fbpx
Home HOT Η σημασία της μουσικής στα videogames

Η σημασία της μουσικής στα videogames

Γράφει ο/η Βασίλης Χρυσανθακόπουλος

Μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο ή την δουλειά φτάνει η ώρα που θα κάτσεις μπροστά από την οθόνη και θα αρχίσει να ηχεί η μουσική που σε ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο. Σε έναν κόσμο που θα πάψεις να σκέφτεσαι για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας και θα αρχίσεις να λεηλατείς σαν Viking, να πολεμάς σαν στρατιώτης, να κυνηγάς σαν Witcher.

Η μουσική είναι σημαντική σε πάρα πολλές τέχνες αλλά η διαδραστικότητα και η αμεσότητα των videogames απογειώνουν την εμπειρία. Ένας καλός συνθέτης σου δίνει κίνητρο σε ένα δύσκολο Boss fight για να παλέψεις και να μην τα παρατήσεις όπως το Soul of Cinder του Yuka Kitamura από το Dark Souls 3. Kατά την διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να σε καθηλώσει στην κορύφωση μίας ιστορίας και να σε χαλαρώσει σε στιγμές εξερεύνησης και αγναντέματος. Να σου δείξει ότι παλεύεις μάταια όπως στο Final Boss του Hellblade ή να σε πεισμώσει και να σε γεμίσει με οργή σαν το Deliverance του Bear McCreary στο God of War. Είναι δηλαδή ο παράγοντας που απογειώνει την συναισθηματική εμπειρία ενός παιχνιδιού.

Οι λάτρεις του horror genre ξέρουν πολύ καλά πως η ατμόσφαιρα ενός παιχνιδιού μπορεί να απογειωθεί με την κατάλληλη μουσική. Ο H.P. Lovecraft είχε πει ότι το αρχαιότερο και δυνατότερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι ο φόβος και ο αρχαιότερος και δυνατότερος φόβος είναι για το άγνωστο. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν σε ένα horror game αποκαλύπτεται η άγνωστη απειλή και το μυστήριο, το αίσθημα του τρόμου εξασθενεί και η ατμόσφαιρα χαλαρώνει. Σε αυτό έρχεται και συμβάλλει η μουσική ενισχύοντας τον φόβο του αγνώστου, χτίζοντας jumpscares και κορυφώνοντας τις σκηνές τρόμου. Έτσι στην ουσία, ο τρόμος ζωντανεύει και αυξάνεται η αγωνία και η αϋπνία..

Όπως σε όλες τις τέχνες η μουσική έχει αφήσει το στίγμα της, και δεν γινόταν σε αυτό το άρθρο να μην αναφερθεί η κληρονομιά που έχει αφήσει στην gaming βιομηχανία. Όλοι μας έχουμε αδυναμίες σε soundtrack παιχνιδιών και κάποια έχουν αφήσει εποχή προκαλώντας ανατριχίλα στο άκουσμά τους. Αρχικά είναι αυτά τα Original Soundtrack (OST) που έχουμε συνδέσει με την παιδική μας ηλικία και θυμίζουν στους gamers από που ξεκινήσαμε, τα χρόνια που καθόμασταν μπροστά από την ντουλάπα που είχαμε για τηλεόραση και το μόνο που μας ένοιαζε ήταν πως θα παίξουμε το βράδυ χωρίς να μας πάρουν χαμπάρι οι γονείς μας (Crash- Theme Song,Riders On The Storm – NFS Underground 2). Στην συνέχεια είναι τα themes που έπαιζαν στην αρχική οθόνη εκείνων των online παιχνιδιών (Halo 3, Black Ops 2, Uncharted 3) που μπαίναμε με την παρέα και περνάγαμε ώρες ολόκληρες με προβληματισμούς όπως πως θα ξεκλειδώσω το χρυσό skin, πως θα παίξουμε σε εκείνο το boss που μας έχει βγάλει την πίστη κλπ. Τέλος είναι αυτά τα διαμαντάκια που σε συνδυασμό με τα υπέροχα soundtracks έχουν προσφέρει μοναδικές εμπειρίες μένοντας για πάντα χαραγμένα στις καρδιές μας (Illusion – Hellblade,True Faith – TLOU2).

Τα videogames είναι ο δικός μας τρόπος διαφυγής και με τον σωστό συνδυασμό η μουσική δρά ως μέσο που ομορφαίνει και απογειώνει αυτήν την απόδραση. Το κάθε τραγούδι μας θυμίζει μια πτυχή της ζωής, την θλίψη, την ευτυχία, την απογοήτευση κλπ. Έτσι για κλείσιμο, σας προτείνω να ακούσετε ένα αγαπημένο τραγούδι που ακούγεται σε μια από τις καλύτερες σκηνές του gaming και πιο συγκινητικές.. That’s the way it is – Red Dead Redemption 2

Εσείς με ποιά κομμάτια έχετε δεθεί σαν gamers;