fbpx
Home ReviewsHardware Reviews JBL Quantum 400 | Gadget Review

JBL Quantum 400 | Gadget Review

Γράφει ο/η Δημήτρης Γαλατσάνος

Το μπάσο σε άλλη διάσταση

Τη JBL την έχουμε γνωρίσει κυρίως μέσα από σειρές ακουστικών και ηχείων που απευθύνονται σε λάτρεις την μουσικής και του κινηματογράφου. Η είσοδος της σε έναν τομέα πού δεν είχε ασχοληθεί πρωτίστος, όπως αυτός του Gaming Headset μας κάνει ιδιαίτερα ανυπόμονους για το αποτέλεσμα.

Quantum Series

Η νέα σειρά με την ονομασία Quantum είναι αυτή που απευθύνεται κυρίως σε gamers και τονίζω το κυρίως γιατί τα ακουστικά (τουλάχιστον το μοντέλο που μας στάλθηκε για δοκιμή) τα πάνε περίφημα και σε άλλους χώρους, όπως η μουσική, με το γνωστό ποιοτικό μπάσο της εταιρίας να μεταφέρεται και σε αυτή τη σειρά και μάλιστα βελτιωμένο, όμως για αυτό θα μιλήσουμε λίγο αργότερα. Με τη σειρά να αποτελείται από τα οικονομικά δύο πρώτα μοντέλα 100 και 200 και έπειτα από ακόμη πέντε 300, 400, 600, 800 και One, υπάρχει επιλογή για όλα τα πορτοφόλια. Στο γραφείο μας έφτασε να δοκιμάσουμε το μοντέλο 400, ένα ακουστικό που συγκαταλέγεται στη μεσαία κατηγορία μίας και η τιμή του κυμαίνεται περί τα 100€, με τη σχέση απόδοσης τιμής να βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Το πακέτο περιλαμβάνει τα ακουστικά, ένα καλώδιο για την σύνδεση με τον υπολογιστή (Type C) και ένα καλώδιο mini Jack για τη σύνδεση με τις λοιπές συσκευές, όπως Smart Phones. Η ιδιαίτερα προσεγμένη και μινιμαλιστική συσκευασία έχει ένα μαγνητικό εξώφύλο που ανοίγοντας το, έρχεστε σε μια πρώτη επαφή με τα ίδια τα ακουστικά σα να τα βλέπετε σε μια βιτρίνα. Παίρνοντας τα ακουστικά στα χέρια μας, έχουμε μια στιβαρή κατασκευή από καλής ποιότητας πλαστικό, ενώ ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα ελαφριά. Η στεφάνη είναι αρκετά σκληρή και φαίνεται να είναι ανθεκτική, ενώ θα θέλαμε τα κομμάτια της αυξομειώσης του μεγέθους των ακουστικών να είναι μεταλλικά, κάτι που δεν συναντάμε εδώ μιας και βρίσκουμε μια καλής ποιότητας πλαστικό σε αυτό το κομμάτι, άτι που ίσως δικαιολογείται από το κόστος των ακουστικών. Τα μαξιλαράκια των ακουστικών, είναι αρκετά μαλακά και καλά τις πολύωρη χρήση. Ωστόσο καταφέρνουν να απομονώσουν πολύ καλά τους εξωτερικούς θορύβους, δίνοντας σας την ψευδαίσθηση που χρειάζεται κάθε Gamer για τον κόσμο στον οποίο έχει μπει μέσα από κάποιο παιχνίδι. Στο αριστερό ακουστικό συναντάμε τη ροδέλα αυξομείωσης έντασης ήχου, ένα πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του μικροφώνου ενώ και μια ροδέλα εναλλαγής έντασης από το chat στο game, δίνοντας σας την επιλογή να αυξομειώνετε τις δύο εισόδους ανάλογα τη περίσταση. Το μικρόφωνο αν και όχι αποσπώμενο, είναι μικρό σε μήκος έτσι ώστε να μην ενοχλεί, ενώ έχει δύο θέσεις, ενεργό/ανενεργό. Ο ήχος του είναι καθαρός σε καλή ένταση και χωρίς εξωτερικούς θορύβους και παραμόρφωση.

Τα ίδια τα ακουστικά

Όσον αφορά τα ίδια τα ακουστικά και την απόδοση τους, έχουμε να κάνουμε με πολύ υψηλά στάνταρ στη κατηγορία τους. Το μπάσο είναι φανταστικό, σε σημείο που νιώθεις ότι έχεις ένα ηχείο στο δάπεδο, οι υψηλές συχνότητες είναι πεντακάθαρες χωρίς ίχνος παραμόρφωσης του ήχου, ενώ η ψευδαίσθηση που έχεις ότι είσαι περιτριγυρισμένος από ένα πολύ καλό home theater μπορεί να σε κάνει να μπεις στη κυριολεξία στο παιχνίδι, ακούγοντας και τον παραμικρό κάλυκα σε ένα πολεμικό παιχνίδι. Τα ακουστικά τα πάνε το ίδιο καλά και στον τομέα τής μουσικής. Όντας D.J. για περίπου 20 χρόνια, τα δοκίμασα σε διάφορες συνθήκες και genres μουσικής, είτε συνδεμένα σε κινητό, είτε πάνω σε επαγγελματικό μικτή. Σε όλες τις περιπτώσεις τα πήγαν περίφημα, τόσο από ένταση όσο και από πιστότητα ήχου, ακόμη και αν βρισκόμουν κάτω ακριβώς από το monitor (ηχείο δίπλα στη κονσόλα του D.J.), που για να αποδώσει καλά ένα ζευγάρι ακουστικά πρέπει να δουλεύει άψογα σε υψηλές συχνότητες.

Συνοψίζοντας

Τα ακουστικά κάνουν αυτό που υπόσχονται και με το παραπάνω, καλή ποιότητα ήχου, δυνατό ήχο και σύνδεση σχεδόν με ότι συσκευή υπάρχει εκεί έξω. Ίσως ένα σκαλοπάτι πιο πάνω στη ποιότητα κατασκευής θα έδινε ένα άριστο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά το Value for Money είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Frequency response20 Hz – 20 kHz
  • Microphone frequency response100 Hz – 10 kHz
  • Max input power30 mWSensitivity98 dB SPL @1 kHz / 1mW
  • Microphone sensitivity-40 dBV @ 1 kHz / Pa
  • Impedance32 ohm
  • Microphone pickup patternDirectional

Ευχαριστούμε θερμά την JBL για τη διάθεση των ακουστικών.