fbpx
Home ReviewsGame Reviews Forza Horizon 5 | The Review

Forza Horizon 5 | The Review

Γράφει ο/η Βασίλης Χρυσανθακόπουλος

Μετά από τον πάταγο που έκανε το Forza Horizon 4 το 2018, ήρθε η ώρα η Playground Games να προχωρήσει και να μας αποκαλύψει τον διάδοχο του πετυχημένου franchise. Ωστόσο, η βιομηχανία μας έχει δείξει ότι το sequel ενός τόσο επιτυχημένου παιχνιδιού μπορεί να έχει 2 καταλήξεις. Στην μια οι developers μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση του καινούργιου με διάφορα επιφανειακά makeover, ενώ στην άλλη γίνονται ουσιώδεις και ριζικές αλλαγές. Έτσι, μέσω αυτού του Review και της συνολικής εικόνας θα προσπαθήσω να σας απαντήσω στο παρακάτω ερώτημα που δημιουργείται…

Ποιο μονοπάτι ακολουθεί το Forza Horizon 5;

Ένας πανέμορφος κόσμος έτοιμος για εξερεύνηση

Το Forza Horizon 5 μας ταξιδεύει στο μακρινό Μεξικό, όπου το ενεργό ηφαίστειο, η απέραντη έρημος, το τροπικό κλίμα, τα καταγάλανα νερά και η πλούσια κουλτούρα αποτελούν ιδανική επιλογή για να δείξει τα δόντια της η αναβαθμισμένη engine της racing σειράς. Υπάρχει τεράστια ποικιλία χρωμάτων σε όλα τα διαφορετικά περιβάλλοντα και σε συνδυασμό με το άκρως βελτιωμένο dynamic weather. Με τις τροπικές καταιγίδες και τις αμμοθύελλες υπάρχει μια ρεαλιστική συνοχή στην φύση καθιστώντας το παιχνίδι ένα χάρμα οφθαλμού. Επιπροσθέτως με το raytracing ενεργοποιημένο  (Quality mode) οι αντανακλάσεις και το περιβάλλον αποκτούν περισσότερες λεπτομέρειες απογειώνοντας έτσι την οπτική εμπειρία.

Από άποψη επιδόσεων, στο Xbox Series S το performance mode τρέχει σταθερά στα 1920×1080 60 FPS ενώ στο Quality Mode έτρεχε στην ίδια ανάλυση με Raytracing στα 30 FPS σταθερά. Να σημειωθεί ότι σε 2-3 σημεία παρατήρησα κάποια textures χαμηλού επιπέδου όπως για παράδειγμα τα νερά στους καταρράκτες στο Νότιο μέρος του χάρτη και υπάρχουν κάποια μικρά bugs τα οποία δεν επηρεάζουν την συνολική εικόνα του παιχνιδιού και πιθανόν να επιλυθούν σε μελλοντικά updates.

Ο ήχος πιο ζωντανός από ποτέ

 Η Playground έχει προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια σε αυτό το κομμάτι και αξίζει πολλά συγχαρητήρια. Αρχικά το κάθε αμάξι έχει πλέον τον δικό του ήχο και η αναπαραγωγή του είναι πολύ πιο ρεαλιστική από του 4. Συγκεκριμένα στο 4, το sound design έμοιαζε σαν να παίζει ένα mp4 file κάθε φορά ενώ τώρα είναι πιο ρεαλιστικός, πιο ποιοτικός και από εδώ και πέρα επηρεάζεται από το third και first person view. Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή ο ήχος παράγεται εξωτερικά ενώ στην δεύτερη ακούγεται από την θέση του οδηγού. Να προστεθεί ότι το customization παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο που θα ακούγεται το κάθε αμάξι, ό,τι αλλαγές γίνονται δηλαδή στο μηχανικό κομμάτι θα έχει αντίκτυπο στους ήχους των αυτοκινήτων όπως γίνεται και στην πραγματική ζωή.

Μπορώ να μιλάω για ώρες όσον αφορά την ηχητική ακρίβεια στην αλληλεπίδραση του οδηγού με το περιβάλλον. Συγκεκριμένα δοκίμασα να οδηγήσω στα τυφλά από την κορυφή ενός λόφου μέχρι τον αυτοκινητόδρομο, πηγαίνοντας σιγά σιγά μπορούσα να διακρίνω τις πέτρες που ήταν κοντά μου και κατρακυλούσαν, πότε περνούσα από χωράφια, πότε πατούσα ξερά φύλλα και θάμνους και στο τέλος της κατηφορικής πορείας άκουγα τα υπόλοιπα αμάξια την στιγμή που με πλησίαζαν και με προσπερνούσαν με απίστευτη ακρίβεια. Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες είναι πάρα πολύ εντυπωσιακές αν αναλογιστούμε πως ζωντανεύει ο ήχος του παιχνιδιού αποκλειστικά μέσω της δουλειάς που έχει γίνει από τους developers, χωρίς επιπλέον βοήθεια από το hardware αφού η δική μου εμπειρία ήταν από μια απλή τηλεόραση χωρίς ηχόμπαρες και χωρίς Dolby Atmos.

Story ή Multiplayer

Το Offline στα καλύτερά του. Το Horizon Adventure όπως ονομάζεται, μας παρουσιάζει 6 διαφορετικά Campaign modes για Road, Dirt, Cross Country,Street racing, PR Stunts και την εισαγωγή. Το καθένα έχει 3-4 chapter και πληθώρα αποστολών όπου μπορείτε να ασχοληθείτε με όσα και με όποια θέλετε. Οπότε το Story είναι αρκετά διασκεδαστικό με ποικίλα missions και μου κράτησε το ενδιαφέρον καθ’ όλη την διάρκεια του. Παρόλο που δεν είμαι τόσο καλός στο Off road κομμάτι, το Cross country το απόλαυσα περισσότερο από όλα εξαιτίας των καλοστημένων αγώνων που δεν περιορίζονται στους αυτοκινητόδρομους αλλά εκμεταλλεύεται όλη την έκταση του Mexico με αποκορύφωμα το ενεργό ηφαίστειο.

Ωστόσο το online κομμάτι είναι ο μακροχρόνιος κυρίαρχος. Αφού ασχοληθείτε αρκετές ώρες με το παιχνίδι εκτός σύνδεσης και ξεχωρίσετε τα αμάξια που σας ταιριάζουν περισσότερο ανάμεσα στα 534 θα ξεχυθείτε στους δρόμους απέναντι σε χιλιάδες οδηγούς. Μπορείτε να δείξετε τις ικανότητές σας στους ανταγωνιστικούς αγώνες, να δοκιμάσετε τα εκατοντάδες arcade modes που δημιουργούνται καθημερινά στο Event Lab, να αναζητήσετε θρυλικά αυτοκίνητα με τα treasure maps και να περάσετε πολλές ώρες διασκεδάζοντας χωρίς να το καταλάβετε αφού το Forza Horizon 5 μόλις κυκλοφόρησε και έχει ήδη ατελείωτο περιεχόμενο.

Αυτοκίνητα για όλα τα playstyle

Ένας κόσμος όπου 534 ποιοτικά και θρυλικά αυτοκίνητα μπορούν να αναβαθμιστούν για οποιαδήποτε περίσταση. Αναλυτικότερα, προστέθηκαν ειδικά λάστιχα για όλα τα είδη αγώνων και οι μετατροπές αγωνιστικών ανάμεσα λόγου χάρη σε drift και off road θα είναι εφικτές. Με άλλα λόγια αυτή η προσθήκη, δίνει την ελευθερία στους παίκτες να πειραματιστούν με διάφορους συνδυασμούς και να δημιουργήσουν τα car builds που τους ταιριάζουν περισσότερο χωρίς κανένα περιορισμό. Αν αντιθέτως δεν θέλετε να ασχοληθείτε με τα upgrades και τα tuning setups μπορείτε κάλλιστα να βρείτε έτοιμα για κάθε στυλ οδήγησης. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι στο Forza Horizon 5 η εμπειρία είναι πιο εντυπωσιακή καθώς τα physics και ο τρόπος οδήγησης έχουν βελτιωθεί καθιστώντας το αμάξι πιο στιβαρό και το gameplay πιο satisfying.

Όλα τα παραπάνω δίνουν μια ευκαιρία στους άπειρους και νέους παίκτες να ενταχθούν στο «φεστιβάλ» αλλά και στους παλιούς να απολαύσουν τους αγώνες και την ταχύτητα σε όλο τους το μεγαλείο.

Ευχαριστούμε θερμά το XBOX για τη διάθεση του παιχνιδιού.