fbpx
Home JG Originals Οι μάσκες στα video games

Οι μάσκες στα video games

Γράφει ο/η Στέλιος Αναγνωστόπουλος

Τους τελευταίους μήνες η χρήση της μάσκας είναι επιβεβλημένη στο δημόσιο χώρο και στις μετακινήσεις μας καθώς η πανδημία του COVID-19 δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Δεν είναι στις προθέσεις μου το παραινετικό ύφος αλλά οφείλουμε να προστατεύσουμε (αρνούμαι να γράψω τους «αγαπημένους» μας, το θεωρώ χυδαίο και ιδιοτελές σαν έκφραση) τον πλησίον μας. Με αφορμή, λοιπόν, την καθημερινή χρήση της μάσκας, θα σας παρουσιάσουμε ένα μικρό αφιέρωμα για κάποιους από τους μασκοφόρους χαρακτήρες που συναντήσαμε σε video games. Η επιλογή ήταν τυχαία και αυθόρμητη και σε συνδυασμό με την μικρή έκταση αυτού του «αφιερώματος» είναι εύλογες και οι όποιες ελλείψεις.

Η μάσκα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία με αναφορές σε όλους τους πολιτισμούς. Είναι συνυφασμένη κυρίως με τη θρησκεία (προσωποποίηση του θείου) και την λατρεία (ζωόμορφες μάσκες, τοτέμ) καθώς και με διαφορετικούς ρόλους και περιστάσεις όπως πολεμιστές, μάγοι που συμμετέχουν σε μαγικές τελετές, με το θέατρο, με εξιλαστήριες και διαβατήριες τελετουργίες και άλλα. Υπάρχουν ακόμα νεκρικές μάσκες που συνοδεύουν τον εκλιπόντα στον άλλο κόσμο παρέχοντας ταυτόχρονα επικοινωνία με το θείο εξασφαλίζοντας έτσι την αιωνιότητα. Στον σύγχρονο κόσμο η μάσκα αποτελεί ένα γνώριμο και τις περισσότερες φορές ασυνείδητο σχεδόν καθημερινό χαρακτηριστικό. Γιορτές όπως το Halloween, οι Απόκριες, το Mardi Gras με κοινή συνιστώσα τη χρήση της μάσκας αποτελούν μέρος πλέον της παγκόσμιας κληρονομιάς και κατ’ επέκταση της κουλτούρας. Η μάσκα αποτέλεσε σύμβολο της ελευθερίας και της αντίστασης αλλά και της προδοσίας και της κατάδοσης.

Μέσα από τα comics, τις ταινίες ή τις τηλεοπτικές σειρές με τα καλυμμένα χαρακτηριστικά των ηρώων ή των «κακών» διατηρούνταν η ανωνυμία τους προστατεύοντας παράλληλα τους οικείους τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα μυστήριο γύρω από την ταυτότητά τους. Μέσα σε αυτό το ευρύ φάσμα της χρήσης μάσκας, από τους Αζτέκους και τις μάσκες του θεού Σιουτεκούτλι και τους Ιάπωνες με τις θεατρικές μάσκες hannya, από τον Δουμά και τον «Άνθρωπο με το σιδηρούν προσωπείο» μέχρι τον Jason Voorhees, από τον Jim Carrey στη «Μάσκα» μέχρι την persona της αγωνίας, και της ανάγκης του Carl Jung, από τα avatars της ανωνυμίας ή της εντύπωσης στα socia media μέχρι το «Man behind the mask» του Alice Cooper, οι αναφορές και οι επιρροές έχουν μεταφερθεί στην καθημερινή κουλτούρα σε τέτοιο βαθμό που ανθρωπολογικά τουλάχιστον παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον με τους συμβολισμούς, τις μεταθέσεις, τις προβολές και τις συγκρούσεις που απορρέουν. Σε αυτό το μικρό αφιέρωμα θα παρουσιάσουμε οκτώ από τους πιο χαρακτηριστικούς ήρωες ή villains που με εντυπωσιάζουν μέχρι σήμερα.

SubZero: Ο “υπό το μηδέν”, όπως τον μετέφρασε γνωστό περιοδικό κόμιξ στα 90s, εμφανίζεται μέχρι και σήμερα (αν και όχι πάντα μασκοφορεμένος) στο Mortal Kombat franchise.

Pyramid Head: Από τους πιο επιβλητικούς χαρακτήρες. Η εμφάνισή του και σε άλλα Silent Hill θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη θεματικά καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένος με το concept του δεύτερου μέρους της σειράς.

Psycho Mantis: Την πρώτη φορά που το μέλος της FOXHOUND έκανε επίδειξη τις τηλεκινητικές του δυνάμεις με το χειριστήριο του PlayStation εντυπωσιάστηκα για πάντα.

Majora’s Mask: Η πιο γνωστή μάσκα στα video games σε ένα από τα πιο σκοτεινά «Zelda» όλων των εποχών. Τα λόγια είναι περιττά αφού αποτελεί ορόσημο από πολλές απόψεις.

Vega: Από τους πρώτους μασκοφόρους που είδα σε video game αφού στα τέλη της δεκαετίας του ’80 συχνάζαμε σε arcade rooms ή αλλιώς «ουφάδικα».

Darth Revan: Το «Knights of the Old Republic» ξεχείλιζε από εκπλήξεις και ο Darth Sarev…εε Darth Revan ήταν μια από αυτές. Ένας villain που με στοιχειώνει μέχρι σήμερα.

Samus Aran: Η μεγαλύτερη «συνωμοσία» στην ιστορία των video games αφού μέχρι το τέλος του πρώτου «Metroid» στο NES όλοι υποθέταμε ότι πρόκειται για αρσενικό χαρακτήρα.

Isaac Clarke: Από τους πιο αγαπημένους μου χαρακτήρες και ας με απογοήτευσε στο Dead Space 3.