fbpx
Home ReviewsGame Reviews Halo Infinite | The Review

Halo Infinite | The Review

Γράφει ο/η Χριστόφορος Παναγιωτούδης

Η σειρά Halo αν και έχει συμπληρώσει 20 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία με το Halo: CE δείχνει ότι είναι ακόμα εδώ και πιο ανανεωμένη με το Halo Infinite. Έχει δείξει ότι αντέχει στον χρόνο και στις αλλαγές που γίνονται και έρχεται κάθε φορά πιο ανανεωμένη για να προσθέσει και άλλους τίτλους στην μοναδική σειρά και ιστορία των παιχνιδιών Halo. Η ιστορία των 20+ χρόνων και με την μοναδική παρουσίαση της με τον Master Chief John-117 έρχεται να δέσει με μία ακόμα προσθήκη που είναι το Halo Infinite. Τα παιχνίδια της σειράς είναι αρκετά δημοφιλή και πλήρως αναγνωρισμένα με το πρωτότυπο να θεωρείται ως το κορυφαίο όλων των εποχών παιχνίδι για την πλατφόρμα του XBox. Με αυτήν την ορολογία η κοινότητα και οι χρήστες του XBox συνήθως αφαιρούνται στα παιχνίδια ως ανταγωνίσιμα ή φιλοδοξούν να είναι καλύτερα από το Halo. Σε αριθμούς το Halo έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 81 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει γίνει ένα από τα κύρια franchise του XBox, αλλά και του υπολογιστή μίας και η φωνητική βοηθός ή διαφορετικά A.I. (Artificial Intelligence) των Windows έχει πάρει την ονομασία της και το γραφικό της περιβάλλον από τα παιχνίδια της σειράς, το οποίο είναι Cortana (περισσότερες πληροφορίες αναφέρονται παρακάτω).

Λεπτομέρειες

Το Halo για όσους δεν γνωρίζουν και τυγχάνει να έρχονται τώρα να δοκιμάσουν και να αλληλοεπιδράσουν με την σειρά δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να τους φοβίζει. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω η σειρά Halo διανύει αυτήν την στιγμή τα 20+ χρόνια και κάθε φορά προσθέτει μοναδικούς τίτλους που δεν μπορείς να τους αποχωριστείς εύκολα. Η αρχική τριλογία επικεντρώνεται κυρίως σε ένα διαστρικό πόλεμο μεταξύ της ανθρωπότητας και μίας συμμαχίας εξωγήινων, γνωστή ως The Covenant. Οι Covenant οδηγούμενοι από τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες γνωστοί ως Prophets (Προφήτες), λατρεύουν έναν αρχαίο πολιτισμό, γνωστό ως Forerunners, και, με αυτόν τον τρόπο ξεδιπλώνεται η ιστορία των Halos. Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, η κυριαρχία του κόσμου ανήκε σε αυτούς που αποκαλέσαμε Forerunners. Ωστόσο, οι Precursors θέλανε να αφαιρέσουν αυτήν την κυριαρχία από τους Forerunners και να την δώσουν στην ανθρωπότητα. Όμως μέσα από αυτούς τους πολέμους τελικά η κυριαρχία παρέμεινε στους Forerunners και οι ίδιοι οδήγησαν τους Precursors σε εξαφάνιση. Όμως για να αποφευχθούν οι Precursors την εξαφάνιση άφησαν πίσω τους έναν σπόρο. Αυτός ο σπόρος δημιούργησε ένα παράσιτο που ονομάστηκε The Flood. Οπότε ένας ακόμα πόλεμος ξεκίνησε με βίαιο τρόπο στον κόσμο του Halo.

Το παράσιτο όμως κατάφερε να εξαπλωθεί με τεράστιο βαθμό σε όλον τον γαλαξία του Milky Way. Οι Forerunners εξαντλώντας όλες τις πιθανές στρατηγικές που είχαν ώστε να εξαλείψουν το παράσιτο έφτασαν σε σημείο να δημιουργήσουν σε σχήμα δακτυλιδιού τα λεγόμενα Halos με μοναδικό σκοπό να σταματήσουν το παράσιτο, που αναφέραμε παραπάνω, καταστρέφοντας όλη τη ζωή που υπάρχει στον γαλαξία. Με τον πέρασμα των χρόνων φτάνουμε στην 26η χιλιετία που εξελίσσονται και τα γεγονότα της σειράς Halo που αναφέρθηκαν νωρίτερα και η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πόλεμο. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει και όλο το concept του Halo με την πρώτη κυκλοφορία που είναι το Halo: CE από το οποίο θα προκύψουν και τα επόμενα σε σειρά παιχνίδια της ίδιας σειράς. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από τα παιχνίδια και υπάρχουν αρκετές αλλαγές παρόλο το κεντρικό timeline. Για περισσότερα θα αναφερθούμε παρακάτω στην περιγραφή των χαρακτήρων. Όποιος θελήσει να μάθει λεπτομερέστερα την ιστορία και όλο το concept του Halo δεν έχει από το να ολοκληρώσει και τα προηγούμενα παιχνίδια τα οποία έχουν γίνει Remastered και υπάρχουν διαθέσιμα για όποιον θα θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο του Halo. Τα παιχνίδια που έχουν γίνει Remastered φέρουν τον τίτλο Halo: The Master Chief Collection και σηματοδοτούν τα 20+ χρόνια της κυκλοφορίας των παιχνιδιών. Όμως για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την ιστορία του Halo μπορείτε να τη αναζητήσετε και να τη δείτε πληρέστερα, ώστε να σας είναι πιο γνώριμο το περιβάλλον του παιχνιδιού και της σειράς. 

Γραφικά

Σχετικά με τα γραφικά μπορεί κάποιος να πει ότι δεν υπάρχουν παράπονα σε αυτόν τον τομέα κυρίως. Οι αναπαραστάσεις και γενικότερα από τους χαρακτήρες μέχρι και το περιβάλλον μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά σε όλο τον τομέα των γραφικών. Τα γραφικά στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στο Zeta Halo είναι εξαιρετικά και ανάρπαστα. Ειδικότερα υπάρχει πολύ πυκνό γρασίδι και άλλα είδη φυλλώματος στο περιβάλλον. Αυτό κάνει το περιβάλλον του παιχνιδιού να είναι πιο ζωντανό και έντονο. Το φύλλωμα φαίνεται επίσης πολύ λεπτομερές και ποικίλο παρά το πόσο από αυτό υπάρχει στην οθόνη. Σε συνέχεια οι χαρακτήρες επίσης έχουν πολύ καλή επεξεργασία και η πανοπλία του Master Chied ακτινοβολεί με υπερηφάνεια στο προαναφερθέν περιβάλλον. Ακόμα όπως είπαμε και προηγουμένως η πανοπλία του είναι απολύτως πλούσια σε λεπτομέρειες, με σημάδια καψίματος, γρατζουνιές, μουτζούρες και πολλά άλλα που του δίνουν μια κουρασμένη εμφάνιση από την μάχη. Επίσης η πανοπλία είναι πολύ πιο ανακλαστική, με τόσο το κομμάτι του στήθους όσο και η προσωπίδα να ξεχωρίζουν ως αξιοσημείωτα παραδείγματα.

Γενικότερα η όλη δουλειά που έχει γίνει στα γραφικά είναι εξαιρετική, αλλά όσοι θέλουν να βάλουν τους υπολογιστές τους κυρίως σε δοκιμή μπορούν να το κάνουν και να δοκιμάσουν να παίξουν τον συγκεκριμένο τίτλο στα πλήρη γραφικά ώστε να κάνουν το μηχάνημά τους να “γονατίσει”. Οι αναπαραστάσεις στο περιβάλλον, όπως τα δέντρα, το έδαφος, το νερό, και οι χώροι που διαδραματίζεται το παιχνίδι είναι φοβεροί και αφήνουν πολλά να ειπωθούν στον κάθε χρήστη του παιχνιδιού. Οι χαρακτήρες μέσα σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον επίσης είναι πολύ καλά τοποθετημένοι και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα γκρινιάξει για προβλήματα ή bugs που θα βρει μέσα στο παιχνίδι.

Χαρακτήρες

Ο κεντρικός χαρακτήρας του Halo Infinite είναι ο Master Chief John-117. Η ιστορία του παιχνιδιού ξεκινάει με τον Master Chief να βρίσκεται σε σύγκρουση με εξωγήινους και να αποτυγχάνει να τους νικήσει, ώστε να καταφέρνει να βρίσκεται αιωρούμενος στο διάστημα εκπέμποντας σήμα S.O.S. Στο σημείο αυτό ξεκινάει και το Halo Infinite με τον κεντρικό χαρακτήρα. Οι χαρακτήρες γενικότερα είναι αρκετά προσεγμένοι και οι μονόλογοι που τους απαρτίζουν τόσο στα Cutscenes, αλλά και στο ίδιο το παιχνίδι είναι μοναδικοί και σε κάποια σημεία αρκετά διασκεδαστικοί, με κύριο σκοπό να σε κρατάνε σε αγωνία με το πως θα εξελιχθεί η όλη ιστορία του παιχνιδιού. Με λίγα λόγια οι χαρακτήρες είναι προσεκτικά προσεγμένοι και αναπτυγμένοι ώστε να δένουν αρκετά με τη ροή και την ιστορία του παιχνιδιού σε μεγάλο βαθμό.

Για αυτούς που δεν γνωρίζουν τον Master Chief, είναι ο κεντρικός χαρακτήρας τον παιχνιδιών Halo και είναι ένας SPARTAN-II στρατιώτης. Δηλαδή, με την ιστορία του Halo στην ανθρωπότητα υπήρχε η στρατιωτική συμμαχία με το όνομα United Nations Space Command ή διαφορετικά UNSC. Η συγκεκριμένη είχε δημιουργήσει το SPARTAN-II Project με κύριο σκοπό να δημιουργήσει μία ελίτ ή μία ομάδα από υπερστατιώτες ή αλλιώς supersoldiers. Σε αυτήν επιλέχτηκε και ο John που μετά από σκληρή προπόνηση πήρε τον μοναδικό κωδικό 117 και το όνομα Master Chief. Με ένα ακόμα BONUS στον τομέα των χαρακτήρων είναι στο οποίο ο χαρακτήρας του πιλότου που βρίσκεται στην ιστορία του παιχνιδιού, τον οποίο λάτρεψα ειδικά με την όλη του γκρίνια που ενοχλεί συνέχεια τον Master Chief, καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας. Επίσης καλό θα ήταν για κάποιους που δεν έτυχε να γνωρίζουν την σειρά Halo καλό θα ήταν να υπάρχουν και οι απαραίτητες σημειώσεις, ώστε να καταλαβαίνει καλύτερα κάποιος, την όλη ροή και ιστορία του παιχνιδιού τόσο στους χαρακτήρες όσο και την δομή του. Το παιχνίδι από μόνο του είναι αρκετά καλό και με τους χαρακτήρες να γίνεται ακόμα πιο λατρευτό από τους Gamers.

Gameplay

Όπως αναφερθήκαμε και στους χαρακτήρες, αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό, το παιχνίδι σε προετοιμάζει σε μεγάλο βαθμό με το Intro του το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Έτσι σε συνέχεια λοιπόν από εκεί που σταματήσαμε τη ροή για τους χαρακτήρες ξεκινάει και το ίδιο το Halo Infinite. Η εξέλιξη και η ροή του παιχνιδιού είναι αρκετά απολαυστική και πρωτοπόρα αν και οι δημιουργοί προσπάθησαν να επανέλθουν στο σκληρό πυρήνα των προηγούμενων παιχνιδιών, ώστε να δένει ακόμα περισσότερο ο τίτλος του παιχνιδιού με την υπάρχουσα σειρά του Halo.

Γενικότερα από την αρχή του παιχνιδιού μέχρι το τέλος του το Halo Infinite παραμένει εξίσου διασκεδαστικό και σε κρατάει συνεχώς σε αγωνία ώστε να ολοκληρώσεις την πλήρη ιστορία του. Ακόμα παρόλο που το παιχνίδι προορίζεται για ένα open-world δεν το ακολουθεί σε πλήρη βαθμό. Βέβαια αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος σε αρκετά σημεία του campaign, στα οποία δεν έχεις τόσο μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Επίσης λόγω του campaign πρέπει να ακολουθήσεις ρητά κάποια μονοπάτια ώστε να καταφέρεις να ολοκληρώσεις την ιστορία του παιχνιδιού, παρόλο αυτά σου δίνει την δυνατότητα να εξερευνήσεις το Zeta Halo και να ολοκληρώσεις side quests στην ροή του. Επιπρόσθετα υπάρχουν σημεία τα οποία θα λατρέψεις τόσο σε οπλισμό όσο και σε αναβαθμίσεις, τόσο του ίδιου του χαρακτήρα, όσο και του εξοπλισμού του. Με αυτόν τον τρόπο και την έστω μεσαία σε βαθμό ελευθερία που σου δίνει μπορείς να βρεις αντικείμενα και οπλισμό, που με διάφορες ενέργειες θα σε βοηθήσουν να αναβαθμιστείς.

Στο σημείο αυτό το παιχνίδι βγαίνει από τη κύρια ιστορία του και σε αφήνει να απολαύσεις την εξερεύνηση του Zeta Halo με διάφορες αναβαθμίσεις και στρατιωτικές βάσεις που και στα δύο, αλλά κυρίως στη δεύτερη σου προσφέρουν οπλισμό, αναβαθμίσεις και φυσικά μοναδικά στρατιωτικά οχήματα για εξερεύνηση και combat καταστάσεις. Το Zeta Halo έχει πιο πολύ μικρές αποστολές εκτός του campaign που πρέπει να πραγματοποιήσεις σε ένα σμήνος και κύμα από εχθρούς που πρέπει να εξολοθρεύσεις. Παρόλα αυτά προσφέρει μία μοναδική εμπειρία που μένει αξέχαστη και λατρευτή. Η ιστορία του από την άλλη πλευρά είναι μοναδική και εμπλουτισμένη την οποία θα θέλεις να επαναλάβεις από το μικρότερο βαθμό σε δυσκολία τόσο σε μεγαλύτερο που είναι το λεγόμενο Legendary. Φυσικά όσο ανεβαίνεις επίπεδο τόσο σε δυσκολεύει και θα πρέπει να σπαταλήσεις περισσότερο χρόνο τόσο σε στρατηγικές κατατρόπωσης του εχθρού, αλλά και σε αναβαθμίσεις του ίδιου του χαρακτήρα, ώστε να καταφέρεις να το ολοκληρώσεις.

Στο σημείο αυτό οι συγκρούσεις, ο οπλισμός και γενικότερα τα χαρακτηριστικά του ήρωα είναι εξαιρετικά και άκρως λατρευτά. Θα ήθελα να αναφερθώ και στο φοβερό γάντζο που έχει η πανοπλία του χαρακτήρα. Σε όλα του τα σημεία είναι αξιολάτρευτος. Τόσο σε περιπτώσεις μάχης όσο και στη εξερεύνηση παιχνιδιού. Ο γάντζος σου δίνει την δυνατότητα να αποφύγεις δύσκολες καταστάσεις σε σημεία μάχης, αλλά ακόμα σε τροφοδοτεί με όπλα τα οποία είναι εκτός βεληνεκούς του χαρακτήρα. Ακόμα σε βοηθάει ώστε με τις αναβαθμίσεις, να εξολοθρεύεις πιο εύκολα τους εχθρούς τόσο μόνος σου, αλλά και με διάφορά αντικείμενα που υπάρχουν τριγύρω. Γενικότερα το Halo Infinite είναι εξαιρετικά πολύ καλό παιχνίδι σε όλη την ροή του και φοβερά απολαυστικό σε σημεία μάχης και αντιμετώπισης με εχθρούς.

Τα χαρακτηριστικά που βίωσα είναι εξαιρετικά σε μεγάλο βαθμό και το προτείνω στον οποιαδήποτε να το δοκιμάσει έχοντας και μη, εξερευνήσει τους προηγούμενους τίτλους της σειράς Halo. Το παιχνίδι δίνει και την δυνατότητα του Multi-Player. Στο συγκεκριμένο κομμάτι νομίζω πως τα αυτονόητα παραλείπονται. Αν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να γίνει λατρευτό στο campaign, νομίζω πως στο Multiplayer θα γίνει αξιαγάπητο. Το Multiplayer που προσφέρει είναι φοβερό με την δυνατότητα δημιουργίας 2 ομάδων των 10 παιχτών και σε μικρούς χάρτες όπως και στα side quest του παιχνιδιού να νικήσει ο καλύτερος. Οι αναβαθμίσεις, τα όπλα, η στρατηγική, η ομαδικότητα και γενικότερα ο τρόπος γυρισμού του όλου παιχνιδιού πρέπει να γίνει με τέτοιο ακριβέστερο τρόπο ώστε να βγει μία ομάδα νικητής. Οι ανατροπές και οι αντιδράσεις των παιχτών έρχονται και πάνε, με την πάροδο του γύρου στο παιχνίδι μίας και το περιβάλλον του Zeta Halo προσφέρει αρκετά σημεία στα οποία πρέπει να δώσει κάποιος προσοχή, ώστε να καταφέρει να ανέβει τόσο σε σκορ στην ιεραρχία, αλλά και στο ίδιο το Multiplayer. Οι καταστάσεις που δημιουργούνται είναι φοβερές και πιστεύω πως κάποιος αν έχει ολοκληρώσει το campaign είναι απολύτως απαραίτητο να δοκιμάσει και το Multiplayer.

Ευχαριστούμε θερμά το XBOX για τη διάθεση του παιχνιδιού.