fbpx
Home ReviewsGame Reviews Phasmophobia | The Review

Phasmophobia | The Review

Γράφει ο/η PAcko Ramas

Φωνές από το Υπερπέραν

Ως λάτρης της Horror σκηνής και έχοντας πάρα μα πάρα πολλά παιχνίδια τρόμου στο ενεργητικό μου, έχω καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα πως τα περισσότερα παιχνίδια τρόμου, κυρίως τα νεότερα, ακολουθούν πετυχημένες συνταγές του στυλ P.T., αλλά και τα συνεχώς επαναλαμβανόμενα survival Horror κινούνται στο ύφος Outlast, The Evil within ή Visage οπου μετά απο κάποιο σημείο χάνεται η αίσθηση καθώς τα περισσότερα μοιάζουν μεταξύ τους. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα παιχνίδια τρόμου εκεί έξω και κυρίως από μικρές indie ομάδες, αλλά λίγα είναι αυτά που καταφέρνουν να πρωτοτυπήσουν, καθώς τα περισσότερα είναι αναμασημένη τροφή με διαφορετικό περιτύλιγμα.

Στην περίπτωση του Phasmophobia, ξεχάστε αυτά που ξέρατε μέχρι τώρα. Αν σας ελκύει το άγνωστο, το πραγματικό κυνήγι φαντασμάτων, και ονόματα όπως «Ghost Adventures» και «Ghost Hunters» σας είναι ήδη γνωστά, τότε σταματήστε ό,τι κάνετε και εγκαταστήστε το παιχνίδι στο PC σας αμέσως. Πρόκειται για το απόλυτο Horror game, αφιερωμένο στο παραφυσικό, που χρησιμοποιεί ρεαλιστικές μεθόδους εντοπισμού στοιχείων από το υπερπέραν, όπως ακριβώς κάνουν οι «επαγγελματίες» Paranormal investigators.

Who you gonna call?

Το παιχνίδι βρίσκεται ακόμα σε Early access αλλά αυτό δεν φαίνεται να έχει καμία σημασία καθώς το Phasmophobia έγινε γρήγορα αποδεκτό από τον κόσμο και έχει γίνει πλέον viral. Μας το χάρισε η εταιρεία ανάπτυξης Kinetic Games και κυκλοφορεί στο Steam μόνο για PC. Υποστηρίζεται και η δυνατότητα VR, όπου το παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο ρεαλιστικό και ο τρόμος φτάνει σε άλλο επίπεδο!

Στο Phasmophobia, όπως έχω ήδη προαναφέρει είσαι μέλος μιας Paranormal ομάδας η οποία απαρτίζεται από τέσσερα άτομα στο μέγιστο, χωρίς αυτό όμως να σε περιορίζει, καθώς μπορείς να παίξεις μια αποστολή solo ή με λιγότερα άτομα. Είναι ένα καθαρά Co-op on line game όπου μπορείς είτε δημιουργώντας private server να παίξεις καλώντας τους φίλους σου, είτε να ενσωματωθείς σε κάποιον server όπου άλλοι κυνηγοί φαντασμάτων επιθυμούν βοήθεια.

Όλο το παιχνίδι βασίζεται στην ατμόσφαιρα που κτίζει το Phasmophobia καθ’ όλη την διάρκεια της αποστολής σας με ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πρωτότυπο τρόπο θα έλεγα, καθώς παρότι υπάρχουν κάποια μεμονωμένα jump-scares στο παιχνίδι, δεν αποτελεί την βασική συνταγή ως μέσον φόβου. Το Phasmophobia παίζει με το μυαλό και τις φοβίες σου, ανεβάζει την αγωνία και την αδρεναλίνη κατακόρυφα, καθώς ο ρεαλισμός και η απλότητα του παιχνιδιού επηρεάζει και ταυτόχρονα ζωντανεύει τους χειρότερους εφιάλτες όλων μας.

Μαθαίνοντας τα βασικά

Στο Phasmophobia θα επισκεφθείς διάφορα στοιχειωμένα κτήρια, διαθέτοντας στην κατοχή σου τα κατάλληλα εργαλεία, τα οποία θα είναι και τα μόνα σου όπλα εναντίον των φαντασμάτων που στοιχειώνουν το κάθε ένα από αυτά.

Τα βασικά με τα οποία ξεκινάς είναι:

 • Spirit Box
 • EMF Reader
 • UV Light
 • Ghost Writing book
 • Video camera
 • Photo camera
 • Flashlight

Υπάρχουν και άλλα τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν στο κυνήγι σου, όπως lighter, candle, glows sticks, salt, Sanitiy pills, Infrared Light Sensor, αλλά τα παραπάνω που αναφέραμε είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τα βασικά στοιχεία που χρειάζεσαι, έτσι ώστε να μπορέσεις να ανακαλύψεις την ταυτότητα του κάθε φαντάσματος.

Στην απλή έκδοση του Phasmophobia ο παίκτης μπορεί να κουβαλήσει έως και τρία αντικείμενα κάθε φορά ενώ στην έκδοση VR έως και τέσσερα· για να επιλέξει και άλλα θα πρέπει να επιστρέψει στο φορτηγό.

Στην ουσία καλείσαι να εξερευνήσεις το κάθε στοιχειωμένο κτήριο και να προετοιμάσεις το έδαφος έτσι ώστε έχοντας τις γνώσεις που χρειάζεται να πάει η δεύτερη ομάδα Paranormal investigators και να εξαγνίσουν το κακό. Ουσιαστικά είσαι η Pre-Paranormal team.

Στην διάθεσή σου έχεις και το λεγόμενο “Journal” το οποίο πρέπει συνέχεια να συμβουλεύεσαι καθώς σου δίνει βασικές πληροφορίες για τα δώδεκα διαφορετικά είδη φαντασμάτων που υπάρχουν στην Early έκδοση του παιχνιδιού.

Αποστολή εξετελέσθη

Πρέπει να εντοπίσεις συγκεκριμένα στοιχεία για να μπορέσεις να ανακαλύψεις ποιο πνεύμα έχεις να αντιμετωπίσεις σε κάθε αποστολή. Κάθε πνεύμα δίνει διαφορετικά στοιχεία.  Για να τα ανακαλύψεις πρέπει να κάνεις χρήση του Spirit Box με το οποίο κάνοντας ερωτήσεις στο πνεύμα θα σου δώσει απαντήσεις. Με το EMF Reader, στο οποίο αν ανάψουν και τα πέντε λαμπάκια led το σημειώνεις στο Journal σαν στοιχείο, το Ghost Writing book όπου μερικά από τα πνεύματα επικοινωνούν μαζί σου γράφοντας σε αυτό, τα Ghost Orbs τα οποία μπορείς να δεις με την χρήση της βίντεο κάμερας, τον φακό Uv Light με το οποίο ψάχνεις για δακτυλικά αποτυπώματα και, τέλος, αν αρχίζεις να βλέπεις την αναπνοή σου σε κάποιον χώρο αυτομάτως σημαίνει ότι η θερμοκρασία έχει πέσει υπό του μηδέν και έχουμε το λεγόμενο φαινόμενο “Freezing Tempreture”. Κάθε φορά που ανακαλύπτεις κάποια από τα παραπάνω τα σημειώνεις στο Journal. Βρίσκοντας τρία αποκαλύπτεται το είδος του φαντάσματος που στοιχειώνει το συγκεκριμένο κτήριο και στην ουσία το βασικό objective της αποστολής σας έχει ολοκληρωθεί.

Σε κάθε αποστολή υπάρχουν και τρία εναλλακτικά objective τα οποία αν ανακαλύψεις κερδίζεις παραπάνω χρήματα και experience για να ανέβεις Level, όπως να βγάλεις φωτογραφία το φάντασμα, να φωτογραφίσεις μαύρο νερό σε νεροχύτες και διάφορα άλλα.

Με τα χρήματα μπορείς να αγοράσεις διάφορα εναλλακτικά μηχανήματα και να ενισχύσεις έτσι την γκάμα του εξοπλισμού σου.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας· τα amateur, intermediate και τέλος το Professional.  Έχει τέσσερα διαφορετικά κτήρια όπου μπορείς να εξερευνήσεις τα οποία επιλέγεις στο Lobby.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη σπιτιών, το Tanglewood Street House, Ridgeview Road House και το Edgefield Street House. Δύο Farmhouse, το Brownstone High School και το τεράστιο και πιο δύσκολο Asylum.

Θα σας συμβούλευα στα πρώτα βήματα σας σαν Paranormal investigator να επιλέξετε κάποιο από τα σπίτια μέχρι να είστε έτοιμοι να πάτε σε Farm House και πολύ πιο μετά να αποφασίσετε να τεστάρετε τις αντοχές σας για το σχολείο ή το άσυλο -και προς Θεού μην πάτε μόνοι σας!

Ghost-Hunting

Στην άρχη κάθε αποστολής σου δίνονται οι βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις, όπως τα objective που πρέπει να βρείς, έτσι ώστε να ξέρεις τι εργαλεία χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις, το όνομα του πνεύματος όταν ήταν εν ζωή και μια πολύ βασική λεπτομέρεια· αν το συγκεκριμένο φάντασμα αντιδρά σε πολλά άτομα ή αν πρέπει να είσαι μόνος για να μπορέσεις να του αποσπάσεις πληροφορίες. Έχεις πέντε λεπτά σε amature αποστολές μέχρι να στήσεις τον βασικό εξοπλισμό σου χωρίς να σου επιτεθεί το πνεύμα. Υπάρχουν όμως μερικές περιπτώσεις όπου μερικά πνεύματα, όπως αυτά του Demon ή του Oni, είναι πιο επικίνδυνα και πιο επιθετικά από τα άλλα και μπορεί να σας επιτεθούν με την είσοδό σας στο κτήριο χωρίς να έχετε προλάβει να ανοίξετε καν τον εξοπλισμό σας. Σε αποστολές intermediate ο χρόνος αυτός μειώνεται στα δύο λεπτά και στο επίπεδο Professional μηδενίζεται.

Σε πολλές περιπτώσεις το πνεύμα δεν σου δίνει καμία πληροφορία και έτσι πρέπει να επιστρατεύσεις πιο δραστικά μέσα όπως να αρχίσεις να το αποκαλείς με το όνομά του ή να το προκαλέσεις με φράσεις όπως “I hate you”. Προσοχή όμως αφού κάνοντας κάτι τέτοιο στις περισσότερες περιπτώσεις το πνεύμα εξαγριώνεται και μπορεί να επιτεθεί. Τότε τα πράγματα μπορούν να αποβούν μοιραία για εσένα καθώς μπορεί να σε σκοτώσει.

Το παιχνίδι είναι τόσο ρεαλιστικό ώστε αν απομακρυνθείτε μεταξύ σας να μην ακούει ο ένας τον άλλον παρά μόνο με την χρήση του ασυρμάτου. Όταν το πνεύμα μπει σε “Hunting mode” έχεις activity δέκα το οποίο φαίνεται στον πίνακα όπου υπάρχει στο φορτηγό και ο ασύρματος δεν λειτουργεί καθώς παρεμβάλει το πνεύμα χρησιμοποιώντας ενέργεια. Έτσι λοιπόν δεν μπορούν οι παίκτες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους πάρα μόνο αυτοί που βρίσκονται μέσα στο κτήριο και σε κοντινή απόσταση.

Στην περίπτωση που το πνεύμα κυνηγάει το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να σωθείτε είναι να μην μιλάτε καθώς το πνεύμα θα σας ακούσει, να σβήσετε τους φακούς γιατί θα προσελκύσετε το φάντασμα και να κρυφτείτε. Ειδάλλως θα σας σκοτώσει και θα στοιχειώνετε το κτήριο για πάντα παρέα με το φάντασμα.

Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι παίζει το sanity των παικτών σας, καθώς όσο το φάντασμα δίνει στοιχεία, επηρεάζεται και εξαντλείται. Αν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αυξάνονται οι πιθανότητες να σας επιτεθεί.

Οι πρωταγωνιστές

Τα είδη των πνευμάτων στο παιχνίδι είναι δώδεκα και είναι τα παρακάτω:

 • Phantom
 • Banshee
 • Jinn
 • Revenant
 • Shade
 • Oni
 • Wraith
 • Mare
 • Demon
 • Yurei
 • Poltergeist
 • Spirit

Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν έχετε να αντιμετωπίσετε τον Casper το φαντασματάκι και τα πράγματα μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από τον έλεγχο σας.

Τα είδη φαντασμάτων είναι ήδη αρκετά, αλλά δεν θα μας πείραζε στο μέλλον να πρόσθεταν περισσότερα καθώς υπάρχουν πολλά τέρατα εκεί έξω που θα συμπλήρωναν την παρέα του Phasmophobia.

Συμβουλευτείτε τον οδηγό για το Phasmophobia.