fbpx
Home ReviewsGame Reviews Immortals Fenyx Rising | The Review

Immortals Fenyx Rising | The Review

Γράφει ο/η Σταύρος Αντωνόπουλος

Η επιστροφή των ημίθεων

Μια ακόμα περιπέτεια στην Αρχαία Ελλάδα, μια ακόμα ιστορία βασισμένη σε στοιχεία της Ελληνικής μυθολογίας. Τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία η gaming βιομηχανία έχει δώσει τεραστία έμφαση στην εκμετάλλευση της αρχαιοελληνικής και της σκανδιναβικής μυθολογίας. Μια εταιρία που έχει βασιστεί σε τέτοιου είδους project είναι η Ubisoft, η οποία έχει κυκλοφορήσει τρία παρομοίου τύπου παιχνίδια μέσα σε 5 χρόνια. Το Assassins Creed Odyssey αποτελεί ένα game βασισμένο στην ελληνική κουλτούρα και στις ιστορίες που έχουν καταγραφεί μέσα στον χρόνο για τον πολιτισμό μας. Με παρόμοιο τρόπο λοιπόν δημιουργήθηκε και το νέο IP με Action – Adventure χαρακτηριστικά, το οποίο κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου για PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox S/X, Nintendo Switch, Google Stadia και PC.

Με μια πρώτη ματιά η κατεύθυνση των developers είναι ξεκάθαρη, με οδηγό τα Assassins Creed Odyssey και The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Τόσο τα χαρακτηριστικά των κινήσεων των χαρακτήρων όσο και το εικαστικό κομμάτι του παιχνιδιού θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό games παρόμοια με το Zelda. Μιλάμε για πανέμορφο open-world, με χαρακτηριστικό του γνώρισμα το χιούμορ και την ελληνική προφορά των voice actors, οπού αρχικά δεν είχε εντυπωσιάσει κανέναν.

Πως αλλάζουν οι καιροί;

Όπως μεταμορφώθηκαν τα νησιά Golden Isle, έτσι άλλαξε και η γνώμη μας για το Fenyx. Δηλώνω από την αρχή άκρως εντυπωσιασμένος και παράλληλα ξαφνιασμένος με το project που μας παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι θετικά μέσα στο παιχνίδι και προφανώς θα αναλύσουμε κάθε πτυχή του.

Ο χαρακτήρας που διαχειρίζεστε ονομάζεται Fenyx, όμως το φύλο του μπορείτε να το επιλέξετε ελεύθερα εσείς. Το customization και γενικότερα ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι αρκετά “καρτουνίστικος”, γεγονός που εν τέλει δεν αποτελεί και κάτι ιδιαίτερα αρνητικό. Το μυαλό σας πρέπει να είναι στους συνοδοιπόρους σας που έγιναν πέτρινα αγάλματα μετά το ναυάγιο σας στα νησιά και πως εσείς θα αλλάξετε την τροπή που έχουν πάρει τα γεγονότα.

Η ώρα της εκδίκησης

Το story του παιχνιδιού είναι πολυπαιγμένο και λίγο πολύ γνωστό από ταινίες και άλλα games. Ένας δυσαρεστημένος γίγαντας του κάτω κόσμου απελευθερώνεται από την γη του Τάρταρου και αναζητά εκδίκηση από τον Όλυμπο. Ο Τυφώνας ή Typhon όπως αναφέρει το παιχνίδι, αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας το οποίο χαρακτηρίζεται από την άγνωστη προέλευση του τέρατος αυτού αλλά και από την ανεπανάληπτη αντιπαλότητα του με τον Δια.

Δυστυχώς το σενάριο δεν ενθουσιάζει, όμως πολλές φορές μετράει ο τρόπος που λες κάτι και στην συγκεκριμένη περίπτωση το εξιστορείς. Τον ρόλο του ομιλητή αναλαμβάνει το ντουέτο Προμηθέας, Διας. Ο θεός του κεραυνού κατέφευγε στην βοήθεια της διορατικότητας του Προμηθέα μετά την ολοκληρωτική αποτυχία των υπόλοιπων θεών να αντιμετωπίσουν τον Τυφώνα (Typhon). Η συνομιλία τους χρωματίζει την πορεία σας μέσα στο παιχνίδι με ανεπανάληπτες χιουμοριστικές ατάκες και καυστικούς διαλόγους. Προφανώς τα γεγονότα που θα ακούσετε δεν είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, οι οποίες όμως αποτέλεσαν μια γερή βάση για την δημιουργία του παιχνιδιού.

Ο κύκλος της ζωής

Με τον Typhon στην εξουσία όλα άλλαξαν, τόσο στον Όλυμπο όσο και στον κόσμο που εξουσίαζαν οι θεοί του. Οι άνθρωποι μεταμορφώθηκαν σε πέτρινα αγάλματα, τα ζώα άλλαξαν σε σκοτεινά κτήνη και τα πλάσματα του κάτω κόσμου έχουν την εξουσία σε όλα τα μήκη και πλάτη των νησιών. Ωστόσο ο Fenyx δεν είναι σαν όλους τους άλλους, θέλει να βοηθά τους συνανθρώπους του και ας θεωρεί τον εαυτό του έναν δειλό και ανίκανο αφηγητή ιστοριών του ηρωικού αδελφού του.

Προφανώς και η επιλογή του δεν έγινε τυχαία, όμως κανείς δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Typhon ολομόναχος. Πόσο μάλλον ένας άγνωστος επισκέπτης του νησιού. Κάπου εκεί ξεπροβάλει με ύπουλο χαμόγελο και περίσσια ειρωνεία ο Ερμής όπου αναλαμβάνει τον ρόλο του καθοδηγητή του Fenyx στα ανάκτορα του Ολύμπου και στους τόπους λατρείας των θεών.

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

O πρωταγωνιστικός μας χαρακτήρας με το όνομα Fenyx θα πρέπει λοιπόν να αφυπνίσει όλους τους θεούς που έχουν παγιδευτεί ή έχουν αλλάξει την ιδιοσυγκρασία τους λόγω του Thyphon, με σκοπό να συγκεντρώσει όσο περισσότερες δυνάμεις μπορεί. Ωστόσο αυτό που κανείς δεν γνώριζε εκτός από τον Προμηθέα, είναι η αστείρευτη εσωτερική δύναμη του/της Fenyx που βοηθά ακόμα και στο να αντέχει να κρατήσει στα χέρια του/της έναν κεραυνό του ίδιου του Δια.

Εν ολίγης ο χαρακτήρας μας μέσα σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα θα λάβει αρκετά abilities που θα μπορεί να χρησιμοποιεί για να υπερασπιστεί τον σκοπό του. Στην διάθεση σας θα έχετε όπλα όπως το ξίφος του Αχιλλέα, το τσεκούρι της Αταλάντης, το επικό τόξο του Οδύσσεια και τα διάσημα φτερά του πανέξυπνου εφευρέτη Δαιδάλου. Τα παραπάνω όπλα δεν είναι και τα μοναδικά μέσα στο παιχνίδι, ωστόσο όλα δέχονται αναβαθμίσεις προσθέτοντας σας νέα abilities. Επιπλέον, η πανοπλία, το κράνος και οι δυνάμεις σας, δέχονται επίσης αναβαθμίσεις με την συγκέντρωση νομισμάτων, που σύντομα θα προσφέρονται και μέσω in-game shop.

Θεϊκές δυνάμεις

Οι δυνάμεις σας χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Ο χαρακτήρας σας μπορεί να επιτεθεί σε έναν αντίπαλο με τον οπλισμό που προαναφέραμε, μέσω αρκετών combo attacks, τα οποία αποκτά από διάφορα level up. Επιπροσθέτως υπάρχουν επιθέσεις που μπορούν να εξαπολυθούν από κάποιον companion αλά Assassins Creed (φτερωτούς φίλους), δίνοντας σας ένα “χεράκι” βοήθειας στους δύσκολους αντιπάλους. Στην διάρκεια του ταξιδιού σας θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πλάσματα του κάτω κόσμου, μέδουσες, γιγαντιαίους κύκλωπες, μινώταυρους, κέρβερους, φλεγόμενους φοίνικες και πολλά ακόμα ελληνικά μυθικά πλάσματα.

Όλα αυτά σιωπούν και προσκυνούν μπροστά στις θεϊκές σας δυνάμεις. Οι Godly powers αποτελούν ένα σύνολο έξι δυνάμεων που αποκτώνται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Κατά την διάρκεια της μάχης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ταχύτητα της θεάς Αθηνάς, το ιστορικό σφυρί του Ήφαιστου, το φανταστικό τόξο του Απόλλωνα, τα όπλα του θεού Άρη και τις εντυπωσιακές δυνάμεις του ημίθεου Ηρακλή. Κάθε μια από τις παραπάνω δυνάμεις έχει μια διαφορετική χρησιμότητα, με αυτή του Ηρακλή να ξεχωρίζει καθώς αποτελεί την πιο χρήσιμη δύναμη σε περιπτώσεις επίλυσης κάποιου puzzle ή στην εκπλήρωση κάποιου challenge. Από εκεί και πέρα μέσα σε αυτές τις δυνάμεις περιλαμβάνεται και η βοήθεια του φτερωτού σας φίλου με όνομα Φώσφορος.

Από που να αρχίσω

Αναφέραμε από την αρχή ότι πρόκειται για ένα νέο IP της Ubisoft και συγκεκριμένα ένα open-world, γεγονός που θα γεννήσει εύλογα την απορία στο κεφάλι σας “από που να αρχίσω”; Στην αρχή τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όμως ο χάρτης του παιχνιδιού είναι χωρισμένος σε επτά περιοχές. Κάθε μια από αυτές έχει διαφορετική μορφολογία εδάφους, νέα πλάσματα και πολλά αντικείμενα να ανακαλύψετε (chests, Typhon vaults). Παράλληλα θα παρατηρήσετε ότι πέντε από αυτές τις τοποθεσίες φέρουν γιγάντια αγάλματα προς τιμήν ορισμένων θεών του Ολύμπου. Προφανώς και κάθε περιοχή φέρει τα ανάλογα γνωρίσματα με αυτά που χαρακτηρίζουν και την θεότητα που τιμά ο τόπος. Και κάπου εδώ το Assassin’s Creed μπαίνει στο παιχνίδι με κομμένα τα φρένα.

Σε κάθε θηριώδες άγαλμα ο χαρακτήρας σας πρέπει να σκαρφαλώσει όπως κάνουν και οι αγαπημένοι μας Assassins, με την διάφορα ότι η Fenyx μας έχουν περιορισμένο stamina. Φτάνοντας λοιπόν στην κορυφή κάθε αγάλματος μπορείτε να κάνετε το κλασσικό “scout” με οποίο θα ξεκλειδώσετε και την ανάλογη περιοχή.

Συγκομιδή και πειθαρχία

Η Αρχαία Ελλάδα ναι μεν χωριζόταν σε διαφορετικές περιοχές με τελείως διαφορετικά έθιμα, όμως υπήρχαν ορισμένες αξίες που δεν έπρεπε να παραβιάζονται. Είχαν θεσπιστεί αξίες όπως η πειθαρχία, ο σεβασμός στους μεγαλύτερους και η αρετή του δημοκρατικού διαλόγου, όπου έχτιζαν πολύ ισχυρές κοινωνίες. Οι Αρχαίοι υμών πρόγονοι, προσπαθούσαν να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους με τόλμη αλλά και εγκράτεια στις ακατάλληλες στιγμές.

Το Immortals Fenyx Rising απαιτεί από τους παίκτες παρόμοια χαρακτηριστικά, γεγονός που δίνει αρκετούς πόντους στους developers για την διερεύνηση που έκαναν. Oι χαρακτήρες σας οφείλουν να είναι εγκρατείς με τις δυνάμεις και τις αναβαθμίσεις τους, παρόλο το χιουμοριστικό περιβάλλον του παιχνιδιού. Ο Όλυμπος αποτελεί ένα αρχηγείο για εσάς, μέσω του οποίου μπορείτε να βελτιωθείτε εντυπωσιακά. Επιπροσθέτως, η συλλογή διαφορών φυτών, βοτάνων αλλά και θεϊκής αμβροσίας, θα σας προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες και poisons για επιλεκτική χρήση.

Κάτι από τα παλιά

Με το που άρχιζα να παίζω αυτό το game κατάλαβα ότι θα περάσω καλά και ας μου φανήκαν κάπως οι χαρακτήρες και το designing. Οι ώρες περνούν και διασκεδάζω όλο και περισσότερο. Ειλικρινά θυμήθηκα Single-Player games που μου αγόραζαν όταν ήμουν μικρός. Διασκέδαση στο έπακρο και η αίσθηση του χρόνου να χάνεται. Είχα αρκετό καιρό να νιώσω ότι διασκεδάζω με ένα τέτοιου τύπου παιχνίδι και το Fenyx ομολογώ ότι τα κατάφερε.

Η πρώτη εικόνα πάντα παίζει ρόλο, όμως στα παιχνίδια και τον κινηματογράφο, σημαντικό ρολό παίζει και το μουσικό χαλί. Η μουσική του παιχνιδιού με εξέπληξε ευχάριστα και την απόλαυσα ιδιαιτέρως. Αποτελεί μια δουλειά του Gareth Coker, ο οποίος για την ιστορία έχει μελοποιήσει και των soundtrack των Ori and the Blind Forest και Will of the wasp. Κάπως έτσι εξηγούνται όλα. Δράση, διασκέδαση και καλή μουσική. Τι άλλο να ζητήσω από την εταιρία αυτή την Γαλλική;

Η ανάβαση στον θρυλικό Όλυμπο

Σε καμία από τις μυθολογικές ιστορίες που ακούσαμε, διαβάσαμε και μάθαμε στο σχολείο δεν υπήρχε ένας ήρωας που να έκανε εύκολο ταξίδι. Ποσό μάλλον αν αυτός ο είρωνας ήθελε να βρίσκετε ανάμεσα στους θεούς του Ολύμπου. Ευτυχώς δεν υπάρχουν πολλά ανούσια side quests και NPCs που να σας ζαλίζουν. Ακόμα και οι λιγότερο σημαντικές αποστολές, θα σας φέρουν αντιμέτωπους με θρυλικούς πολεμιστές όπως ο Αχιλλέας. Ωστόσο για να κερδίσεις τον αντίπαλο σου πρέπει να τον γνωρίζεις καλά. Έτσι τα dungeons του Typhon σας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσετε την πολυπλοκότητα του εχθρού σας, μέσα από εκπληκτικούς γρίφους και puzzles. Οι developers έκαναν εξαιρετική δουλειά σε αυτό το κομμάτι, ενώ δεν αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Αν έχεις καταφέρει να κάνεις τόσο ενδιαφέρον ακόμα και οποιοδήποτε side quest, τότε κάτι έχεις κάνει καλά.

Τέλος, όσον αφορά τα bosses, δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα και τόσο. Ναι μεν έχουν μερικές πρωτότυπες κινήσεις και ιδιαίτερο σχεδιασμό, όμως δεν έχουν την λάμψη που περίμενα και πολύ περισσότερο με έκανε το παιχνίδι να αναζητώ. Παρόλα αυτά θεώρησα θετικό το γεγονός ότι κάθε αντίπαλος απαιτεί και μια προετοιμασία πριν από την μάχη που θα δώσετε εναντίον του, δίνοντας έτσι και μια υψηλότερη υπόσταση στο επερχόμενο εμπόδιο σας. Ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα σας ενοχλεί σαν καρφωμένο αγκάθι, είναι το περιορισμένο stamina που απαιτεί οποιαδήποτε κίνηση σας μέσα στο παιχνίδι.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media και την Ubisoft για τη διάθεση του παιχνιδιού.