fbpx
Home ReviewsGame Reviews Samurai Warriors 5 | The Review

Samurai Warriors 5 | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που ‘έτρεξα’ το Dynasty Warriors 4 Hyper σε έναν ξεχασμένο υπολογιστή του γειτονικού μου internet cafe. Είχα βάλει γύρω στις 5 ώρες και μετά από ένα δίωρο DotA AllStars ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Έτσι, όσο έψαχνα στα δεκάδες παιχνίδια που υπήρχαν στην συλλογή τους, έπεσε το μάτι μου σε έναν τίτλο για τον οποίο δεν είχα καμία απολύτως ιδέα.Τρεις ώρες αργότερα και μετά από έναν απενεργοποιημένο λογαριασμό, το μυαλό μου προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι συνέβει.

Το Dynasty Warriors 4 Hyper ήταν ο πρώτος Musou τίτλος που έπιασα ποτέ στα χέρια μου, και με έχωσε αμέσως “στα βαθειά”. Εξάλλου για εκείνη την περίοδο, που το gaming είχε αρχίσει να ανεβαίνει, το να έχεις ένα παιχνίδι που σε βάζει αντιμέτωπο με ολόκληρους στρατούς σε ανοιχτά πεδία μάχης δεν ήταν κάτι μικρό, ειδικά για εκείνη την εποχή.

H συνταγή των Musou παιχνιδιών είναι μια από τις πλέον πιο γνωστές και “κλασικές” στο είδος των hack ‘n’ slash. Πάνω σε αυτή βασίστηκαν και αρκετά spin-off τα οποία απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα με μερικά από αυτά να είναι τα Hyrule Warriors, Persona 5 Strikers και η σειρά Pirate Warriors.

Ερχόμενοι στο σήμερα, μετά από δεκάδες τίτλους τόσο στην σειρά Dynasty Warriors όσο και στην αδερφή της, Samurai Warriors – χωρίς να ξεχνάμε τα διάφορα Musou spin-offs – βρισκόμαστε σε ένα “αδιέξοδο” μιας και είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσουμε για αυτά τα παιχνίδια.

Η σχέση πολλών παικτών με τα Musou είναι μια αγάπης και μίσους. Και για καλούς λόγους. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς πως ο κύριος πυρήνας του gameplay, δηλαδή το να τρέχουμε σε πεδιάδες και battlefields και να διαλύουμε απρόσωπους στρατιώτες μαζί με περιστασιακούς officers και commanders, δεν είναι άκρως διασκεδαστικός. Όπως έχουμε δει όμως, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις πως οι προσθήκες και αφαιρέσεις βασικών στοιχείων οδήγησαν κάποιους από τους τίτλους στην αφάνεια ή σε μαύρες σελίδες στην ιστορία της σειράς.

Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το Samurai Warriors 5. Ως λάτρης της Ιαπωνικής κουλτούρας δύσκολα θα υπάρξει κάτι που θα μου δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις και έτσι θα ήθελα να αρχίσω με τα όμορφα στοιχεία του SW5.

Όταν ο τίτλος ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, παρατήρησα την στροφή στα γραφικά και τα εφέ του παιχνιδιού. Με ένα πιο “παραδοσιακό”, χρωματιστό και ζωντανό στυλ που παραπέμπει στις μελανοζωγραφιές της Ιαπωνίας (γνωστές και ως Sumi-e) βλέπουμε μια ανανέωση στα γραφικά και το στυλ της εν λόγω σειράς. Αυτή η αλλαγή κάνει πιο ευπρόσδεκτα τα ανανεωμένα πρόσωπα των αγαπημένων μας πολεμιστών, εκ των οποίων τα περισσότερα είτε είναι εντελώς καινούργια, με χαρακτήρες να εμφανίζονται σε νεότερες εκδοχές τους ή πιο “χτισμένα” θηρία που κάνουν το “μπαμ” στο πεδίο της μάχης.

Το Sumi-e artstyle βοηθάει και στην καλύτερη διήγηση της ιστορίας. Πρωταγωνιστής αυτή την φορά είναι ένας νεότερος Nobunaga Oda ο οποίος προσπαθεί να ενώσει ολόκληρη την Ιαπωνία με μια πιο…ευχάριστη διάθεση από αυτή που τον έχουμε συνηθίσει, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Mitsuhide Akechi.

Η φρέσκια αποτύπωση του συνόλου του Samurai Warriors 5 έρχεται και με το αντίστοιχο τίμημα. Τόσο η ιστορία, όσο και το roster, έχουν δεχθεί περικοπές. Η υπόθεση ξεφεύγει λίγο από το πιστό ιστορικό υπόβαθρο ενώ από εκεί που είχαμε μέχρι και 55 διαφορετικούς ήρωες στην επιλογή μας, τώρα θα βρεθούμε με μόλις τριάντα εφτά. Αν όμως, είστε νέος παίκτης στην σειρά, τότε αυτές οι αλλαγές ίσως να σας οφελήσουν μιας και κάνουν τα πράγματα πιο προσιτά και κατανοητά.

Επιστρέφοντας στο βασικότερο συστατικό του SW5, το gameplay, εδώ θα δούμε κάτι γνώριμο αλλά εμπλουτισμένο με τα χρόνια εμπειρίας της OmegaForce από τα διάφορα spin-offs. Πέρα από τις απλές και δυνατές επιθέσεις των ηρώων, και τις ‘Ultimate’ Musou ικανότητες, αυτή την φορά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και skills που αποτελούν είτε προσωρινές ενισχύσεις στην επίθεση και την άμυνά μας, είτε επιθέσεις που ξεφεύγουν από τα όρια. Αυτές μπορούν να συνδυαστούν με την Ultimate ικανότητα του ήρωα, ενώ παράλληλα μπορούμε να ξεκλειδώσουμε περισσότερες και καλύτερες όσο ανεβάζουμε το επίπεδο δύναμης του αγαπημένου μας χαρακτήρα.

Έτσι, μετά το αμφιλεγόμενο Dynasty Warriors 9, με το εξίσου άθλιο σύστημα μάχης του, το νέο παιχνίδι της OmegaForce φαίνεται να πλέει σε ασφαλή νερά. Τα καλά συστήματα των προηγουμένων τίτλων της επιστρέφουν βελτιωμένα, αλλά άλλα στοιχεία όπως τα combos και οι ξεκλειδωμένες κινήσεις φαίνεται να έχουν μειωθεί αισθητά αφαιρώντας την ποικιλία από παρόμοια είδη όπλων.

Το να μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε και να τις αξιοποιούμε την κατάλληλη στιγμή θα καθορίσει αν θα μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις βασικές και μικρότερες αποστολές που συνεχώς ξεπροβάλλουν στον χάρτη. Αν θέλουμε να κάνουμε και την ζωή μας πιο εύκολη, το να βασιστούμε στα secondary game modes του παιχνιδιού, είναι πιο σημαντικό από ποτέ εδώ. Η παρουσία του νέου Citadel Mode θα αποδειχθεί σημαντική μιας και πρόκειται για ένα base-defending game mode το οποίο μας επιβραβεύει με πόρους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αναβαθμίσουμε τα όπλα και το κάστρο μας στο Story Mode.

Εδώ μιλάμε για χρονομετρημένες αποστολές που μας βοηθούν να αποκτήσουμε υλικά που χρειάζονται για την αναβάθμιση του Κάστρου μας. Ταυτόχρονα, μπορούμε να ανεβάσουμε τους χαρακτήρες, να ενδυναμώσουμε τα όπλα μας, και να ξεκλειδώσουμε αναβαθμίσιμες μονάδες που μπορούν να κληθούν κατά τη διάρκεια των μαχών στο Citadel.

Με τα υλικά που θα μαζέψουμε στο Citadel, σε συνδυασμό με το story mode, χτίζουμε παραπάνω το Dojo και τον Blacksmith επιτρέποντας έτσι περισσότερο παραμετροποίηση των χαρακτήρων, αναβάθμιση των όπλων μας, ακόμα και του αλόγου μας – κάτι που δεν θεωρούμε και ιδιαίτερα χρήσιμο μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν αναβαθμίσεις και ιδιότητες που επιτρέπουν στους χαρακτήρες μας να φορτώνουν τις μπάρες τους πιο γρήγορα ή να αντιμετωπίζουν τους εχθρούς πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Παίζοντας στο Nintendo Switch, το Samurai Warriors 5 τρέχει αρκετά καλά. Τα καρέ ήταν ως επί το πλείστον σταθερά, ακόμα και με αρκετούς εχθρούς επί της οθόνης. Συγκριτικά με άλλα παρόμοια παιχνίδια, σχεδόν κάθε πτυχή του παιχνιδιού είναι ισορροπημένη (από θέμα απόδοσης). Υπάρχουν όμως στιγμές που οι ομάδες των εχθρών μας ξεπροβάλουν με το που φτάσουμε μπροστά τους, με το pop-in να είναι ιδιαίτερα αισθητό. Αυτό βέβαια, δεν είναι κάτι που χαλάει την συνολική εμπειρία στο Switch τόσο σε portable όσο και σε docked mode.

Όπως και να’χει, ένα είναι σίγουρο. Το Samurai Warriors 5 κρατάει την μια από τις τρεις βασικές σειρές του είδους στην κορυφή και υιοθετεί με ασφάλεια το αγαπημένο gameplay. Με λιγότερους χαρακτήρες και κινήσεις βέβαια, υπάρχουν στοιχεία που μοιάζουν φρέσκα παρόλο που δεν προσθέτουν κάτι φοβερά ουσιαστικό. Για τους φίλους των Musou αυτό δεν είναι κάτι αποθαρρυντικό. Με ένα katana (ή δύο) στο χέρι, θα κατέβουμε στα πεδία μάχης για να περάσουμε αμέτρητες ώρες μαχών και πολέμου.

Ευχαριστούμε θερμά την CD MEDIA για τη διάθεση του παιχνιδιού.