fbpx
Home ReviewsGame Reviews Paradise Killer | The Review

Paradise Killer | The Review

Γράφει ο/η Στέλιος Αναγνωστόπουλος

The butler can wait

Πάντα μου άρεσαν οι καλές ιστορίες μυστηρίου. Ο Sherlock Holmes, ο Poirot, ο Father Brown, η Nancy Drew, ο Harry Angel (τόσο ο Mickey Roorke στην ταινία του Alan Parker «Angel Heart» όσο και στο βιβλίο του William Hjortsberg «Falling Angel»),  το δίδυμο Sam and Max, ο J. J. “Jake” Gittes (Jack Nicholson) στο «China Town», o L (Death Note), ο  Lewton (Discworld Noir), Philip Marlowe (κινηματογραφικά ξεχωρίζω τους  Robert Mitchum, Humphrey Bogart και Elliott Gould), ο Tex Muprhy ή ακόμα και ο Batman αφού δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι έχει χαρακτηριστεί από την πρώτη εμφάνισή του ως «ο καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου» (Detective Comics γαρ) είναι κάποιοι από τους πιο χαρακτηριστικούς ερευνητές. Χάρτινοι, κινηματογραφικοί, τηλεοπτικοί ή ψηφιακοί χαρακτήρες, σε noir, βικτωριανό, δυστοπικό, φανταστικό περιβάλλον, το σασπένς, η ιδιορρυθμία τους, οι εσωτερικοί μονόλογοι που εξουσιοδοτούν τις ανατρεπτικές εξωτερικές σιωπές είναι μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά τους.

Paradise horizon

Ξεκινώντας το παιχνίδι η ηρωΐδα κυριολεκτικά «πέφτει» εξ ουρανού αφού μετά από μια εξορία εκατομμυρίων ετών λόγω της.. σχέσης της με έναν θεό στο Paradise 3, σας προσφέρεται χάρη και επιστρατεύεστε στην έρευνα για τη διαλεύκανση της μαζικής δολοφονίας των μελών του Council το οποίο προΐσταται του Paradise. Στο νησί αυτό επικρατεί μια ιδιόμορφη πολυθεϊστική «θρησκεία» και μυθολογία όπου προς τιμήν των θεών θυσιάζονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν απαχθεί από τον πραγματικό κόσμο. Ο χαρακτήρας σας ονομάζεται Lady Love Dies η οποία θεωρείται η καλύτερη ντετέκτιβ του Paradise. Τι είναι όμως τελικά το Paradise; Πρόκειται για μια εν τη εξελίξει Ουτοπία. Το πρόβλημα ξεκινά όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με θεούς -πράγμα που απαγορεύεται- προκαλώντας έτσι δαιμονική αλλοτρίωση οπότε και το συγκεκριμένο Paradise αναθεωρείται συχνά και ανοικοδομείται λόγω της υποτυπώδους αυτής «πτώσης». Πρόκειται για μια αέναη διαδικασία εύρεσης της τελειότητας. Η ιστορία διαδραματίζεται στο Paradise υπ’ αριθμόν 24 και δε θα υπάρξει Paradise 25 αν δεν εντοπίσετε τον ένοχο…

A baffling though interesting case

Τεχνικά το παιχνίδι υπερβαίνει κατά πολύ τις όποιες προσδοκίες και χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία! Η απαράμιλλη vaporware αισθητική του open world κατακλύζεται από συγκλονιστικά μουσικά θέματα που περιλαμβάνουν jazz,  καταλήγοντας σε ψυχεδελική ιαπωνική pop δημιουργώντας μια εναλλασσόμενη αλλά ισορροπημένη ατμόσφαιρα άλλοτε σκοτεινή και άλλοτε πανηγυρικά σατιρική θέτοντας νέα δεδομένα! Υπάρχει, μάλιστα, και η δυνατότητα να επιλέγετε το τραγούδι του παρασκηνίου και να ανακαλύψετε νέα κομμάτια κατά τη διάρκεια των ερευνών σας δημιουργώντας playlists. Οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε είναι στατικοί 2D απόλυτα εναρμονισμένοι με το υπόλοιπο concept οπερ μεθερμηνευόμενο θα ζαλιστείτε κυριολεκτικά από την ανορθόλογη και αλλοπρόσαλλη προσωπικότητά τους! Πραγματικά, δε μπορώ να περιγράψω περισσότερα για τους χαρακτήρες· είναι από τους πιο ενδιαφέροντες που έχω συναντήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό σε video game! Τα γραφικά χαρακτηριστικά αποτελούνται από επιμελώς ατάκτως διακοσμημένα και δομημένα κτίρια, εμφανίζονται παντού αρχαία αιγυπτιακά μοτίβα, άδειες παραλίες και διαμερίσματα και γενικά επικρατεί μια προοδευτικά χαοτική 90s αισθητική που διεγείρει συκοφαντικά το οπτικό σας νεύρο! Το voice over είναι περιορισμένο και κατά συνθήκες και διακατέχεται από μια πανέξυπνη αισθητική λακωνικότητας. Οι λεκτικοί διάλογοι είναι από τα πιο δυνατά σημεία του παιχνιδιού αφού μέσα από αυτούς αναδύεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον lore του παιχνιδιού το οποίο είναι στοιχειωμένο από υπαρξιακή αγωνία με τις κοσμικές ανησυχίες μας να διακωμωδούνται και άλλοτε θα μειδιάσετε με την ειρωνική ματιά του gameworld για τον εμπειρικό κόσμο.

Touch me plenty

Όσον αφορά τον χειρισμό, πρόκειται για παιχνίδι πρώτου προσώπου. Μέσα από το menu έχετε πρόσβαση σε αντικείμενα, relics που μαρτυρούν ιστορίες τόσο των προηγούμενων Paradise όσο και προσωπικές, quest items, upgrade items. Ειδικά με τα τελευταία θα είστε σε θέση να αναβαθμίζετε το Starlight, τον προσωπικό σας υπολογιστή-memo, με διάφορα χαρακτηριστικά που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη. Επίσης, υπάρχει η λίστα με τους υπόπτους και το βιογραφικό τους, τα στοιχεία και οι πληροφορίες με τα οποία θα διασυνδέσετε τους υπόπτους, χάρτης, wallpapers και άλλα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να κάνετε fast travel από τα save points, θα επιδοθείτε σε ένα κυνήγι μαρτύρων αλλά και αντικειμένων, θα λύσετε γρίφους, θα ξεκλειδώσετε skills όπως το double jump και άλλα τα οποία θα συνδράμουν στην ανακάλυψη δυσπρόσιτων περιοχών καθώς και σε side quests που σας αναθέτουν NPCs. Σε κάθε σας σχεδόν βήμα θα συναντήσετε τον Δαίμονα Shinji ο οποίος θα έχει πάντα να σας εκμυστηρευτεί κάτι αμφιλεγόμενο και κυριολεκτικά ψυχωτικό! Καταπληκτική εμπειρία, mark my words!

Ανάλογα με τα στοιχεία που εντοπίζετε ξεκλειδώνουν νέες επιλογές στους διαλόγους με τους υπόπτους τους οποίους εντοπίζετε κάθε φορά με το AR mechanism και θα καταρρίπτετε τα όποια άλλοθι παρουσιάζουν. Συγκεντρώνοντας αρκετά -ή τα απαραίτητα στοιχεία- μπορείτε να παρουσιαστείτε στον Judge και να ξεκινήσει η Δίκη. Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ο δολοφόνος δεν είναι κάθε φορά ο ίδιος αφού η έκβαση των ερευνών και των γεγονότων που ξεδιπλώνονται εξαρτώνται από τις δικές σας ενέργειες και γνωματεύσεις. Επίσης, η Δίκη μπορεί να λάβει μέρος όποτε εσείς αισθανθείτε έτοιμοι, δεν υπάρχει περιορισμός. Στο παιχνίδι, τέλος, δεν υπάρχει σωστό και λάθος· αναλόγως των στοιχείων που έχετε συγκεντρώσει θα εντοπίσετε τον «ένοχο» και θα τον παραδώσετε στη δικαιοσύνη χωρίς να υπάρχει καλό ή κακό τέλος. Απλά, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψετε στον εαυτό σας να μην προσπαθήσετε επανειλημμένα playthroughs!

Kaizer Game Works did it…

Το Paradise Killer αποπνέει φρεσκάδα και πρωτοτυπία χωρίς προηγούμενο με την εξαιρετική του σύνθεση να χαρακτηρίζει έναν κόσμο όπου θα ανατρέψετε κάθε δεδομένο προκειμένου να ανακαλύψετε μια αλήθεια και όχι ΤΗΝ αλήθεια. Η neo-noir αφήγηση και η ψυχεδελικών διαστάσεων διάδραση σημαίνουν ένα περιβάλλον το οποίο δύσκολα, πολύ δύσκολα βρίσκουμε σήμερα στις παραγωγές. Αμέτρητα μπράβο στο indie studio Kaizen Game Works!

Ευχαριστούμε θερμά την Fellow Traveller για τη διάθεση του παιχνιδιού.