fbpx
Home ReviewsGame Reviews Mutropolis | The Review

Mutropolis | The Review

Γράφει ο/η Στέλιος Αναγνωστόπουλος

Due dare

Παραδέχομαι ότι είμαι πολύ δύσκολος παίκτης όσον αφορά τα χιουμοριστικά video games. Είμαι ακόμα πιο δύσκολος θεατής στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές κωμωδίες, στην λογοτεχνία, στα σατιρικά memes. Δίχως καμία διάθεση ελιτισμού, το χιούμορ είναι μια πολυπαραγοντική αίσθηση και προφανώς δεν είναι όλα για όλους· οι Monty Python, ο Black Adder, ο Τσιφόρος ή ο Bill Hicks απευθύνονται σε συγκεκριμένους «τύπους» αντίληψης και κοσμοθεωρίας. Για περισσότερα σχετικά με την χιουμοριστική «γραφή» σας παραπέμπω στο κλασικό δοκίμιο του Luigi Pirantelo «Η αισθητική του χιούμορ». Μέχρι τότε, ας παρακολουθήσουμε το «Mutropolis», την πρώτη ψηφιακή απόπειρα του Pirita Studio από την αγαπημένη Μαδρίτη.

Laugh on Mars

Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο μακρινό έτος 5000, όπου η ανθρωπότητα έχει εξαφανιστεί από.. προσώπου Γης ύστερα από ένα κατακλυσμιαίο γεγονός βρίσκοντας καταφύγιο στον πλανήτη Άρη. Αναλαμβάνετε τον ρόλο του αρχαιολόγου Henry Dijon, ο οποίος μαζί με την ομάδα του εξερευνούν τα απομεινάρια του πάλαι ποτέ γήινου πολιτισμού μέχρι που ανακαλύπτουν μια πύλη η οποία οδηγεί στην μυθική πόλη «Mutropolis». Ο υπεύθυνος της απστολής, Totel, θα απαχθεί κάτω από ιδιαίτερα μυστηριώδεις συνθήκες με την υπόλοιπη ομάδα να προσπαθεί στο εξής να τον εντοπίσει.

Seek and you will find

Όσον αφορά το gameplay, δεν έχω να σας παρουσιάσω κάτι ιδιαίτερο. Θα δείτε ένα κλασικό point and click adventure όπου θα συλλέγετε και θα συνδυάζετε αντικείμενα, θα ανακαλείτε τις τοποθεσίες που επισκεφτήκατε ώστε να επιλύετε τους ποικίλους γρίφους. Ως προς την τελευταία αναφορά, θα τολμήσω να παραδεχτώ ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο δυσκολίας και σίγουρα απαιτείται φαντασία, μνημονικό και παρατηρητικότητα, ό,τι δηλαδή περιλαμβάνει η δράση ενός adventure. Από κάποιο σημείο και μετά, βέβαια, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο απαιτητικά και η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην αφού αυτή η «εναλλαγή» διάθεσης γίνεται κάπως απότομα με αποτέλεσμα να αποσυντονιστείτε για λίγο. Μία χρήσιμη λειτουργία αποτελεί το διπλό click στις εξόδους της οθόνη ώστε να μεταβείτε στην επόμενη σκηνή πιο γρήγορα. Έχετε στη διάθεσή σας ένα λιτό inventory μέσα στο οποίο αποθηκεύετε τα αντικείμενά σας με τα οποία θα αλληλεπιδράσετε είτε μέσω της περιγραφής του Henry είτε με τις όποιες απόπειρες συνδυασμού τους.

Notes and sounds

Οι διάλογοι είναι απολαυστικοί! Επιστρατεύονται κωμικές ειρωνείες και νεολογισμοί, straightforward κυνικές επικρίσεις σε ό,τι αφορά -αλλά όχι αποκλειστικά- την τραγικότητα του «πολιτισμού» του 20ου αιώνα αποτελώντας ένα μικρό δείγμα των χιουμοριστικών και σκωπτικών διαλόγων-μονολόγων. Τα παραπάνω προφανώς και απευθύνονται σε ένα σύγχρονο κοινό έχοντας ως σημείο αναφοράς τα σημαινόμενα της εποχής μας χρησιμοποιώντας ως «γραφίδα» αμέτρητα pop culture αφηγήματα. Δεν πασχίζει να είναι αστείο, δεν πιέζει, δηλαδή, καθόλου τις καταστάσεις και αυτό αποτελεί το μυστικό του· το γέλιο είναι πηγαίο, αυθόρμητο. Προσωπικά μου θύμισαν την χρυσή εποχή των adventures και δεν έχω κανέναν λόγο να μην παραδεχτώ ότι είχα πολύ καιρό να γελάσω έτσι!

Τα γραφικά του παιχνιδιού αποτελούνται από πολύ όμορφα στοιχεία, θυμίζουν έντονα τις γραμμές και τις σιλουέτες από adventures όπως Broken Age, Unforeseen Incidents και Nelly Cootalot: The Fowl Fleet. Το animation στα cutscenes χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή γραφικών και το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Οι χαρακτήρες διαθέτουν προσωπικότητα, έχουν αξιομνημόνευτες ατάκες και «δένεσαι» μαζί τους ασχέτως ιδιοσυγκρασίας.  Όσον αφορά τα voice overs, οι ηθοποιοί πραγματικά απογειώνουν την εμπειρία αφού τόσο ο τόνος, οι χρωματισμοί, η άρθρωση όσο και το ύφος και η ένταση είναι σε όλες τις περιπτώσεις ανώτατου επιπέδου. Πραγματικά, όσο ενθουσιώδη και αν φαίνονται τα παραπάνω, πρέπει να ακούσετε περί τίνος πρόκειται. Αν και το Pirita Studio είναι μια μικρή ομάδα που αποτελείται από τον Juan Pablo González που έχει αναλάβει τον προγραμματισμό, το concept art και τον ήχο και την Beatriz Gascón με καθήκοντα script & game design, art, animation αλλά και marketing, όλο το εγχείρημα χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό εφάμιλλου επιπέδου μεγάλων παραγωγών.

I need more!

Πρόκειται για ένα άρτιο και πολύ (sic) χιουμοριστικό adventure παιχνίδι το οποίο υπενθυμίζει ότι το genre δε χρειάζεται απαραίτητα εκτυφλωτικούς (ή εκφυλιστικούς;) προβολείς για προσοχή ή στροφές και «διεξόδους» σε άλλα είδη για έμπνευση. Είχα πολλά χρόνια να διασκεδάσω τόσο πολύ και κάθε φορά που έκανα quit ανυπομονούσα να επιστρέψω για να ακούσω τους πανέξυπνους διαλόγους, να εμπλακώ με τον κόσμο του παιχνιδιού. Γενικά, δεν έχω να παρατηρήσω κάτι αρνητικό και ίσως το μόνο «μελανό» σημείο του παιχνιδιού είναι μια απότομη δυσκολία χωρίς ιδιαίτερο λόγο κάπου στα μέσα του συνολικού χρόνου. Πολλά συγχαρητήρια στο Pirita Studio που μας προσφέρει ένα παιχνίδι αναφοράς! Θα την παρακολουθώ πολύ στενά αφού είναι βέβαιο ότι διαθέτουν και το μεράκι αλλά και την κατάρτιση ώστε να μας προσφέρουν μελλοντικά κάτι ποιοτικά αντίστοιχο.