fbpx
Home JG Originals Retro Corner | Nintendo Game & Watch

Retro Corner | Nintendo Game & Watch

Γράφει ο/η Αρίσταρχος Παπαδόπουλος

Τον Νοέμβρη που μας πέρασε, η γνωστή σε όλους μας Nintendo είχε δύο πολύ σημαντικές επετείους. 35 χρόνια από την κυκλοφορία του Super Mario Bros για το NES (13/09/1985) και 40 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου GAME&WATCH (28/04/1980) στην Ιαπωνία με το παιχνίδι Ball. Αυτή είναι η πρώτη φορητή κονσόλα της  Nintendo.

Έτσι, αποφάσισε να τις γιορτάσει με την κυκλοφορία μιας καινούργιας GAME&WATCH κονσόλας στις 13/11/2020 (Παρασκευή και 13!!!). Η ανακοίνωση έγινε στις 3/09/2020 (δείτε το βίντεο εδώ) στο επίσημο κανάλι της Nintendo  στο YouTube.

Η ασθένεια της νοσταλγίας με έπιασε αμέσως σε σημείο που για πρώτη φορά στη ζωή μου έκανα προπαραγγελία της κονσόλας μέσω Amazon. Κοιτώντας πίσω σε εκείνα τα “αναλογικά” χρόνια, όπου η ηλεκτρονική διασκέδαση ξεκινούσε να κάνει τα πρώτα της βήματα σε οικιακές μορφές, θυμάμαι την εντύπωση που είχαν αρχίσει να μου κάνουν οι πρώτες οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) σε ηλεκτρονικά ρολόγια. Μετά από πολύ γκρίνια και παρακαλητά, απόκτησα το πρώτο μου ψηφιακό ρολόϊ (δεν θυμάμαι αν ήταν CASIO, ή SEIKO). Η μικροσκοπική LCD οθόνη είχε κάτι το ελκυστικό πάνω της και για πολύ καιρό δε μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω της. Το πρωτόγονο κινούμενο σχέδιο (animation) των αριθμών που εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν σχεδόν χωρίς να αφήνουν εμφανή ίχνη (όχι όπως στα ρολόγια/παιχνίδια με L.E.D λάμπες), ήταν τρομερή καινοτομία, σχεδόν μαγεία.

Γρήγορα σε βιτρίνες παιχνιδιών εμφανίστηκαν και τα πρώτα παιχνίδια GAME&WATCH της Nintendo καθώς και πιό φθηνές απομιμήσεις. Τα γνήσια της Nintendo θυμάμαι ήταν αρκετά ακριβά στην Ελλάδα, από 5000δρχ. τουλάχιστον για τα πιό απλά μέχρι ίσως και 20000δρχ. για τα πιο πολύπλοκα (διπλές οθόνες, σύνθετο gameplay). Ποσά διόλου ευκαταφρόνητα για την εποχή και το κύριο επιχείρημα των γονιών μου, για να μην τα αγοράσουν (+ θα χαλάσεις τα μάτια σου με αυτά  κλπ). Κατάφερα, αν θυμάμαι καλά, να αποκτήσω μία από τις απομιμήσεις, γύρω στις 2500-3000δρχ! Έπαιξα, όμως, και αρκετά της Nintendo, σε σπίτια φίλων σε πάρτυ γενεθλίων (κόκα-κόλα με φάντα κοκτέϊλ και ατελείωτα δρακουλίνια). Ειδικά ένας φίλος του αδερφού μου είχε πάντα τα αυθεντικά και τα πιο ακριβά! Θυμάμαι κατά καιρούς έπαιξα τα Parachute, Octopus, Turtle Bridge, Donkey Kong (όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ως χειριστήριο ο γνωστός σε όλους μας “σταυρός” ή D-pad), Donkey Kong Jr., Mickey & Donald, Manhole, Climber, Mario Bros. Η Παρασκευή και 13 έφτασε και μαζί της έφερε και το πρώτο μου αυθεντικό  GAME&WATCH! Η συσκευασία είναι πανομοιότυπη σε μέγεθος με τις παλιές και βρίσκεται μέσα σε ένα διάφανο πλαστικό επικάλυμμα (overlay) με έγρωμα σχέδια σε διάφορα σημεία από το Super Mario Bros (NES). Αισθητικά καλή και προστατεύει το πιο ευαίσθητο χαρτόνι της κυρίως συσκευασίας.

Οι συσκευασίες, όμως, δεν με ενδιαφέρουν και πολύ τη συγκεκριμένη στιγμή. Ανοίγω το κουτί βιαστικά και βγάζω από μέσα την κονσόλα, ένα μικρό (30εκ.) καλώδιο USB-C σε USB-A και ένα αδιάφορο φυλλάδιο οδηγιών χρήσης σε ένα εκατομμύριο γλώσσες, το οποίο ξαναμπαίνει όπως είναι μέσα στη συσκευασία. Η απόφαση να μην συμπεριληφθεί φορτιστής, είναι για μένα σωστή, αφ’ ενός γιατί όλοι μας έχουμε χιλιάδες φορτιστές διάσπαρτους στα σπίτια μας και αφ’ ετέρου δεν θα χωρούσε μέσα στην συσκευασία. Όποιος αγόρασε τον επίσημο φορτιστή της Nintendo, συλλυπητήρια, ως Pixeltherapist προσφέρω τις πέντε πρώτες συνεδρίες δωρεάν.

Η κονσόλα έχει χρυσό χρώμα στην πρόσοψη και κόκκινο στο περίγραμμα και στην πίσω όψη, σε ανάμνηση των χρωμάτων της ιαπωνικής έκδοσης της NES κονσόλας, γνωστή και ως Famicom. Στην αριστερή πλαϊνή πλευρά υπάρχει μια μικρή σχισμή. Εκεί βρίσκεται το ηχείο της συσκευής, αρκετα δυνατό για το μέγεθός του. Αντίστοιχα, στην δεξιά πλευρά υπάρχει το on/off κουμπί και η θύρα USB-C. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η θύρα είναι μόνο για φόρτιση της ενσωματωμένης μπαταρίας, η οποία έχει πολύ καλή διάρκεια. Με πολύ ελαφριά χρήση και μετά από τρεις βδομάδες η φόρτιση παραμένει πλήρης και έπεσε μόνο μια γραμμή για τις ανάγκες αυτού του review. Η κονσόλα δε μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστή, για επιπλέον λειτουργίες (εννοείς hacking?). Κάποιοι βέβαια το έχουν καταφέρει και αυτό. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα βίντεο στο YouTube με τέτοιες απόπειρες.

Η οθόνη είναι έγχρωμη, 2.5 ιντσών, με καλή φωτεινότητα που ρυθμίζεται και σχετικά καλές γωνίες θέασης. Δεν θα κουράσει. Με το που θα ενεργοποιηθεί η συσκευή, θα πάει από προεπιλογή στην λειτουργία ώρας. Η ώρα φαίνεται στο κέντρο της οθόνης με μεγάλους αριθμούς φτιαγμένους από τα κλασσικά τουβλάκια που συναντάμε στα παιχνίδια Super Mario και γίνεται γενικώς τρελοκομείο.! Υπάρχουν πολλά animations με τον Mario (υπάρχει και ο Luigi) να τρέχει συνέχεια σε βρόχο από τα αριστερά προς τα δεξιά ενώ διάφοροι χαρακτήρες των παιχνιδιών πέφτουν από το πάνω μέρος της οθόνης. Μπορείτε να συμμετέχετε στα δρώμενα με τα κουμπιά και τον σταυρό που κάνουν Koopa Troopas με ή χωρίς φτερά να πέφτουν, ενώ αν πιέσετε τα Α και Β μαζί οι αριθμοί της ώρας αναβοσβήνουν. Υπάρχουν 35 διαφορετικά αυτόματα animations σε διαφορετικές ώρες της μέρας. Καλή τύχη σε όποιον μείνει μπροστά από την οθόνη ένα ολόκληρο 24ωρο . Το σίγουρο είναι ότι θα τα δει όλα (συμβουλή: μην ξεχάσεις να πατάς κάθε δυο λεπτά ένα κουμπί, γιατί η συσκευή κλείνει μετά από μερικά λεπτά).

Αν κρατήσετε στην οθόνη ρολογιού το κουμπί Α για 5 δευτερόλεπτα, θα βρεθείτε σε μια οθόνη επιλογής γλώσσας για τους στίχους μόνο ενός μάλλον εύθυμου τραγουδιού (το οποίο τραγουδιέται πάντα στα Αγγλικά. Η Nintendo τα έκανε σαλάτα στη μετάφραση των στίχων σε κάποιες γλώσσες) που θα σας βοηθήσει να ζωγραφίσετε το κεφάλι του δημοφιλούς ήρωα! Το επιχείρησα! Το αποτέλεσμα ακολουθεί στο τέλος του άρθρου και εκφράζει 100% την γενική μου άποψη για την κονσόλα. Μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Το D-pad είναι καλής κατασκευής και λίγο μικρότερο από αυτό του NES. Επίσης τα κουμπιά δράσης (Α και Β) είναι και αυτά καλής ποιότητας, αλλά είναι λαστιχένια αντί για σκληρό πλαστικό και ίσως χαλάσουν πιο εύκολα με την χρήση. Θα δείξει. Επίσης υπάρχουν 3 κουμπιά λειτουργιών. Ένα για την επιλογή παιχνιδιών, ένα για επιστροφή στην οθόνη της ώρας και αλλαγής ορισμένων στοιχείων του φόντου (3 διαθέσιμα) όταν βρίσκεστε σε αυτήν και ένα για ρυθμίσεις έντασης ήχου, φωτεινότητας οθόνης και ρυθμίσεις ώρας, αλλά και παύσης όταν παίζετε. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται παραπάνω επεξηγήσεις πάνω στην λειτουργία της κονσόλας. Είναι πολύ απλή στη χρήση της.

Στα παιχνίδια τώρα που είναι τα εξής: SUPER MARIO BROS, SUPER MARIO BROS 2 (THE LOST LEVELS) και BALL . Η εξομοίωση και στα τρία είναι εξαιρετική, εξάλλου κανείς δεν θα περίμενε σήμερα προβληματικές εξομοιώσεις, ειδικά σε τόσο παλιά παιχνίδια. Η οθόνη, αν και καλή, θεωρώ ότι είναι λίγο μικρή για τα MARIO παιχνίδια, με συνέπεια να κουράζει, αλλά ιδανική για το BALL. Ο χειρισμός είναι εξαιρετικός, θα νομίζετε ότι κρατάτε NES χειριστήριο, αν και μικρότερο. Το  SUPER MARIO 2 προσωπικά με αφήνει λίγο αδιάφορο και το βρίσκω υπερβολικά δύσκολο. Θα προτιμούσα κάποιο άλλο παιχνίδι GAME&WATCH στην θέση του. Το BALL είναι εξαιρετικά απλό, αλλά εθιστικό παιχνίδι. Ελέγχετε έναν ζογκλέρ (ο χαρακτήρας έχει τη μορφή του Mario και όχι του Mr. Game & Watch στο αυθεντικό παιχνίδι) και προσπαθείτε να μην σας πέσουν οι μπάλες. Όπως ένας αυθεντικός ζογκλέρ δηλαδή! Προτιμώ την “Game B” επιλογή, γιατί είναι πιο γρήγορο.

Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί απουσιάζει η λειτουργία ξυπνητηριού και ο μικρός βραχίονας που είχαν αυτές οι κονσόλες στο πίσω μέρος και που τις βοηθούσε να στέκονται όρθιες, ώστε η ώρα να διαβάζεται πιο εύκολα. Επιπλέον, η κονσόλα είναι ακριβή για αυτά που προσφέρει (την αγόρασα £49.99). Μόνο ένας πολύ φανατικός συλλέκτης θα μπορούσε να αποδεχτεί απόλυτα την παρουσία αυτού του προϊόντος χωρίς κριτική. Η δημιουργική ομάδα της  Nintendo που ανέλαβε την κατασκευή του, θεωρώ ότι έχασε μια σημαντική ευκαιρία να αναβιώσει και να εμπλουτίσει αυτό το είδος παιχνιδιών, ίσως με ασύρματη σύνδεση για παιχνίδι δύο παικτών και περισσότερες και καλύτερες επιλογές παιχνιδιών.

Ο χώρος του ρετρό, όχι μόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, είναι γεμάτος από επινοήματα που σα σκοπό έχουν την εξαργύρωση της νοσταλγίας μας και μόνο. Δείτε τώρα το σκίτσο μου και σκεφτείτε…

  • Είδος παιχνιδιού (Genre): Φορητή κονσόλα
  • Ημερομηνία πρώτης παραγωγής: 13/11/2020
  • Developer/Publisher: Nintendo