fbpx
Home ReviewsGame Reviews Pokémon: Brilliant Diamond and Shining Pearl | The Review

Pokémon: Brilliant Diamond and Shining Pearl | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

H σειρά Pokémon είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη turn-based RPG σειρά που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, με παιχνίδια να συνεχίζουν να βγαίνουν μέχρι και σήμερα. Πολλά από αυτά είναι spin-off που θέλουν να χτίσουν νέες βάσεις πάνω στον κόσμο των Pokémon, προσφέροντας διαφορετικό gameplay, νέες ιστορίες και μια δόση φρεσκάδας σε μια κλασική φόρμουλα.

Πολλοί από εμάς έχουν μεγαλώσει με αυτή την σειρά ξεκινώντας από την εποχή του gameboy με τις Red και Blue κασσέτες ή με την Yellow (όπως έκανα και εγώ). Από τότε μέχρι σήμερα νέες γενιές έχουν φτιαχτεί φέρνοντας νέα πλάσματα και ιστορίες αλλά και νέα στοιχεία στο βασικό gameplay των τίτλων όπως είχε γίνει με τις Gold/Silver και το Day Care ή τα αυγά.

Από την πρώτη κυκλοφορία των mainline games μέχρι και σήμερα έχουμε δει πολλά από αυτά να ξαναβγαίνουν με πιο μοντέρνα γραφικά και αλλαγές στο gameplay που συγχρονίζονται με εκείνες που έγιναν αργότερα στην σειρά. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνα που μας απομακρύνουν κάπως από την γενικότερη λογική όπως ήταν τα Let’s Go Pikachu & Let’s Go Eevee που με την σειρά τους άλλαξαν αρκετά το gameplay και έκαναν το παιχνίδι ευκολότερο σε μια προσπάθεια να διαφημιστεί το Pokémon Go.

Ένα remake που δεν κατάφερα ποτέ να δοκιμάσω – και το μετανιώνω ακόμα – ήταν αυτά των HeartGold / SoulSilver που λέγεται ότι είναι τα καλύτερα όλων, κάτι το οποίο πιστεύω. Αναπολώντας τις μέρες που “έλιωνα” τις Gold / Silver, παραμένουν μακράν οι αγαπημένες μου. Η Gen 2 ήταν η γενιά με τα περισσότερα αγαπημένα σχέδια και δύο regions αντί ενός με το αποκορύφωμα να αποτελεί την μάχη με τον Red.

Όταν η Nintendo σε συνεργασία με την Pokémon Company ανακοίνωσαν τα remake των Diamond & Pearl το θεώρησα ως μια ευκαιρία να παίξω σε άλλη μια γενιά που δεν είχα την ευκαιρία. Βλέποντας όμως την παρουσίαση και το γεγονός ότι τα γραφικά επιστρέφουν στην εποχή των chibi sprites, κάτι δεν μου καθόταν καλά. Βλέπετε, όταν έχεις συνηθίσει στην “αναβάθμιση” των Sword & Shield, και στο hype του επερχόμενου Legends, είναι δύσκολο να επιστρέψεις σε κάτι “παλιομοδίτικο”.

Η απόφαση της ομάδας ανάπτυξης να μετατρέψει τους χαρακτήρες του παιχνιδιού σε chibi μοντέλα ίσως να έχει να κάνει με το κοινό που κατά κύριο λόγο απευθύνονται τα παιχνίδια. Ενώ μπορεί αυτά τα σχέδια να είναι χαριτωμένα και να στοχεύουν στο αίσθημα νοσταλγίας μας, παραπέμπουν σε άλλες εποχές από τις οποίες υποτίθεται έχουμε ξεφύγει.

Η chibi αισθητική αλλάζει όταν μπαίνουμε σε μια μάχη. Εκεί, οι χαρακτήρες αποκτούν κανονική μορφή με το παρουσιαστικό και τα ρούχα τους να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι κινήσεις τόσο των χαρακτήρων όσο και των Pokémon είναι αισθητά περισσότερες και καλύτερες από εκείνες των πιο πρόσφατων παιχνιδιών – κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε πως η Pokémon Company ακούει σε κάποιο από το Feedback των παικτών.

Μιλώντας για μάχες, αυτές γίνονται με τον κλασικό τρόπο. Κατά την διάρκειά τους επιλέγουμε την κίνηση που θέλουμε να κάνουμε από το αντίστοιχο μενού, χρησιμοποιούμε αντικείμενα όταν το θεωρούμε απαραίτητο και προσπαθούμε να πετύχουμε τις αδυναμίες των αντιπάλων μας.

Ο τρόπος που ξεκινάμε αυτές τις μάχες μοιάζει με πισωγύρισμα. Τα Pokémon είναι κρυμμένα στο γρασίδι ή στις σπηλιές, όπως δηλαδή γινόταν στο παρελθόν με αποτέλεσμα τα overworld encounters να αποτελούν ξανά μακρινό όνειρο…περίπου.

Ένα από τα στοιχεία που έλαβε αλλαγές και κάποιες βελτιώσεις είναι το Grand Underground που παρόλο που βασίζεται στο αντίστοιχο σύστημα των παλαιότερων τίτλων έχει δεχθεί νέες περιοχές, νέα περιβάλλοντα, περισσότερα Pokémon και την επιστροφή αγαπημένων λειτουργιών όπως το Shard Mining, την εξερεύνηση και την εύρεση άλλων παικτών. Εδώ θα συναντήσουμε και Pokémon από το Platinum PokéDex παρόλο που πολλά από αυτά έχουν αφαιρεθεί από το βασικό παιχνίδι.

Παρόμοια με άλλα παιχνίδια της σειράς, έτσι και στις Brilliant Diamond & Shining Pearl ο στόχος παραμένει ίδιος. Μετακινούμαστε από πόλη σε πόλη, ανακαλύπτουμε και πιάνουμε νέα πλάσματα, μονομαχούμε ενάντια σε άλλους εκπαιδευτές, παίζουμε σε γυμναστήρια για εμβλήματα, σώζουμε τον κόσμο από τα σατανικά σχέδια μιας οργάνωσης και φτάνουμε στον τελικό μας στόχο, δηλαδή το τοπικό πρωτάθλημα.

Στον πυρήνα τους, τα παιχνίδια παραμένουν ίδια και δεν κάνουν κάτι για να αναδειχθούν. Φυσικά, υπάρχουν μερικές αλλαγές στην “ποιότητα ζωής” όπως η καλύτερη διαχείριση των HM Moves που αντί να τα “φορτώνουμε” σε ένα ή δύο Pokémon τα έχουμε όποτε τα ζητήσουμε από ένα “ειδικό” Bidoof. Έτσι, αντί να πιάνεται μια θέση του party μας από το Pokémon-ρεζέρβα, τώρα μπορούμε να διαχειριστούμε την διαδρομή μας και την εξερεύνησή μας πολύ καλύτερα.

Κάτι που θα απογοητεύσει πολλούς από εμάς είναι η ευκολία του παιχνιδιού, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι του. Το ανανεωμένο Grand Underground μπορεί να μας δίνει overview encounters, ωστόσο μερικά από τα Pokémon που βρίσκονται εδώ είναι αρκετά πιο δυνατά και αποτελούν πηγή εμπειρίας για την ομάδα μας. Σε αντίθεση με τις Sword & Shield που με τον τρόπο τους “απαγόρευαν” το Power Leveling, εδώ δεν γίνεται κάποια προσπάθεια αποτροπής με αποτέλεσμα το παιχνίδι να γίνεται ακόμα πιο εύκολο αφού οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να βρούμε κάποιο πλάσμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Στην ευκολία συμβάλλει και το υποχρεωτικό Exp. Share που δίνει τους πόντους εμπειρίας σε όλη μας την ομάδα κάνοντας μεν το farming ευκολότερο αλλά έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται και το υπόλοιπο παιχνίδι πιο εύκολο. Την μόνη στιγμή που ένιωσα πως υπήρξε κάποια δυσκολία ήταν κατά την διάρκεια του Elite Four με την Cynthia να εξακολουθεί να είναι η καλύτερη όλων.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους τους οι Pokémon Brilliant Diamond and Shining Pearl τρέχουν ικανοποιητικά καλά τόσο σε Docked όσο και Portable modes. Εδώ δεν υπάρχουν τα Frame rate προβλήματα που είδαμε στις προηγούμενες εκδόσεις.Εξάλλου, τα γραφικά δεν “σπρώχνουν” στο μέγιστο τις δυνατότητες της κονσόλας παρόλο που τα μοντέλα, ειδικά κατά την διάρκεια της μάχης, έχουν κάμποσες λεπτομέρειες ενώ κάθε Pokémon έχει τις δικές του καλά σχεδιασμένες και χορογραφημένες ειδικές επιθέσεις. Στο υπόλοιπο κομμάτι τους παραμένουν το ίδιο.

Οι Pokémon Brilliant Diamond and Shining Pearl σίγουρα δεν αποτελούν τα καλύτερα remakes της σειράς – αυτός ο τίτλος ανήκει στις HeartGold και SoulSilver (τις οποίες είχα την ευκαιρία να παίξω για λίγο). Σίγουρα δεν είναι άσχημα παιχνίδια μιας και μπορούμε να διασκεδάσουμε ειδικά αν είμαστε λάτρεις της σειράς. Ωστόσο, θα υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μας δείξουν πως δεν πρόκειται για ένα καλά δουλεμένο παιχνίδι μιας και υπάρχουν glitches και bugs που επηρεάζουν το παιχνίδι όπως το Duplication Exploit που μας επιτρέπει να κλωνοποιήσουμε Pokémon μαζί με αντικείμενα (καλές εποχές των Blue, Red, Yellow). Αν περιμένουμε κάτι διαφορετικό ή καινοτόμο τότε σίγουρα μπορούμε να ελπίζουμε στο επερχόμενο Pokémon Legends: Arceus.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media για τη διάθεση του παιχνιδιού.