fbpx
Home ReviewsGame Reviews FIFA 22 | The Review

FIFA 22 | The Review

Γράφει ο/η Δημήτρης Γαλατσάνος

Το FIFA 22 φαίνεται επιτέλους ότι εκπληρώνει τις δυνατότητες της σειράς FIFA. Εξοπλισμένο με την τεχνολογία HyperMotion, κάνει τη ροή ενός αγώνα να φαίνεται πιο ρεαλιστική από ποτέ. Παράλληλα ύστερα από τις νέες σημαντικές αλλαγές στο Career Mode του παιχνιδιού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η καλύτερη εμφάνιση στη σειρά παιχνιδιών Fifa, εδώ και αρκετό καιρό.

Το HyperMotion είναι ο πρωταγωνιστής, σε αυτή την κυκλοφορία. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του παιχνιδιού σε όλη τη διαφημιστική καμπάνια και είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί. Το ενημερωμένο παιχνίδι της EA με πάνω από 4.000 νέα animation, καλύπτει κάθε κίνηση που θα περιμένατε να δείτε σε αυτό, από σουτ, ντρίμπλες, μέχρι και τερματοφύλακες που δέχονται γκολ από λόμπα. Όλα φαίνονται πιο ρεαλιστικά φέτος.

Αυτό αλλάζει δραματικά τη ροή και το γενικό gameplay του FIFA. Το αν θα είναι προς το καλύτερο θα εξαρτηθεί από το πώς παίζετε το παιχνίδι, ωστόσο γενικά το λάτρεψα. Το παιχνίδι φαίνεται να μιμείται το πραγματικό άθλημα, με μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι πριν. Μου πήρε λίγο χρόνο για να συνηθίσω το HyperMotion, χρειάστηκε ακόμη και να μειώσω τη δυσκολία για να νιώσω καλύτερα, πριν την αυξήσω ξανά, αλλά άξιζε τον κόπο. Η νέα τεχνολογία κάνει το παιχνίδι να μοιάζει πιο συναρπαστικό και εμβυθιστικό από ποτέ. Ωστόσο, είναι κρίμα που αυτή η τεχνολογία είναι αποκλειστικά για PlayStation 5, κονσόλες Xbox Series και Stadia.

Ακόμα κι έτσι, η φετινή χρονιά, έχει να κάνει με το αργό χτίσιμο του παιχνιδιού και το δυναμικό τελείωμα, με τους τερματοφύλακες να έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά στο FIFA 22. Τα σουτ που θα προσπερνούσαν εύκολα έναν τερματοφύλακα στο FIFA 21, σώζονται σχεδόν πάντα και μου αρέσει ο τρόπος που οι τερματοφύλακες πλέον προστατεύουν τα δίχτυα τους.

Γενικά η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται επίσης να βελτιώνεται σε όλους τους τομείς. Οι αντίπαλοι παίχτες παρακολουθούν πολύ καλύτερα την επιθετική κίνηση φέτος και οι απλές κάθετες πάσες, στις οποίες βασιζόμουν συχνά στο FIFA 21, κόβονται εύκολα. Αυτό έκανε το παιχνίδι κατοχής, ακόμη πιο σημαντικό, με την τεχνητή νοημοσύνη να είναι ικανή να ξεκινήσει μια γρήγορη και αποφασιστική αντεπίθεση. Μου άρεσε το γεγονός ότι τα τρεξίματα επικαλύψεων, είναι σωστά φέτος και η γενική αμυντική θέση είναι ακριβής. Με έκανε να σκεφτώ περισσότερο από που να κάνω μια πάσα.

Οι περισσότερες λειτουργίες της σειράς έχουν βελτιωθεί στο FIFA 22, αλλά οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται στο Career Mode. Η διαχείριση μιας ομάδας στο Career Mode φέτος, σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε μια ομάδα από το μηδέν, προσθέτοντάς την σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα της επιλογής σας. Μπορείτε να προσαρμόσετε την ενδυμασία, το σήμα και το γήπεδο της ομάδας, φέρνοντας παίκτες έχοντας έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό και ένα συγκεκριμένο πλάνο.

Ως κάποιος που ξόδεψε πάρα πολύ χρόνο δοκιμάζοντας τη δημιουργία ομάδων στο Pro Evolution Soccer στο PSP, είμαι πολύ χαρούμενος που είδα τη δημιουργία ομάδων να φτάνει στο FIFA φέτος. Η creation suite είναι κάπως περιορισμένη, αλλά είναι σίγουρα μια σταθερή βάση για να δουλέψετε.

Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να προσθέσετε χορηγούς στην ενδυμασία, κάτι που κάνει το γενικό σχέδιο της φανέλας λίγο πιο απλό από ότι θα μου άρεσε. Εκτός από αυτό, τα νούμερα και τα ονόματα στο πίσω μέρος της φανέλας, δεν ακολουθούν το μοντέλο του πρωταθλήματος που βρίσκεστε, το οποίο σας απομακρύνει από την πραγματικότητα. Είμαι περίεργος γιατί συμβαίνει αυτό, δεδομένου ότι οι αδειοδοτημένες φανέλες των ομάδων, ενημερώνονται σύμφωνα με τα σχέδια του πρωταθλήματος, όταν υποβιβάζονται ή προάγονται στο Career Mode. Περιττό να πω ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μου άρεσε επίσης πολύ, το γεγονός ότι μπορείτε να ενημερώσετε την ενδυμασία της ομάδας σας στην αρχή κάθε σεζόν, κάτι που διατηρεί τα πράγματα ανανεωμένα.

Μια ακόμα μεγάλη αλλαγή έρχεται από το stadium editor. Λαμβάνοντας σήμα από το FUT Stadium της Ultimate Team, μπορείτε να προσαρμόσετε μια πληθώρα πραγμάτων στο γήπεδο της ομάδας που δημιουργήσατε, από το χρώμα των καθισμάτων και τον σχεδιασμό του γηπέδου μέχρι τις φωνές του πλήθους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Αυτό μπορεί να προσαρμοστεί με άνεση και κάνει την εμπειρία να είναι πιο εξατομικευμένη.

Το player career είχε επίσης μια μικρή αλλαγή, με το Skill tree τύπου Volta να κάνει την εμφάνιση του. Αυτή η λειτουργία μοιάζει περισσότερο από ποτέ, με ένα αθλητικό RPG. Τώρα ανεβαίνετε επίπεδο μέσω αυτής της λειτουργίας, λαμβάνοντας skill points και προνόμια για τον παίκτη σας, καθώς μεταβαίνετε από αναπληρωματικός σε βασικό  παίκτη. Τα προνόμια είναι η μεγαλύτερη ανακατανομή στο player career, δίνοντάς σας μια συγκεκριμένη ώθηση, ανάλογα με τις ενέργειές σας σε έναν αγώνα. Αυτά κυμαίνονται από μια προσωρινή αύξηση στα τελειώματα έως την καλύτερη ακρίβεια των πασών από μεγάλη απόσταση. Ομοίως, οι στόχοι στον αγώνα, σας βοηθούν να προχωρήσετε στο player career. Είτε είστε αναπληρωματικός είτε βασικός, θα έχετε πάντα τρια objectives  να ολοκληρώσετε. Η ολοκλήρωση αυτών θα κερδίσει την εύνοια του προπονητή, επιτρέποντάς σας να ανεβείτε θέσεις και να μπείτε στην πρώτη ενδεκάδα της ομάδας. Μπορείτε επίσης να «ενισχύσετε» τα objectives , αυξάνοντας λίγο την προκαθορισμένη απαίτηση, κάτι που θα σας αποφέρει περισσότερα  XP.

Όλα αυτά συνδυάζονται για να σχηματίσουν μια λειτουργία που δίνει την αίσθηση ότι επιτέλους εξελίσσεται. Δεν είναι το The Journey φυσικά, αλλά μου αρέσει το γεγονός ότι υπάρχει περισσότερη ιστορία ενσωματωμένη στο player career. Ως εκ τούτου, ελπίζω να δω περισσότερο από αυτό στις επόμενες εκδόσεις του FIFA, όπως το να μπορώ να παίξω στην ομάδα νέων ή κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, το Volta, το street football mode του FIFA, έχει πολύ λίγες αλλαγές φέτος. Έχει προστεθεί ένα skill meter, το οποίο γεμίζει κάνοντας τα skill moves σε έναν αγώνα. Εάν είστε σε θέση να το γεμίσετε εντελώς, μπορείτε να σκοράρετε περισσότερο από τον παραδοσιακό έναν βαθμό που συνεπάγεται ένα γκολ, κερδίζοντας έως και τρεις πόντους με ένα χτύπημα. Χαρακτηριστικές ικανότητες εισέρχονται επίσης σε αυτό τη λειτουργία, δίνοντάς σας μια συγκεκριμένη ικανότητα που μπορείτε να στραφείτε στο παιχνίδι όταν γεμίσει ο προσωπικός μετρητής σας. Κάθε μία από τις χαρακτηριστικές ικανότητες είναι διαφορετική, βασισμένη σε ένα πιο δυνατό σουτ, πιο γρήγορο ρυθμό ή σε ισχυρότερα τάκλιν.

Το Volta έχει πιο πολύ δράση από ποτέ, χάρη σε αυτές τις προσθήκες. Και ενώ δεν με ενοχλεί η EA να πηγαίνει τη λειτουργία προς αυτή την κατεύθυνση, θα μου άρεσε να βλέπω περισσότερη εστίαση σε τύπους single-player παιχνιδιού και τουρνουά. Το Volta μοιάζει περισσότερο με χάσιμο χρόνου όταν παίζεις multiplayer, χωρίς να έχει κανένα αξιοσημείωτο στοιχείο για να κάνει κάποιον που προτιμά να παίζει αγώνες single-player να επιστρέψει.

Οι άλλες βασικές λειτουργίες multiplayer του FIFA έχουν μικρές αλλαγές. Το Ultimate Team συνεχίζει να έχει ένα δίλημμα για τους περισσότερους παίκτες, με τις αγορές πόντων να ενθαρρύνονται σε κάθε γύρο. Τώρα μπορείτε να προσαρμόσετε την VIP περιοχή του FUT Stadium αν το επιθυμείτε, ενώ τα Division Rivals θα ανταμείψουν το χρόνο που αφιερώσατε στη λειτουργία, είτε κερδίσετε είτε όχι. Στο FIFA 22 τα FUT Champions χωρίζονται σε Play-Off και Finals, τα οποία θα δώσουν στους αντίπαλους παίκτες μια ωραία αλλαγή, από ότι έχει προηγηθεί στο Weekend League. Είναι ωραίο να βλέπω κάποιες βελτιώσεις στην ποιότητα του FUT, αλλά αφού πέρασα μερικές ώρες παίζοντας, εξακολουθώ να θεωρώ ότι αυτή η λειτουργία δεν μου αρέσει.

Οι Women Virtual Pros, είναι η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στα Pro Clubs και είναι μια καλοδεχούμενη αλλαγή. Ήλπιζα ότι θα είχαμε μεγάλη εκπροσώπηση, σε όλα τα mode παιχνιδιού του FIFA, από το γυναικείο ποδόσφαιρο, όταν αυτό παρουσιάστηκε πριν από αρκετό καιρό. Ωστόσο, η υλοποίηση σε αυτό προχώρησε με πολύ αργούς ρυθμούς. Ελπίζω ότι μια μέρα θα ενταχθούν γυναικεία πρωταθλήματα στο Career Mode, αλλά αισθάνομαι ότι αυτό θα αργήσει να γίνει. Περιττό να πω ότι αυτό θα είναι ένα βήμα μπροστά.

Η υποστήριξη DualSense είναι, για άλλη μια φορά, εξαιρετική στο FIFA 22. Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δόνηση του χειριστηρίου, καθώς κάνεις τάκλιν ή κάνεις ένα σημαντικό σουτ. Ωστόσο, συνεχίζω να ανησυχώ για τις πλαϊνά κουμπιά, καθώς αισθάνομαι ότι είμαι σε μια συνεχή μάχη μαζί τους. Αυτό συμβαίνει διότι η αντοχή των παικτών αρχίζει να εξαντλείται προς το τέλος του αγώνα. Παρόλα αυτά, έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και το χειριστήριο μου συνεχίζει χωρίς προβλήματα, οπότε αυτό δεν πρέπει να έχει τόσο κακό αποτέλεσμα.

Παρόλο τα ορισμένα ζητήματα που έχουν εμφανιστεί, το φετινό FIFA είναι το καλύτερο που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Το HyperMotion κερδίζει τον ανταγωνισμό και είναι υπέροχο να βλέπουμε μερικές σημαντικές αλλαγές στο Career Mode. Ο Stewart Robson που είναι στην περιγραφή, με τον Alex Scott ​​ως ρεπόρτερ στο γήπεδο, έχουν δώσει την αναγκαία αναζωογόνηση στον σχολιασμό του παιχνιδιού. Συνολικά, υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για όλους και η σειρά χαράζει επιτέλους μια πορεία που μπορώ να ακολουθήσω.

Ευχαριστούμε θερμά την Bandai Namco Hellas για τη διάθεση του παιχνιδιού.