fbpx
Home HOT Just Gamer’s Game of the Year 2020 | Roundup

Just Gamer’s Game of the Year 2020 | Roundup

Γράφει ο/η Ανδρέας Σταυριανουδάκης

Μόλις χθες ολοκληρώθηκε η διοργάνωση JG Game of the Year 2020 έπειτα από 48 αναμετρήσεις που έγιναν τις τελευταίες 18 ημέρες. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στα stories του Instagram του JustGamer με καθημερινές αναρτήσεις διάρκειας 12 ωρών (από τις 10.00 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ.) και με τα αποτελέσματα κάθε μέρας να ανακοινώνονται στο Facebook Group της ομάδας μας, Just Gamers. Μεγάλος νικητής της διοργάνωσης αναδείχθηκε το The Last of Us Part II, το οποίο είχε εξαιρετική επιτυχία στα φετινά The Game Awards. Η έκπληξη της διοργάνωσης ωστόσο δεν ήταν άλλη από τον έτερο φιναλίστ, το Crash Bandicoot 4: It’s about time, το οποίο κατάφερε να αποκλείσει μεγαθήρια της φετινής χρονιάς όπως Ghost of Tsushima, Final Fantasy VII Remake, Ori & the Will of the Wisps και Spider-Man: Miles Morales. Όμως ας δούμε λίγο την πορεία που ακολουθήθηκε όλες αυτές τις μέρες μέχρι και την ανάδειξη του νικητή.

Προετοιμασία του διαγωνισμού

Μπορεί ο διαγωνισμός επίσημα να ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου, αρκετή προεργασία όμως είχε προηγηθεί και ενδεχομένως το σημαντικότερο κομμάτι αυτής αποτέλεσε η επιλογή των παιχνιδιών που αναμετρήθηκαν. Σε μια προσπάθεια να συμπεριλάβουμε όσα περισσότερα παιχνίδια μας εντυπωσίασαν την χρονιά αυτή αποφασίσαμε να έχουμε 64 συμμετέχοντες στην αρχική φάση. Η λίστα των συμμετεχόντων διαμορφώθηκε και επαναπροσδιορίστηκε πολλές φορές με την βοήθεια σχεδόν όλων των μελών της συντακτικής ομάδας του Just Gamer. Στην λίστα συμπεριλήφθηκαν τίτλοι από τις βασικές πλατφόρμες (PC, Xbox One, PS4, Nintendo Switch) τις κονσόλες της νέας γενιάς (PS5, Xbox series X) αλλά και VR παιχνίδια, ενώ παραλείφθηκαν οι περισσότεροι ετήσιοι αθλητικοί τίτλοι (FIFA 2021, NBA 2K21 κ.τ.λ) αλλά και DLCs ή τμήματα τίτλων που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες χρονιές.

Τα παιχνίδια της λίστας μπήκαν σε σειρά σύμφωνα με την βαθμολογία τους στο Metacritic (ή τον Μ.Ο. των βαθμολογιών όταν πρόκειται για multiplatform τίτλους) και μέσω της σειράς αυτής ταξινομήθηκαν σε 4 διαφορετικά γκρουπ δυναμικότητας. Από τα γκρουπ αυτά προέκυψε η διαμόρφωση των αρχικών 16 ομίλων η οποία έγινε με χρήση αλγορίθμου σε online πρόγραμμα.

Φάση των 64 (26-29 Νοεμβρίου 2020)

Η πρώτη φάση της διοργάνωσης διήρκησε 4 μέρες και ήταν η μοναδική που έγινε με την μορφή ομίλων. Κάθε μέρα λάμβαναν χώρα 4 αναμετρήσεις όπου οι παίκτες ψήφιζαν το αγαπημένο τους παιχνίδι ανάμεσα από 4 επιλογές και τα δύο παιχνίδια που συγκέντρωναν τις περισσότερες ψήφους, προκρίνονταν στον επόμενο γύρο. Στους περισσότερους ομίλους οι προκρίσεις ήταν εμφατικές, δεν έλειψαν όμως περιπτώσεις παιχνιδιών όπως τα Spiritfarer, Xenoblade Chronicles DE, Yakuza: Like a Dragon και Creaks που δεν κατόρθωσαν να προκριθούν για μια ψήφο.

Φάση των 32 (30 Νοεμβρίου- 3 Δεκεμβρίου 2020)

Η πρώτη φάση της διοργάνωσης όπου τα παιχνίδια άρχισαν να αναμετρώνται ως ζεύγη με 4 αναμετρήσεις να λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα. Τα ζεύγη αυτά προέκυψαν έπειτα από διασταύρωση των νικητών με τους επιλαχόντες των ομίλων της φάσης των 64. Ήδη οι πρώτες “ζόρικες” αναμετρήσεις είχαν ξεκινήσει, με χαρακτηριστικότερη όλων ίσως αυτήν ανάμεσα στο The Last of Us Part II, το οποίο έμελλε να αναδειχτεί και νικητής της διοργάνωσης και το Hades, το indie παιχνίδι δράσης που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Επίσης ήταν και η μοναδική φάση κατά την οποία υπήρξαν ισόβαθμες αναμετρήσεις (The Walking Dead: Saints and Sinners vs Mortal Shell και Paper Mario: The Origami King vs Animal Crossing: New Horizons) οι οποίες κρίθηκαν με την πρώτη ψήφο που υποβλήθηκε έπειτα από την λήξη της προθεσμίας.

Φάση των 16 (3-7 Δεκεμβρίου 2020)

Πλέον βρισκόμαστε περίπου στα μέσα της διοργάνωσης οπότε οι ημερήσιες αναμετρήσεις περιορίστηκαν από τις τέσσερις στις δύο. Οι διασταυρώσεις αυτής της φάσης φαίνεται να δημιούργησαν ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις αφού οι περισσότερες εξ αυτών παρουσίασαν διαφορά 1-3 ψήφων. Έτσι παιχνίδια όπως το Demon’s Souls Remake και Crash Bandicoot 4: It’s About Time κέρδισαν τη θέση τους στην επόμενη φάση για μια ψήφο απέναντι σε Assassin’s Creed Valhalla και Final Fantasy VII Remake αντίστοιχα.

Φάση των 8 (8-9 Δεκεμβρίου 2020)

Οι τέσσερις αναμετρήσεις που θα έκριναν τους συμμετέχοντες στα ημιτελικά της διοργάνωσης διαιρέθηκαν σε δύο ημέρες. Οι περισσότερες από αυτές κρίθηκαν, παρά την κρισιμότητα της φάσης, με μεγάλη διαφορά ψήφων με αποκορύφωμα την αναμέτρηση ανάμεσα στα The Last of Us Part II και Mafia: Definitive Edition όπου το δεύτερο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε μια ψήφο. Ωστόσο η αναμέτρηση ανάμεσα στα Doom Eternal και Demon’s Souls Remake φαίνεται να ήταν η μόνη που δίχασε το κοινό με μόνο δύο ψήφους να χωρίζουν τους δύο εμβληματικούς τίτλους.

Ημιτελικοί- Μικρός Τελικός- Τελικός (10-13 Δεκεμβρίου 2020)

Έπειτα και από την ολοκλήρωση των προημιτελικών μονάχα τέσσερα παιχνίδια συνέχισαν στην διοργάνωση, εκ των οποίων τα δύο αποτελούν αποκλειστικότητες της Sony, με το Spider-Man: Miles Morales να είναι μάλιστα αποκλειστικότητα σε κονσόλα της νέας γενιάς, ενώ οι δύο άλλοι τίτλοι ήταν multi-platform. Οι δύο ημιτελικοί της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου μας έδωσαν τους φιναλίστ ενώ ο μικρός τελικός στις 12 Δεκεμβρίου αλλά και ο χθεσινός μεγάλος τελικός ταξινόμησαν τα παιχνίδια στις 4 πρώτες θέσεις όπως φαίνεται παρακάτω.

1η θέση: The Last of Us Part II
2η θέση: Crash Bandicoot 4: It’s About Time
3η θέση: Doom Eternal
4η θέση: Spider-Man: Miles Morales

Πολύτιμος βοηθός σε αυτή τη προσπάθεια ήταν η Bandai Namco η οποία μας επέτρεψε να τρέξουμε έναν διαγωνισμό με πολλά δώρα παράλληλα με τις ψηφοφορίες και την ευχαριστούμε θερμά για αυτό. Όμως ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια παρείχατε εσείς με τις καθημερινές ψήφους σας και τις ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις που δημιουργήσατε. Για αυτόν το λόγο επιθυμούμε να θεσπίσουμε τα JG Game of The Year Awards ως μια ετήσια διοργάνωση. Οπότε σας ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά και σας περιμένουμε και τις επόμενες χρονιές να ψηφίσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο παιχνίδι κάθε χρονιάς!