fbpx
Home JG Originals APOTHEON + Spotify Interview

APOTHEON + Spotify Interview

Γράφει ο/η Αρίσταρχος Παπαδόπουλος

Ξέρω, το review αυτής της βδομάδας ξεφεύγει λίγο από τις ρετρό καταβολές αυτής της στήλης, αλλά μόνο κατά το ήμισυ. Το APOTHEON είναι ένα σύγχρονο δισδιάστατο παιχνίδι πλατφόρμας με την “κάμερα” να παρακολουθεί την δράση από το πλάϊ και κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις (2D side scrolling). Είναι διαθέσιμο για PS4, Windows, OS X, Linux και μέσω Steam. Η εταιρεία που το δημιούργησε είναι η Καναδική “ALIEN TRAP”, η οποία ειδικεύεται θα λέγαμε στην κατασκευή σύγχρονων παιχνιδιών με ρετρό αισθητική και ύφος. Το APOTHEON κυκλοφόρησε το 2015 (3 Φεβρουαρίου) και είναι η δεύτερη εμπορική παραγωγή της εταιρείας.

Αυτό που κάνει το παιχνίδι ιδιαίτερο είναι η αισθητική του. Η γραφική του απεικόνιση στηρίζεται πάνω στην ελληνική δισδιάστατη μελανόμορφη αγγειογραφία, που αποδίδει τα διάφορα μοτίβα (κυρίως από τη μυθολογία) με μαύρο χρώμα στην ανοιχτόχρωμη επιφάνεια του πηλού. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πιο τέλειος καμβάς για τα γραφικά ενός 2D side scrolling παιχνιδιού, που να δένει μάλιστα άριστα με την υπόθεσή του, η οποία βασίζεται στην Ελλάδα του μακρινού παρελθόντος. Σε αυτήν, παίρνετε το ρόλο ενός νεαρού πολεμιστή, του Νικάνδρεου, του οποίου το χωριό καταστρέφεται από τους θεούς που θέλουν να τιμωρήσουν τους θνητούς για την αλαζονεία τους. Ο Νικάνδρεος με σύμμαχο την θεά Ήρα, θα εναντιωθεί στους θεούς του Ολύμπου και θα τους πολεμήσει με ό,τι μέσο διαθέτει.

Το APOTHEON διαθέτει πολλά στοιχεία παιχνιδιών ρόλων (RPG). Ο Νικάνδρεος μπορεί να αναβαθμίσει τις αμυντικές και επιθετικές του ικανότητες σε οπλουργούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στο παιχνίδι.. Στον ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού θα συναντήσετε πολλούς χαρακτήρες που θα σας βοηθήσουν, αλλά και θα σας εναντιωθούν. Υπάρχουν και πολλά μυστικά, για να τα ανακαλύψετε. Υπάρχουν διάσπαρτες στήλες με αποσπάσματα από την ελληνική γραμματεία, μια ωραία ιδέα και ευκαιρία να μάθει κανείς πολλά για το ιστορικό υπόβαθρο της εποχής.

Τα γραφικά και η κίνηση animation κάνουν το παιχνίδι πολύ εύκολο στον χειρισμό. Η δυσκολία του είναι προοδευτική, χωρίς να αποθαρρύνει ακόμα και σε προχωρημένα επίπεδα. Μπορείτε να σώσετε την πρόοδό σας σε όποιο σημείο θέλετε. Υπάρχει Auto-Save λειτουργία όταν μπαινοβγαίνετε σε διάφορες τοποθεσίες, ιδιαίτερα χρήσιμη όταν πολεμάτε κάποιον τελικό κακό (boss fight). Μέσω του ευκολονόητου συστήματος Inventory θα μπορέσετε να αλλάξετε είδος όπλων και ασπίδας καθώς και να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα και συνταγές για φίλτρα που βοηθάνε τον ήρωά μας με διάφορους τρόπους.

Ανακάλυψα το APOTHEON τυχαία μέσα στο PS4 Store γύρω στο 2016. Μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον και το αγόρασα. Βλέποντας τα Credits του παιχνιδιού, με μεγάλη χαρά είδα ότι ένας συμπατριώτης μας, ο Μάριος Αριστόπουλος, ανέλαβε τη σύνθεση της εκπληκτικής πραγματικά μουσικής του παιχνιδιού. Σκόπιμα κρατώ το μέγεθος του review μικρό, διότι ήρθα σε επαφή με τον Μάριο και είχαμε μια πολύ ευχάριστη συνομιλία για την εμπλοκή του στο παιχνίδι, αλλά και γενικά γύρω από το gaming και τα σχέδια του ως μουσικοσυνθέτη, την οποία μπορείτε να ακούσετε στο τέλος αυτού του άρθρου. Θέλω να ευχαριστήσω τον Μάριο και από εδώ για την διαθεσιμότητα και για την ευγένεια του. Πρόκειται πραγματικά για έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη. Μπορείτε να βρείτε τη μουσική του παιχνιδιού (OST) μέσω Spotify.

  • Είδος παιχνιδιού (genre): 2D Side Scrolling Platform RPG
  • Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 3 Φεβρουαρίου 2015
  • Developer/Publisher: Alien Trap
  • Format παρουσίασης: PS4