fbpx
Home ReviewsGame Reviews NieR Replicant™ ver.1.22474487139… | The Review

NieR Replicant™ ver.1.22474487139… | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Ένας φίλος απ’ τα παλιά

Όταν το NieR Automata έφτασε στους υπολογιστές ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα το απολαύσω τόσο ώστε να το τερματίσω μέχρι να φτάσω όλα τα διαθέσιμα endings. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν ήμουν από αυτούς που κατάφερε να παίξει το πρώτο παιχνίδι της σειράς – λόγω του ότι δεν είχα στην διάθεσή μου το Playstation 3 ή Xbox 360 – αλλά πάντοτε ήλπιζα πως κάποια στιγμή θα το κάνω.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, εν έτει 2021 και στο μέσο μιας πανδημίας με ένα ακόμα “δώρο” από την Square Enix και την Toylogic, με την κυκλοφορία του NieR Replicant ver.1.22474487139. Πρόκειται για την βελτιωμένη και αναβαθμισμένη έκδοση του prequel του Automata που ακολουθεί την ζωή των ανθρώπων “1400 χρόνια στο μέλλον” και συγκεκριμένα ενός άντρα που μαζί με ένα μυστηριώδες μαγικό βιβλίο, το Grimoire Weiss ψάχνουν να βρουν τα Sealed verses για να σώσουν την αδερφή του, Yonah.

To NieR ήταν ανέκαθεν μια περίεργη σειρά. Η αρχική ομάδα ανάπτυξης Cavia, είχε ξεκινήσει την ανάπτυξη του τίτλου έχοντας στα σχέδια αρκετά features και βλέψεις για αυτό αφού προσπάθησε να κρατήσει πολλές υποσχέσεις και να μας δώσει κάτι πλήρες και ξεχωριστό. Ωστόσο, οι τεχνολογικοί περιορισμοί της εποχής δεν επέτρεψαν την σωστή εφαρμογή αυτών των στοιχείων με αποτέλεσμα να λάβουμε ένα όντως ξεχωριστό παιχνίδι αλλά με πολλές “περίεργες” αποφάσεις, σχεδιασμό και ιστορία.

Η επιστροφή του prequel με την ver.1.22474487139 οφείλεται στην αναπάντεχη επιτυχία του NieR Automata και στην δυνατότητα των νέων ομάδων ανάπτυξης (συγκεκριμένα της Toylogic με την βοήθεια των Yoko Taro και Saki Ito) να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που αποκτήθηκαν με το Automata και των νέων τεχνολογιών για να μας δώσουν μια καλύτερη έκδοση ενός cult classic.

Παρά την γραφική βελτίωση, το Nier Replicant διατηρεί το gameplay design του προκατόχου του πραγματοποιώντας μικρές αλλαγές “εδώ και εκεί” αλλά και άλλες μεγαλύτερες που δεν περιμέναμε να έχουν το αντίκτυπο που έχουν.

Μια ακόμα πανδημία

Η ιστορία του NieR Replicant χωράει μικρή εξήγηση. Βρισκόμαστε στο έτος 2049 όπου ένας μυστηριώδης ιός έχει μετατρέψει την ανθρωπότητα είτε σε αγάλματα αλατιού είτε σε σκιές γνωστές ως Shades. Πηδάμε 1300 χρόνια και ένας άντρας με το όνομα NieR μαθαίνει πως η αδερφή του Yonah έχει μολυνθεί με ένα στέλεχος του ιού και προσπαθεί να την βοηθήσει.

Έτσι, ο NieR θα ταξιδέψει την Γη η οποία έχει γεμίσει από φύση και Shades, ψάχνοντας τα μυστήρια αυτών των τεράτων ώστε να μαζέψει την απαραίτητη γνώση και το κλειδί για να σώσει την αδερφή του.

Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς μας θα αναλάβουμε διάφορες αποστολές, θα σκοτώσουμε τεράστιους εχθρούς και τέρατα, θα μαζέψουμε ειδικά αντικείμενα και κλειδιά και θα ξεκλειδώσουμε διάφορες πτυχές πίσω από το μυστήριο του αφανισμού της ανθρωπότητας. Ωστόσο, όσο προχωράμε θα δούμε πως η ιστορία αλλάζει σε κάτι πιο περίεργο αφού θα βρεθούμε σε στιγμές και gameplay στοιχεία που θα θυμίσουν κάτι τελείως διαφορετικό από τα κλασικά action JRPG.

Για πολλούς λόγους, το Replicant θα μας θυμίσει πιο παραδοσιακά open World JRPGs. Θα βρεθούμε σε διάφορες πόλεις, καταυλισμούς, μπουντρούμια και ερείπια, εκεί όπου θα αντιμετωπίσουμε σκιές και τέρατα ψάχνοντας παράλληλα όλα όσα χρειαζόμαστε.

Το σύστημα μάχης έχει βελτιωθεί αρκετά – και ναι αυτό το λέω πλέον εκ πείρας μιας και έπαιξα πρώτα το παλιό πριν πιάσω το Replicant – μιας και τα combos γίνεται πιο “φυσικά” με τις αποφυγές και αποκρούσεις να ρέουν καλύτερα. Οι επιθέσεις από το Grimoire με την σειρά τους δένουν καλύτερα στο σύστημα μάχης μιας και εμπλέκονται στο χαμό που θα βλέπουμε στην οθόνη μας (όπως γινόταν δηλαδή και στο Automata). Πλέον, οι μάχες είναι πιο διασκεδαστικές και εκρηκτικές, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού που στο παρελθόν μας κρατούσαν πίσω, τώρα αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από το άγχος και την ένταση.

To NieR Replicant μας δίνει μια πληθώρα επιλογών για να βελτιώσουμε την ευκρίνεια του παιχνιδιού αλλά και παράλληλα να το τροποποιήσουμε στα μέτρα μας. Εχουμε επιλογές για τον ήχο και το gameplay όπως τις γλώσσες των voice actors και το να βλέπουμε τις μπάρες των εχθρών μας ή όχι. Επίσης, στις επιλογές για την απόδοση του τίτλου στα συστήματά μας έχουμε μια πιο απλοποιημένη πληθώρα επιλογών αλλά αρκετή για να μας δώσει το ‘boost’ που μπορεί να χρειαζόμαστε.

Στην λίστα των ρυθμίσεων θα δούμε επιλογές όπως το Resolution, Screen Mode, Graphic Presets και κάτω από αυτό τα Anti-Aliasing, Texture Filter, Shadows, Ambient Occlussion, Reflections και άλλες όπως το Performance Mode που μας επιτρέπει να τρέχουμε τον τίτλο στην originally-intended μορφή του εστιάζοντας κυρίως στην απόδοση.

Παρόλα αυτά, όπως έγινε και με το PC Port του Automata, έτσι και εδώ θα παρατηρήσουμε ορισμένα μικρά προβλήματα που αν και λιγότερα από το sequel, παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής. Ενδεχομένως πολλοί από εμάς να παρατηρήσουν πτώσεις στα FPS όταν παίζουμε με χειριστήριο και το αφαιρούμε κατά την διάρκεια του gameplay ή να βλέπουμε συνεχώς τον κέρσορα όταν έχουμε συνδεδεμένο το controller. Επίσης, θα δούμε πως δεν μπορούμε να τρέξουμε τον τίτλο πάνω από 60fps χωρίς να “χαλάνε” τα animations – μιας και αυτά είναι ‘tied’ στα καρέ – οπότε είτε μπορούμε να περιμένουμε κάποιο fix ή έστω κάποιο από τα γνωστά mods.

Αλλά πέρα από αυτά τι είναι καινούργιο στο Replicant;

Όπως με το αρχικό NIER το 2010, το NieR Replicant ver.1.22474487139… είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι σε έναν σκοτεινό, αποκαλυπτικό κόσμο γεμάτο μαγεία. Ο πρωταγωνιστής NieR, από εκεί που ήταν ένας μεγάλος άντρας που προσπαθούσε να βοηθήσει την άρρωστη κόρη του, τώρα είναι ένας νεαρός που προσπαθεί αντίστοιχα να βοηθήσει την μικρότερη αδερφή του. Η διαφοροποίηση αυτή εντοπίζεται και στην αρχική Ιαπωνική κυκλοφορία η οποία είχε δυο διαφορετικές εκδόσεις: την Nier Gerstalt (την γνωστή της Δύσης) και την NieR replicant – στην οποία είναι βασισμένη και η Remastered Version.

Επιπλέον, τώρα σχεδόν όλοι οι γραπτοί διάλογοι διαθέτουν αγγλικά φωνητικά, με πολλούς από τους πρωτότυπους ηθοποιούς να επιστρέφουν για να ηχογραφήσουν και να επαναλάβουν τους ρόλους τους. Εναλλακτικά, μπορούμε επίσης να παίξουμε και με τις ιαπωνικές φωνές.

Ο συνθέτης Keiichi Okabe και η ομάδα του MONACA επιστρέφουν για να βελτιώσουν ένα ήδη εξαιρετικό soundtrack με επανα-ηχογραφημένες εκδόσεις, μερικές από αυτές μεγαλύτερες από πριν, και παρέχοντας επιπλέον βάθος στις σκηνές του παιχνιδιού. Δημιουργήθηκαν επίσης νέα μουσικά κομμάτια για αυτήν την κυκλοφορία ενώ έκπληξη προκαλεί και η επιλογή να παίξουμε με το βραβευμένο soundtrack του NieR: Automata!

Τέλος, μαζί με τις παραπάνω αλλαγές έχουμε και νέα στοιχεία τόσο στο gameplay όσο και στην ιστορία. Αρχικά, το νέο Auto-Battle Mode, επιλογή διαθέσιμη για το Easy Difficulty, μας επιτρέπει να βιώσουμε την ιστορία χωρίς να ζοριζόμαστε στις μάχες. Όσο για την ιστορία, ένα νέο μεγάλο main quest προσθέτεται στο παιχνίδι μαζί με ένα νέο ending (Ending E) το οποίο προσθέτει ακόμα περισσότερα στοιχεία στο lore της σειράς.

Αξίζει η ver.1.22474487139;

Όπως και με την Ιαπωνική κυκλοφορία, η Remastered έκδοση του Nier Replicant έρχεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις δυο διαφορετικών είδους παικτών. Οι fans του NieR θα απολαύσουν έναν κλασικό τίτλο που ενίοτε μπορεί να υποφέρει από τις επιλογές του design του παρελθόντος, χωρίς όμως να αφαιρείται το στοιχεία της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας.

Από την άλλη, όσοι έμαθαν την σειρά από την επιτυχία του Automata, το Replicant μοιάζει με ένα μικρό πρόλογο, ένα ορεκτικό που μας προετοιμάζει για την επόμενη μεγάλη περιπέτεια. Σίγουρα υπάρχουν νέα στοιχεία που θα μας κρατήσουν απασχολημένους αλλά αρκετές φορές θα νιώσουμε πως δεν είναι αρκετά για να σβήσουν την “δίψα” μας για κάτι μεγαλύτερο.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media για τη διάθεση του παιχνιδιού.