fbpx
Home ReviewsGame Reviews Silver Falls: 3 Down Stars | The Review (GIVEAWAY)

Silver Falls: 3 Down Stars | The Review (GIVEAWAY)

Γράφει ο/η Στέλιος Αναγνωστόπουλος

‘This is the first selection of music on the Voyager spacecraft. The first. Four and a half billion years from now, when the sun exhausts its fuel and swells to engulf the earth, this expression will still be out there, traveling four and a half billion years. That is, if it’s not intercepted first. Imagine, Fox. If another civilization out there were to hear this, they would think “what a wonderful place the earth must be.” I would want this to be the first contact with another lifeform’.

– Richard Matheson, <<X-files>>, Little Green Men (2×01) αναφερόμενος στο Brandenburg Concertro No. 2 του Bach.

Trust no one

Τα 90s ήταν η δεκαετία κατά την οποία οι τηλεοπτικές SciFi σειρές κυριάρχησαν στην pop culture παραμένοντας μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς για τα περισσότερα media. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι το Twin Peaks του David Lynch, Star Trek: The Next Generation των Gene Roddenberry και Rick Berman, Babylon 5 του J. Michael Straczynski και τo The X-files του Chris Carter. Ειδικά η περίπτωση των X-Files αποτέλεσε την μεταμοντέρνα κοπερνίκεια στροφή στην ιστορία της τηλεόρασης. Οι θεωρίες συνωμοσίας, η μαζική υστερία για τη θέαση UFOs και τις απαγωγές από εξωγήινους, η παράλληλη ατζέντα πολιτικών και παραπολιτικών σκοτεινών ομάδων, τα ειδεχθή πειράματα και οι ηθικές προεκτάσεις της, ο βιοπολιτικός έλεγχος και ολοκληρωτισμός, η επερχόμενη δυστοπία, ο προφητισμός και η ψευδοεπιστήμη αλλά και η post truth era -αν και ο όρος εμφανίστηκε μετά το 2015, η φιλοσοφία προηγείται*– εμφανίζονταν στα θεματικά επεισόδια της σειράς με δραματική αναπαράσταση επιστρατεύοντας πολλές φορές το χιούμορ αλλά και την παρωδία δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη αισθητική. Οι βεβαιότητες και οι «αλήθειες» του μοντερνισμού σχεδόν θα γελοιοποιούνταν και μέσα από την μαζική κουλτούρα των 90s.

Ήταν η εποχή κατά την οποία οι τηλεοπτικές σειρές κινούνταν στο problem/solution model ανεξάρτητα αν επρόκειτο για crime, drama, comedy, ή SciFi genre. Ο κανόνας ήταν απλός: βασικό και κατανοητό σενάριο, πρότυπα και στερεοτυπικά μοντέλα, οικείοι χαρακτήρες, χωρίς προκλήσεις και υπερβολές, αναπαραγωγή συστημικών ιδεολογιών, χωρίς ενστάσεις και (επι)κρίσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια πρωτογενή αμφιβολία. Όλα αυτά ξεπεράστηκαν βαθμηδόν όταν η κλασική και mainstream απλοϊκή αισθητική των τηλεοπτικών αυτών σειρών ανατράπηκαν με τις αμφισβητήσεις και τα ερωτήματα των X-Files προκαλώντας την υπονόμευση της συμβατικής «στρατηγικής του οικείου», της υποτυπώδους σαφήνειας και της προβλέψιμης τέρψης που πρόσφεραν στον θεατή. Εκεί όπου οι υπόλοιπες σειρές ακολουθούσαν τον μπανάλ «ρεαλισμό», στα X-Files επικράτησε η μεταμοντέρνα πολλαπλή ανάγνωση του ανοιχτού κειμένου απαιτώντας αλλά και εκπαιδεύοντας ένα ενεργό και δραστήριο κοινό.

Το Silver Falls-3 Down Stars των Sungrand Studios εμφανίζει την ίδια αφοσίωση στα παραφυσικά φαινόμενα με open minded κλίση αλλά και απρόσμενο κριτικό μαύρο χιούμορ. Μέσα από το λεξιλόγιο, τους συμβολισμούς, τους συνειρμούς και τις αναφορές -με τα οποία αρχικά απευθύνεται σε όσους ψάχνουν για την αλήθεια εκεί έξω- στην πραγματικότητα το SciFi genre απευθύνεται πρωτίστως και επισταμένως στα κοσμικά.

*Υπάρχουν ποικίλες απόψεις και ενστάσεις για τον μεταμοντέρνο χαρακτήρα του ή αν πρόκειται για συγκερασμό μοντέρνου/μεταμοντέρνου ή ακόμα και μετά-μεταμοντέρνο αλλά δεν είναι ο χώρος εδώ για τέτοιες αναλύσεις. Παραπέμπω στο The Philosophy of The X-Files (University Press of Kentucky, 2009) και στο Deny All Knowledge: Reading the X-Files (Syracuse University Press, 1996).

Pilot episode

Η ιστορία ξεκινά (;) στην κωμόπολη Silver Falls. Ο Holt, ένας μουσικοσυνθέτης, επισκέπτεται το μέρος όπου μεγάλωσε. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο Hogan, ο παππούς του, απεβίωσε και βρέθηκε στο Silver Falls για να τιμήσει τη μνήμη του. Λίγο πιο έξω από την πόλη, ο Holt βρίσκει τον δρόμο κλειστό. Κάποιο ατύχημα έχει συμβεί και σαν να μην έφτανε αυτό δέχεται επίθεση από λύκους. Στην προσπάθειά του να αποφύγει τους κινδύνους ψάχνει για κάποιον παράδρομο· εγκαταλείπει το αυτοκίνητό του βρίσκοντας διέξοδο μέσα στα χωράφια όπου θα αντιμετωπίσει μια εναλλακτική και αλλοπρόσαλλη πραγματικότητα. Άνθρωποι παγωμένοι στο χρόνο, μυστηριώδεις ήχοι, ορδές λύκων και άλλων ζώων, προσωπικά αντικείμενα διασκορπισμένα χωρίς καμία εξήγηση. Με την είσοδό του στην πόλη επισκέπτεται τον φίλο του Duke ο οποίος φαίνεται να μην καταλαβαίνει ή να γνωρίζει κάτι για όσα υποστηρίζει ο Holt και, μάλιστα, τον διαβεβαιώνει ότι ο παππούς του ζει! Η πραγματικότητα έχει αλλάξει –και ποιος ξέρει πόσες φορές ακόμα έχει επαναληφθεί- χωρίς κανείς να γνωρίζει τον πραγματικό αντίκτυπο στην ιστορία. Στην πραγματικότητα, η ιστορία εξακολουθεί να «δημιουργείται» αφού προστίθεται συνέχεια νέο περιεχόμενο είτε πρόκειται για playable χαρακτήρες είτε για NPCs με καινούργιες ιστορίες και quests.

Life on Mars?

Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι τα πάει πολύ καλά. Τα γραφικά αποτυπώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ατμόσφαιρα της επιφάνειας και το μυστήριο του παρασκηνίου. Η ομίχλη που σκεπάζει ολόκληρη την πόλη δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα με απόλυτη επιτυχία. Η κάμερα δεν είναι κακή απλά ο χειρισμός με το C stick του 3DS ίσως σας πάρει λίγο χρόνο μέχρι την πολυπόθητη εξοικείωση.  Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι άρτια σχεδιασμένα, το animation διαθέτει «ζωντάνια», οι περιοχές είναι λιτές αλλά σε καμία περίπτωση «άδειες», οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένοι με λεπτομέρειες που ομολογώ ότι δεν περίμενα να δω σε παιχνίδι του 3DS. Θα εντοπίσετε αρκετά bugs και glitches με κάποια από αυτά να δημιουργούν προβλήματα. Μάλιστα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κυκλοφόρησε στην Αμερική το 1.1 patch το οποίο διορθώνει τα πιο «σοβαρά» bugs και αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη εντός των επόμενων ημερών. Θα σας συνιστούσα να περιμένετε πριν προχωρήσετε το παιχνίδι καθώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο bug που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα την αναγκαστική επανέναρξη του παιχνιδιού (για περισσότερα σας παραπέμπω στο tweet της εταιρείας .

Ο ήχος είναι εξαιρετικός και κινείται στο μοτίβο δημιουργίας μιας «ήρεμης» έντασης μέσα από κομμάτια τόσο ηλεκτρονικής μουσικής όσο και grunge απόχρωσης. Καταπληκτική δουλειά για τα δεδομένα του 3DS και ανυπομονώ να ακούσω και την υπόλοιπη δουλειά τους. Συνήθως αυτό που θα ακούτε θα είναι τα βήματα κατά την διαδρομή σας και μια ambient μουσική να συνοδεύει. Διάφοροι ήχοι από τέρατα, ζώα, όπλα και λοιπά είναι πειστικοί και σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται εκτός concept. Οι διάλογοι κινούνται και αυτοί μέσα στο paranormal και ufo πλαίσιο, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα διανοητικής συμφόρησης και ανυπομονησίας για την έκβαση του μυστηρίου. Παρατηρούνται κάποια ορθογραφικά λάθη στο κείμενο αλλά, όπως ενημέρωσε η εταιρεία, θα διορθωθούν με τα patches.

Greys anatomy

Θα έχετε στη διάθεσή σας τρεις playable χαρακτήρες, τον Holt, την Analise –συντονίστρια του Moose Steak Festival της πόλης, η οποία αναζητά τον πατέρα της- και τον Moss –τον σερίφη- οι οποίοι περιβάλλονται από διαφορετικές ιστορίες και διαδρομές αλλά με κοινό παρανομαστή την πόλη Silver Falls. Θα έρθουν σε επαφή με ufo sightseeing’s, little grey men, ραδιενεργά θηρία, θα συναντήσουν παράξενους επισκέπτες, όπως ο/η Mechanic, μια ιδιόμορφη φιγούρα που κυκλοφορεί με μάσκα αερίων και εξεζητημένη περιβολή, η οποία φαίνεται να γνωρίζει περισσότερα απ’ όσα πραγματικά υποστηρίζει.

Το gameplay είναι αρκετά ενδιαφέρον και απλό. Όσον αφορά τα items, με το A ενεργοποιείται το menu στο inventory και με το Β επιλέγετε τα αντικείμενα μέσω των εντολών «Use», «Move», «Check» και «Discard». Τα όπλα ποικίλουν. Θα έχετε να επιλέξετε μέσα από μια ευρεία γκάμα μαχαιριών, πυροβόλων όπλων αλλά και καθημερινών αντικειμένων, όπως πυροσβεστήρες, ξύλα, πέτρες και λοιπά. Μπορείτε να ορίσετε ένα main weapon και άλλα δύο sub-weapons. Με τα L και R πραγματοποιείται η επίθεση και με το ZL θα κάνετε ελιγμούς για να αποφύγετε τους εχθρούς. Οι μάχες δεν είναι δύσκολες αρκεί να καταφέρετε τα χτυπήματα από σωστή γωνία η αποτελεσματικότητα των οποίων εξαρτάται από το όπλο με το οποίο θα είστε εξοπλισμένοι. Τα όπλα θα τα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τον ρόλο που έχετε επιλέξει γι’ αυτά. Υπάρχουν τρείς θέσεις, η main στην οποία θα έχετε το βασικό σας όπλο, η sub που αποτελεί το δευτερεύον και, τέλος, η emergency slot στην οποία θα τοποθετήσετε ένα όπλο το οποίο θα μπορείτε να ενεργοποιήσετε κατά την διάρκεια των QTE επιθέσεων ούτως ώστε να εξουδετερώσετε άμεσα τον εχθρό. Αυτό συμβαίνει κατά την διάρκεια των επιθέσεων -αν και εφόσον ανατραπεί ο χαρακτήρας σας- οπότε ενεργοποιείται το QTE attack mode όπου θα πρέπει με γρήγορες κινήσεις να απεγκλωβιστείτε και να επιτεθείτε με το δευτερεύον όπλο ή εναλλακτικά με button mashing. Λόγω των περιορισμένων θέσεων του inventory σας, το παιχνίδι θα σας δώσει από νωρίς τη δυνατότητα να τα εμπιστευτείτε σε έναν..σκύλο. Ναι, σωστά διαβάσατε. Ο σκύλος που ονομάζεται «Soldier» -και αφού τον σώσετε από βέβαιο θάνατο- θα σας ευγνωμονεί σαν πιστός φύλακας της «περιουσίας» σας. Τον βρίσκετε πάντα κοντά σε κάποιο save point με τα τελευταία να διακρίνονται με τα χαρακτηριστικά τηλεφωνικών θαλάμων. Τα saves γίνονται σε μια μόνο θέση οπότε δεν έχετε την επιλογή για save states -αν εξαιρέσουμε και το auto save.

Πρωτοτυπεί στον τομέα της εξιστόρησης καθώς όταν «χάνετε» ενεργοποιείται κάθε φορά το «Groundhog Day» effect. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης επιστρέφει χωρίς να χάσει τα ολοκληρωμένα επιτεύγματά του αλλά και τα αντικείμενά του βαδίζοντας σε μια εναλλακτική πορεία! Όπως αναφέρει ο δημιουργός, οι χαρακτήρες έχουν αντίληψη αυτού του «μηχανισμού» cause and effect και προτίθενται (δηλαδή, μέσω του παίχτη) να τον εκμεταλλευτούν προς όφελός τους για να ξεπεράσουν τις όποιες δυσχέρειες!Το παιχνίδι είναι κλασικό survival horror με στοιχεία συνδυασμού αντικειμένων, εξερεύνησης, puzzles και μάχες. Στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση παιχνιδιού είναι η προνοητική παρατηρητικότητα προκειμένου να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα σε μεταγενέστερο χρόνο όταν οι συνθήκες θα είναι χρονικά ιδανικές. Μια ακόμη πρωτοτυπία του παιχνιδιού είναι η παράλληλη εξέλιξη των ιστοριών της πόλης κατά τον gameplay χρόνο που πιθανόν να τις δείτε εν δράσει αν και εφόσον βρεθείτε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος ή απλά όταν θα επιστρέφετε μετά το «Groundhog Day» effect.

Στην κάτω οθόνη του 3DS εκτός από το inventory σας υπάρχει και ένας μετρητής Geiger ο οποίος θα σας προειδοποιεί κάθε φορά για τα επίπεδα της ραδιενέργειας αλλά και για τις επικείμενες επιθέσεις επιτελώντας τον ίδιο ρόλο με το τρανζιστοράκι στα Silent Hill. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας θα εντοπίσετε σελίδες από ημερολόγια, σημειώσεις και βιβλία για πράγματα που δεν έγιναν ποτέ ή απλά εξελίχθηκαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ότι θυμούνται οι χαρακτήρες σας. Η ραδιενέργεια είναι πανταχού παρούσα και θα παρατηρήσετε ότι όταν έρθετε σε επαφή με ζώα ή με μολυσμένες περιοχές η life bar θα παρουσιάσει την ένδειξη «poison» και θα μειώνεται δραματικά. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να έχετε εφοδιαστεί με anti-radiation pills τα οποία σταματάνε την επίδραση της ραδιενέργειας προκαλώντας επιπλέον και ανοσία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για να αναπληρώσετε την ενέργειά σας μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε health aids  ή να ξεκουραστείτε σε συγκεκριμένες θέσεις όπου εμφανίζεται η ένδειξη «sit». Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε θέση αναπληρώνει με διαφορετικό τρόπο την ενέργειά σας οπότε εναπόκειται σε εσάς η εύρεση της πιο κατάλληλης.

Εκτός από το story mode υπάρχει και το «Frontier Fighters» mode κατά το οποίο θα αντιμετωπίσετε διάφορες προκλήσεις με την μορφή αποστολών ποικίλης δυσκολίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών μπορείτε να ανεβάσετε το level του χαρακτήρα, να χρησιμοποιείτε και να αναβαθμίζετε skills, να προσαρμόζετε τα όπλα που εντοπίζετε, να ξεκλειδώνετε επιπλέον χαρακτήρες και όπλα και, γενικά, θα βρείτε ένα survival mode το οποίο θα σας προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης.

Το Silver Falls – 3 Down Stars αποτελεί το πρώτο μέρος μιας σειράς παιχνιδιών (Silver Falls- Undertakers, Silver Falls-Deadly Shadows, Silver Falls-Lucid Nightmare) τα οποία θα κυκλοφορήσουν, σύμφωνα με την εταιρεία, το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι δημιουργοί ευελπιστούν έτσι να δημιουργήσουν ένα «έπος» για την φορητή κονσόλα της Nintendo. Η αλήθεια είναι ότι το lore είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ο τρόπος που δραματοποιείται η αφήγηση είναι ιδιαίτερος και πολυποίκιλος. Κυκλοφορεί, μάλιστα, και app για android OS (Silver Falls – Campfire Stories), μετο οποίο «ακούτε» ιστορίες γύρω από τη φωτιά από διαφορετικούς κάθε φορά χαρακτήρες –ανάλογα δηλαδή με το πότε θα κάνετε log in- σχετικά με τις περιοχές, τους μύθους της και την ιστορία της πόλης. Τέλος, με την κυκλοφορία των επόμενων τίτλων και μέσα από το Code Link σύστημα με το οποίο ορίζετε έναν κωδικό βάσει του οποίου θα «ξεκλειδώσετε» νέο περιεχόμενο αποκτώντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε και παλιούς χαρακτήρες των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς. Το Silver Falls – 3 Down Stars είναι συμβατό μόνο με το New 3DS εν αντιθέσει με τις επικείμενες κυκλοφορίες της εταιρείας.

UFO ending

Το Silver Falls – 3 Down Stars αποτελεί μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια της Sungrand Studios η οποία εδρεύει στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Το παιχνίδι είναι από όλες τις απόψεις ιδιαίτερα προσεγμένο και αν εξαιρέσουμε τα glitches και τα crashes -τα οποία ευελπιστούμε  να διορθωθούν με τα επικείμενα 1.1 και 1.2 patches- διαθέτει όλες εκείνες τις προδιαγραφές για να γίνει cult series για το 3DS. Μου έκανε ιδιαίτερη θετική εντύπωση η καθημερινή ενημέρωση μέσω social από τον επικεφαλής της εταιρείας Jerrel Dulay για την πορεία των patches, παρέχοντας και συμβουλές για τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στον τεχνικό τομέα. Όπως και ‘χει, οι φίλοι των survival horror και του SciFi οφείλουν να δοκιμάσουν το παιχνίδι καθώς υπόσχεται ό,τι ακριβώς αναζητούν «εκεί έξω».

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε σε τρεις από εσάς την ευκαιρία να αποκτήσετε το παιχνίδι αφήνοντας απλά ένα σχόλιο κάτω από το Review στη σελίδα του justgamer.gr! Καλή επιτυχία!

Οι συμμετοχές θα γίνουν δέκτες έως τη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020