fbpx
Home ReviewsGame Reviews Knockout City | The Review

Knockout City | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Σκεφτείτε την παιδική σας ηλικία, τότε που δεν είχατε καμία έγνοια στον κόσμο και το μόνο που ενδεχομένως να σας ένοιαζε είναι να βρείτε τους φίλους σας ή άλλα παιδιά για να παίξετε κάποιο παιχνίδι (πριν τα κινητά και οι κονσόλες γίνουν οι κύριες πηγές απασχόλησης και ψυχαγωγίας). Θυμάστε λοιπόν, ένα παιχνίδι που το λέγαμε “Μήλα”; Είναι εκείνο το παιχνίδι όπου δύο άτομα κάθονταν σε δύο άκρες και οι υπόλοιποι παίκτες κάθονταν στην μέση, Οι δύο “επιτηθέμενοι” χειρίζονταν μια μπάλα και προσπαθούσαν με αυτή να χτυπήσουν τα άτομα που ήταν στην μέση για να τα βγάλουν εκτός παιχνιδιού.

Τώρα σκεφτείτε την πιο ανταγωνιστική έκδοση αυτού του απλού παιδικού παιχνιδιού. Αυτό είναι το Dodgeball, ένα παιχνίδι όπου δύο ομάδες προσπαθούν να χτυπήσουν τους αντιπάλους τους με την μπάλα για να τους βγάλουν εκτός παιχνιδιού αλλά αν κάποιος αντίπαλος πιάσει την μπάλα (αντί να την αφήσει να τον χτυπήσει), μπορεί να επαναφέρει κάποιον συμπαίκτη στο γήπεδο. Νικητής φυσικά, είναι η ομάδα που θα βγάλει εκτός όλους τους αντίπαλους παίκτες.

Αυτό το concept έρχεται να υιοθετήσει το Knockout City, ένα παιχνίδι από την Velan Studios, την ομάδα που είχε αναλάβει την ανάπτυξη του Mario Kart Live: Home Circuit για το Nintendo Switch. Την έκδοση έχει αναλάβει η Electronic Arts Originals, το πρόγραμμα που μας έχει δώσει μερικά αξιόλογα Indie διαμαντάκια – κάτι που φαίνεται να συμβαίνει και με αυτόν τον τίτλο.

Αλλά τι είναι το Knockout City;

Το Knockout City διατηρεί τα 5 Ds του Dodgeball: Dodge, duck, dip, dive & dodge. Είναι ένα άκρως ανταγωνιστικό αλλά και ομαδικό παιχνίδι που χρειάζεται την απόλυτη συγκέντρωσή μας, ένταση και ομαδικότητα. Με μια πρώτη ματιά πρόκειται για έναν απλό (μηχανικά) τίτλο αλλά έναν που χρειάζεται την προσοχή και τον χρόνο μας για να μπορέσουμε να γίνουμε experts σε αυτό.

Ο τίτλος “βουτάει” στον χώρο των competitive multiplayer παιχνιδιών και εφαρμόζει τους αγαπημένους μηχανισμούς του cross-platform και cross-progression. Έτσι, μπορούμε με έναν λογαριασμό να παίζουμε σε διαφορετικές πλατφόρμες και να διατηρούμε την πρόοδό μας ανάμεσα στις διάφορες κονσόλες και συστήματα.

Στον κόσμο του Knockout City όλες οι διαφορές λύνονται με ένα παιχνίδι dodgeball. Μιλάμε για μια ουτοπική κοινωνία γεμάτη τεχνολογικές εξελίξεις και όμορφα περιβάλλοντα. Είναι ένας τόπος που δεν χρειάζεται όπλα και πονηριά για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, παρά μόνο μια πλαστική μπάλα και μπόλικο τρέξιμο.

Ένας αγώνας στο Knockout City εξελίσσεται γρήγορα και έχει μόνο έναν βασικό στόχο: να είμαστε η πρώτη ομάδα που θα καταφέρει να κάνει 10 knock-outs. Όταν ξεκινάει ο αγώνας, οι παίκτες πρέπει είτε να τρέξουν προς τους αντιπάλους για να τους εμποδίσουν να πάρουν κάποια μπάλα ή να ψάξουμε από μεριάς μας να βρούμε μια μπάλα και να κινηθούμε ενάντιά τους.

Ο χειρισμός είναι ένα από τα στοιχεία που βοηθάνε αρκετά, ειδικά αν παίζουμε με χειριστήριο. Ο παίκτης μας μπορεί να κινηθεί τρέχοντας στο γήπεδο, πηδώντας αλλά και πετώντας με το glider του αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να “κουρνιάσουμε” σε μπάλα και να κινούμαστε ακόμα και έτσι. Από την άλλη, κάθε κίνηση ενισχύει και την ρίψη της μπάλας καθώς αν αποφασίσουμε να κάνουμε πιρουέτα και να ρίξουμε την μπάλα τότε θα της δώσουμε μια μεγάλη καμπύλη – κάτι που μας βοηθάει να πιάσουμε απροετοίμαστους τους αντιπάλους μας.

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην δύναμη της ρίψης μας και στο σωστό timing. Μπορούμε να “φορτώσουμε” την ρίψη μας και να την ρίξουμε με μέγιστη ταχύτητα, αλλά θα υπάρχουν στιγμές που η πιο απαλή ρίψη θα κάνει τους αντιπάλους μας να βιαστούν και να μην πιάσουν εγκαίρως την μπάλα.

Ωστόσο, όλα αυτά αποκτούν άλλη διάσταση όταν μπαίνουν στο παιχνίδι και οι διαφορετικού τύπου μπάλες. Για παράδειγμα, μπορεί να σηκώσουμε μια μπάλα-ωρολογιακή βόμβα και να παίζουμε την “καυτή πατάτα” με τον αντίπαλό μας ενώ η μπάλα-κελί κλειδώνει τον αντίπαλό μας μέσα σε ένα σφαιρικό κελί δίνοντάς μας έτσι την δυνατότητα να τον σηκώσουμε και να τον πετάξουμε εκτός χάρτη για να σημειώσουμε έναν ακόμα πόντο για την ομάδα μας.

Θα υπάρξουν πολλές φορές που δεν θα μπορούμε να διακρίνουμε τι γίνεται. Το Knockout City προσφέρει ένα καλό σύστημα στόχευσης, στοχεύοντας αυτόματα τους αντιπάλους μας όταν κρατάμε μια μπάλα, αλλά αν θέλουμε να δώσουμε πάσα σε κάποιον συμπαίκτη μας θα πρέπει να σημαδεύουμε χειροκίνητα. Από την άλλη, οι εχθροί μας δεν θα αργήσουν να μας αντεπιτεθούν και πολλές φορές θα βρεθούμε στην μέση με τουλάχιστον 2-3 μπάλες να κατευθύνονται προς εμάς.

Ακόμα και με όλα τα παραπάνω, το Knockout City παραμένει ένα άκρως εθιστικό παιχνίδι που, ειδικά με φίλους, θα επιφέρει πανηγυρισμούς, γέλια, εντάσεις και την επιθυμία για “ένα ακόμα παιχνίδι”.

Με ένα ιδιαίτερο στυλ

Ο κόσμος και το στύλ Knockout City είναι ζωντανά και μοναδικά, με ένα συνδυασμό ρετρό μόδας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Με την ονομασία του στυλ να είναι το “Tech Deco” σύμφωνα με το στούντιο, η μοναδική αίσθηση του κόσμου προσθέτει όλο και περισσότερα θετικά στοιχεία στον χαρακτήρα του βασικού παιχνιδιού όσο και των περιοχών που οι αγώνες λαμβάνουν χώρα.

Μιας και μιλάμε για ένα Live Service παιχνίδι, δεν θα λείπανε τα διακοσμητικά αντικείμενα που μπορούμε να εξοπλίσουμε στον χαρακτήρα μας αλλά και αυτά που μπορούμε να αγοράσουμε από το αντίστοιχο ψηφιακό κατάστημα.

Υπάρχουν πολλές εμφανίσεις και αντικείμενα για να ξεκλειδώσουμε, με 17 διαφορετικές κατηγορίες, κάθε μια με σπάνια επίπεδα διακοσμητικών. Θα βρούμε από taunts έως και γυαλιά ηλίου, ρουχισμό και εφέ για τα knockouts μας.

Μαζί με τα παραπάνω, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας crew και να καλέσουμε μέχρι και 32 άτομα ώστε να ολοκληρώσουμε προκλήσεις για παραπάνω πόντους εμπειρίας και για να ξεκλειδώσουμε μοναδικά cosmetics για ολόκληρη την ομάδα.

Το μέλλον των Knockouts

Σχετικά με το μέλλον του Knockout City, η Velan Studios παρουσίασε εκτεταμένα σχέδια για τις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία. Στον πρώτο χρόνο ζωής του παιχνιδιού, η season 1 αναμένεται να διαθέτει ένα νέο χάρτη, Ranked Modes και νέα Game Mode Playlists, με κάποια από αυτά να εναλλάσσονται ανά εβδομάδα. Αυτή την στιγμή, το παιχνίδι διαθέτει και 1v1 mode, με το 4v4 να γίνεται διαθέσιμο στις αρχές της σεζόν στις 25 Μαΐου.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως το Knockout City χρειάζεται μια αρκετά καλή σύνδεση για να παίζουμε χωρίς προβλήματα. Όσο καιρό παίζω έχω διακρίνει ορισμένα θέματα που δεν μπορώ να καταλάβω αν οφείλονται στους servers ή στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, στην αρχή κάθε αγώνα, πριν φτάσω σε κάποια μπάλα, βρίσκομαι ξαφνικά αρκετά βήματα πιο πίσω (κάτι σαν lag switching, but not really). Αλλά ναι, το παιχνίδι χρειάζεται καλή και σταθερή σύνδεση διότι ένας από τους βασικούς μηχανικούς του παιχνιδιού, η απόκρουση-πιάσιμο της μπάλας, απαιτεί τέλειο χρονισμό που επηρεάζεται αισθητά από μια κακή σύνδεση.

Μέγιστη απόδοση

Το Knockout City είναι ένα παιχνίδι που τα γραφικά τους ίσως να μην χρειάζονται γερά συστήματα για να μπορέσουμε να παίξουμε χωρίς θέματα στην απόδοση. Ακόμα και στο Nintendo Switch υπάρχει η δυνατότητα να εναλλάξουμε ανάμεσα σε Quality & Performance Modes με το κάθε ένα να μας δίνει το αντίστοιχο οπτικό και αποδοτικό αποτέλεσμα.

Στο Quality Mode μπορούμε να παίξουμε με τα γραφικά να είναι στο μέγιστο, σε 1080p και 30FPS. Όταν αλλάζουμε στο Performance Mode, τα γραφικά θα υποστούν αισθητές αλλοιώσεις με τα FPS να ανεβαίνουν στα 60 με το θετικό στοιχείο να είναι πως δεν κουράζονται τα μάτια μας και σχεδόν τα πάντα παραμένουν ευδιάκριτα.

Για να μπορέσουμε να τρέξουμε το Knockout City στους υπολογιστές μας με μέγιστες ρυθμίσεις, και τουλάχιστον 1080p και 60fps θα χρειαστούμε έναν επεξεργαστή Intel Core i5-6600 Quad Core 3.3 GHz, μια κάρτα γραφικών GeForce GTX 970 4GB και 16GB μνήμης Ram.

Στο σύστημά μας, που αποτελείται από έναν AMD Ryzen 7 3800x, μια κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 1660 Super και 32GB μνήμης Ram, δεν αντιμετωπίσαμε απολύτως κανένα θέμα στην απόδοση.

Αξίζει τον χρόνο μας;

Αναμφισβήτητα, το Knockout City είναι ένα κρυφό διαμάντι – μια ευχάριστη έκπληξη. Ομολογώ πως το πρώτο trailer δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα, αλλά δεν με άφησε και αδιάφορο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μοιάζει απλό αλλά έχει αρκετό περιεχόμενο και εθιστικά στοιχεία που θα μας κάνουν να επιστρέφουμε ξανά και ξανά. Και αν δεν με πιστεύετε, τότε έχετε ακόμα μερικές μέρες να δοκιμάσετε και εσείς αυτόν τον αξιόλογο τίτλο με το Free Trial Period σε όλα τα διαθέσιμα συστήματα και κονσόλες.