικά δίνει την αίσθηση καουτσούκ, κάτι που μόνο ως θετικό το παρουσιάζω. Η στεφάνη αν και πλαστική και με μεγάλη ευκαμψία, φαίνεται να μην παραμορφώνεται και να παραμένει στην αρχική της μορφή, όπως και δεν δείχνει καθόλου ίχνη του ότι θα μπορούσε να φτάσει σε όριο αντοχής και να σπάσει. Σαφώς και δεν είναι άθραυστη, αλλά η αίσθηση ασφαλείας που δίνει είναι μοναδική. Τα μαξιλάρια των ακουστικών είναι πολύ μαλακά και με εξέπληξαν θετικά, καθώς μετά από πολύωρη χρήση, κυριολεκτικά ξέχασα πως φοράω το headset. Το βάθος και η διάμετρος των οπών είναι άκρως ικανοποιητικά, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα εμένα που έχω μικρά αυτιά και στα περισσότερα headsets δεν είχα την απομόνωση που ήθελα, καθώς ο ήχος δραπέτευε από τα κενά που δημιουργόταν.

Η στέκα δεν είναι τηλεσκοπική, φέρει όμως το μαξιλάρι που ταλαντεύεται κατά μήκος 2 πλαστικών ελασμάτων, τα οποία όμως φαίνονται πολύ χαμηλής ποιότητας και δίνουν μια αίσθηση φθηνού και επικίνδυνου ως προς την αντοχή τους υλικού. Η εφαρμογή στο κεφάλι είναι άριστη, χωρίς να πιέζει πολύ, αλλά κρατάει το headset πάντα σταθερό. Bonus fact: Δεν χαλάει το χτένισμα!

Το μικρόφωνο φέρει κάποια ελαττώματα. Δεν είναι αποσπώμενο και είναι σχετικά μικρό σε μήκος, καλό μεν για την αρπαγή της ομιλίας, κακό για τις επιπλέον κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν (sic: Δεν μπορείτε να φάτε σουβλάκι ή καλαμπόκι, να παίξετε φυσαρμόνικα ή φλάουτο). Όσο το πείραζα ένιωθα ένα ανεπαίσθητο τρίξιμο στον βραχίονά του, κάτι που με φόβισε για διάρκεια ζωής της καλωδίωσης που κρύβει. Εν καιρώ, το τρίξιμο εξαφανίστηκε, ίσως λόγω σωστής ενθυλάκωσης του καουτσούκ, οπότε μηδενίστηκε και ο φόβος της καταστροφής του.

Η ποιότητα ήχου που δίνουν τα ακουστικά είναι αξιοζήλευτη από μοντέλα με τριψήφιο νούμερο στην τιμή τους. Παρ’ όλο που τα χαρακτηριστικά του είναι τυπικά για την κατηγορία, ο ήχος είναι πάρα πολύ δυνατός, καθαρότατος και με πολύ σωστή απόδοση του μπάσου. Σε gaming, ταινία και μουσική, πάντα ο ήχος ήταν ακριβώς αυτός που περίμενα. Ενίσχυσα αυτή την εμπειρία με custom equalizer και Dolby Atmos και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, συγκρινόμενο με πολυκάναλα ακουστικά πολύ μεγαλύτερης κατηγορίας.

Για το μικρόφωνο αρχικά είχα ενδοιασμούς για την απόδοσή του, οπότε για να το δοκιμάσω έκανα κλήση σε φίλο χωρίς να του πω πως μιλώ μέσω αυτού (έχω επαγγελματικό σταθερό μικρόφωνο), προσπαθώντας να παράγω διάφορους ήχους στο background για να δημιουργήσω θόρυβο (βλ. τσίκι τσίκι πιο πάνω). Η έκπληξη ήταν πως η μεταφορά ήχου ήταν άκρως εντυπωσιακή, χωρίς θόρυβο, χωρίς τη χρήση noise cancelation, μα βαθύ μπάσο που δεν παραμορφώνει τη φωνή αλλά την ενισχύει. Ο καλύτερος χαρακτηρισμός που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι: Ραδιοφωνικός ήχος (με την καλή έννοια).

Το Myrmidon II έχει τα κλασικά 3,5mm jacks για είσοδο και έξοδο ήχου και μια usb για την παροχή ενέργειας στα LEDs, τα οποία φωτίζουν αποκλειστικά σε κόκκινο χρώμα και με σταθερή ένταση. Παρέχεται και αντάπτορας, όπου ενώνει τα βύσματα ήχου σε ένα για χρήση σε κονσόλες και smartphones.

Σε γενικές γραμμές, το headset είναι μια μεγάλη έκπληξη και σίγουρα ότι πιο value for money κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Αν ψάχνετε ποιότητα και ένταση σε πολύ χαμηλή τιμή, είναι μονόδρομος.

Ευχαριστούμε θερμά την Enarxis Dynamic Media για τη διάθεση των ακουστικών.