fbpx
Home ReviewsGame Reviews NBA 2K22 | The Review

NBA 2K22 | The Review

Γράφει ο/η Δημήτρης Γαλατσάνος

Οι σειρές αθλητικών παιχνιδιών, έχουν την δύσκολη αποστολή να μεταφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα βασικά χαρακτηριστικά, για να δικαιολογήσουν την επένδυση των παικτών για μια ακόμη χρονιά.

Με το NBA 2K22, οι δημιουργοί του παιχνιδιού, έχουν σπάσει το «ασφαλές» μοντέλο το οποίο ακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια. Με νέες προσθήκες σε σχεδόν κάθε λειτουργία του παιχνιδιού και μια ανανεωμένη προοπτική στο MyCareer και το The City, το NBA 2K22 προσπαθεί να εδραιωθεί δίπλα στα καλύτερα, στην ιστορία της σειράς –  κάτι που φαίνεται ότι θα επιτευχθεί.

Το MyCareer και The City ζωντανεύουν στο NBA 2K22

Η εμπειρία single-player έχει γίνει ένας από τους βασικούς τρόπους παιχνιδιού, στην σειρά 2K με την πάροδο των ετών. Αυτό πυροδοτήθηκε πριν μερικά χρόνια, όταν το 2K αποφάσισε να πάρει μια εκδοχή περισσότερο βασισμένη στο career mode. Αυτό πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του NBA 2K14, όπου επεκτάθηκε η λειτουργία του παιχνιδιού, προσθέτοντας τεράστια αστέρια στο cast και βελτιώνοντας την ευελιξία του παιχνιδιού.

Ένα από τα προβλήματα που είχαν οι οπαδοί όλα αυτά τα χρόνια, είναι το πόσο στάσιμο έχει γίνει το MyCareer, με μόνο μια μικρή απόκλιση από την βασική ιστορία. Ωστόσο, η 2K Games έχει ανανεώσει το MyCareer από πολλές απόψεις, ξεκινώντας από το The City, τον εμβυθιστικό κόσμο του 2K για τους παίκτες, να συμμετέχουν σε δοκιμασίες και να παλεύουν στο γήπεδο.

Υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων για να ασχοληθούν οι παίκτες. Στο ταξίδι σας για να γίνετε ένας σούπερ σταρ του ΝΒΑ, μπορείτε να μπείτε στο The City για να έχετε μια αίσθηση για όλο το περιεχόμενο, τα καινούρια καταστήματα και αποστολές για να κάνετε το ντεμπούτο σας. Ενώ το The City έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο, το περιβάλλον του παιχνιδιού και η ιστορία στο MyCareer έχει κάνει επίσης ένα βήμα μπροστά, μετά από πολλά χρόνια που πέρασε ως μια σύντομη αφηγηματική εισαγωγή για την ρουτίνα του career mode.

Τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε δει τον παίκτη του MyCareer είτε να είναι ο σούπερ σταρ του Λυκείου που πηγαίνει κατευθείαν στο ΝΒΑ Draft, είτε ένας ανεξάρτητος πρωτοεμφανιζόμενος που πρέπει να πάει στο G-League. Ωστόσο, αυτή τη φορά θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή του Κολλεγίου, με έμφαση στο τουρνουά NCAA March Madness.

Ο παίκτης σας, γνωστός ως “MP”, είναι ένας σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κέρδισε την αναγνώριση του μέσω δημοφιλών βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και θα αναλάβετε να μεταφέρετε την επιτυχία του στο γήπεδο, με κάποια εμπόδια στην πορεία.

Χωρίς να μαρτυράται η ιστορία για τους παίκτες που δεν έχουν παίξει ακόμη το παιχνίδι, αυτή είναι μια από τις καλύτερες ιστορίες του 2K τα τελευταία χρόνια, με μια ευρεία γκάμα αφηγηματικών επιλογών, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα το πώς θα εξελιχθεί η καριέρα σας.

Υπάρχουν επίσης περισσότερα κινούμενα σχέδια, σήματα και παράπλευρες δραστηριότητες, όπως το να γίνεις ράπερ ή ακόμα και να συμμετέχεις σε επιδείξεις μόδας, που εμβαθύνουν περισσότερο στην κουλτούρα του μπάσκετ, από ότι η σειρά παιχνιδιών είχε επιχειρήσει στο παρελθόν.

Οι νέες αλλαγές στο παιχνίδι καθιστούν το NBA 2K22 το πιο έντονο παιχνίδι μέχρι τώρα

Η δράση στο γήπεδο που παρακολουθούν οι οπαδοί κάθε βράδυ, κατά τη διάρκεια της σεζόν NBA, έχει αποδειχθεί δύσκολη για την 2K Games, κατά τις πρόσφατες προσεγγίσεις της σειράς. Όμως το NBA 2K22, έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά, στο πώς παίζεται το εικονικό μπάσκετ. Έτσι, αποτελεί την έκδοση με την καλύτερη αίσθηση παιχνιδιού, ανάμεσα στις εκδόσεις του παιχνιδιού, ανά τα χρόνια.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού μπορεί να αποδοθεί στην αναθεώρηση της άμυνας, η οποία ήταν μάλλον άβολη τα προηγούμενα χρόνια και τις περισσότερες φορές οι παίκτες απλώς μετακινούσαν τα χειριστήρια τους, μέχρι να μπορέσουν να σταματήσουν τον αμυντικό τους.

Οι σημαντικές αλλαγές στην άμυνα on/off-ball, είναι ένα από τα βασικά σημεία της βελτίωσης φέτος, καθώς οι παίκτες δεν θα χρειάζεται πλέον απλά να στέκονται μπροστά από τον αμυντικό τους, περιμένοντας κάποια τυχαία κίνηση, λόγω της οποίας θα μπορέσουν να περάσουν μαγικά. Αντ’ αυτού, υπάρχει μια γνήσια έμφαση στην αμυντική πλευρά του παιχνιδιού. Η άμυνα on/off-ball έχει επίσης αλλάξει, ιδιαίτερα το πώς αντιδρά η τεχνητή νοημοσύνη.

Παίζοντας 2K τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πολύ συνηθισμένο να βρεθούμε σε καταστάσεις όπου η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα διάβαζε ένα σενάριο ή έναν αντίπαλο παίκτη, με αποτέλεσμα ένα εύκολο καλάθι για τον αντίπαλο. Τώρα, οι παίκτες αντιδρούν πολύ πιο έντονα στις επιθετικές αλλαγές, αποτρέποντας τις εύκολες.

Συνεχίζοντας, το NBA 2K22 είναι μακράν το πιο ρευστό που έχει υπάρξει σε 2K, κυρίως λόγω της επαναλειτουργίας των μηχανισμών ντρίπλας, και του τρόπου λειτουργίας των βολών. Η εκτέλεση κινήσεων ντρίπλας μπορεί τώρα να γίνει γρηγορότερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια και οι παίκτες μπορούν να συνδυάσουν πολλές κινήσεις μαζί διαδοχικά, για να περάσουν γρήγορα τον αντίπαλό τους. Στην έκδοση αυτή, παίρνουμε τον έλεγχο μερικών από τους καλύτερους dribbler στο παιχνίδι και μπορούν να διαχωριστούν τα κορυφαία αστέρια από το υπόλοιπο roster.

Μια από τις αξιοσημείωτες αλλαγές φέτος, είναι ένας ολοκαίνουργιος μετρητής βολής με άμεση ανάδραση, με βάση την ποιότητα της βολής που πραγματοποιεί ο παίκτης. Αν έχετε χαμηλό ποσοστό πίσω από τη γραμμή των 3 πόντων, τότε ο μετρητής βολής για ένα τέλειο σουτ πρόκειται να συρρικνωθεί. Από την άλλη πλευρά, αν σημαδέψετε μπροστά από έναν αμυντικό και πετύχετε ένα μακρινό σουτ, τότε ο μετρητής θα επεκταθεί πολύ, κάτι που είναι φανταστικό στη χρήση. Απέχει πολύ από τον σχολαστικό μετρητή βολής του 2k21.

Η λειτουργία MyNBA/Franchise λαμβάνει ΤΕΛΙΚΑ μια αναθεώρηση

Η λειτουργία franchise της σειράς 2K, λείπει από το ντεμπούτο της στο 2K14 και για πάρα πολλά χρόνια οι οπαδοί της λειτουργίας παιχνιδιού αισθάνονταν παραμελημένοι. Λόγω των συνεχώς εξελισσόμενων λειτουργιών MyCareer και των διαδικτυακών παιχνιδιών, οι οπαδοί που ήθελαν απλά να διαχειριστούν την αγαπημένη τους ομάδα NBA, είχαν περιορισμένες επιλογές εντός της λειτουργίας παιχνιδιού.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, νέα σήματα προσωπικού, χαρακτηριστικά και πολλά άλλα, επιτρέπουν μια πιο δελεαστική διαδικασία όταν ψάχνετε να προσλάβετε άτομα, για να οδηγήσετε την ομάδα σας στη δόξα.

Αυτό, σε συνδυασμό με το νέο χαρακτηριστικό προπόνησης, το οποίο πολύ συχνά μοιάζει με αγγαρεία στις προηγούμενες εκδόσεις, τώρα επιτρέπει στους παίκτες να βλέπουν άμεσα πώς εξελίσσεται ο παίκτης τους. Προσθέτει επίσης περισσότερη γνώση για το ποια προγράμματα προπόνησης λειτουργούν και ποια όχι.

Είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και οι οπαδοί που είναι πρόθυμοι να μπουν σε αυτήν τη λειτουργία παιχνιδιού με κονσόλες τρέχουσας γενιάς, θα ενθουσιαστούν με μερικές από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη λειτουργία της σειράς παιχνιδιών.

Το MyTeam παίρνει έμπνευση από άλλα παιχνίδια, αλλά αυτό είναι αρκετό;

Εντάξει, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες λειτουργίες στο NBA 2K, και αυτό δυστυχώς συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Το MyTeam του 2K είναι η ευρέως διαδεδομένη λειτουργία παιχνιδιού “Ultimate Team”, όπου δημιουργείτε ομάδες με την συμμετοχή πολλών διάσημων παικτών, από όλες τις γενιές και εποχές, ώστε να δημιουργήσετε την ομάδα των ονείρων σας.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ένα κύμα συζήτησης σχετικά με τις πτυχές pay-to-win στο MyTeam. Παρόλο που έχουμε δει άλλους τίτλους όπως το MLB The Show να ακολουθούν μια φιλική διαδρομή προς το χρήστη όσον αφορά αυτήν τη λειτουργία, το 2K παρέμεινε αμετάβλητο.

Ωστόσο, με το NBA 2K22, η Visual Concepts έκανε μερικές αξιοσημείωτες αλλαγές στο MyTeam, το οποίο περιλαμβάνει την πολυαναμενόμενη επιστροφή του DRAFT, μια δυνατότητα που επιτρέπει στους παίκτες να δημιουργήσουν ένα roster παικτών, που αλλάζει συνεχώς. Είναι μία από τις καλύτερες πτυχές του MyTeam, η οποία επιτρέπει μοναδικές συνθέσεις ομάδας, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζεται από την περιορισμένη πρόσβαση, εάν δεν πληρώσεις με αληθινά χρήματα.

Εκτός από αυτήν την προσθήκη, δίνεται επίσης έμφαση στις συνεχείς ενημερώσεις μέσω εποχιακού περιεχομένου. Όλα αυτά είναι υπέροχα για πιστούς παίκτες του 2K, αλλά τα βασικά ζητήματα του MyTeam εξακολουθούν να υπάρχουν. Πιο συγκεκριμένα, εξακολουθεί να είναι προσκολλημένο στο pay-to-win. Μπορείτε σίγουρα να φτιάξετε μια ανταγωνιστική ομάδα, αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε ομάδες all-star, όταν οι παίκτες διαθέσουν πραγματικά χρήματα για αυτό.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media για τη διάθεση του παιχνιδιού.