fbpx
Home ReviewsGame Reviews FIFA 21 | The Review

FIFA 21 | The Review

Γράφει ο/η Σταύρος Αντωνόπουλος

Δεν πάτε μια Volta καλύτερα;

Να πούμε ότι δεν το περιμέναμε; Θα είναι ψέματα! Για άλλη μια χρονιά η Electronic Arts μας παρουσιάζει ένα παιχνίδι κατώτερο των προσδοκιών. Κάνοντας όμως και τον συνήγορο του διαβόλου, η νέα γενιά είναι σε απόσταση αναπνοής οπότε λογικό είναι πολλές εταιρίες να κρατήσουν δυνάμεις για εκεί. Οι όποιες αλλαγές μπορούσαν να γίνουν ίσως θεωρήθηκαν περιττές την παρούσα φάση.

Το FIFA 21 δεν είναι τίποτα άλλο από το FIFA 20 με μια διαφορετική ιστορία στο Volta mode αλλά και μερικές διαφοροποιήσεις σε παίκτες, κινήσεις και τα Career modes. Κυκλοφόρησε  στις 9 Οκτωβρίου για PS4, Xbox One, Nintendo Switch και PC. Μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσει και για PS5 και Xbox Series X. Επιπλέον οι διαθέσιμες εκδόσεις είναι η Standard Edition, η Champions Edition και η Ultimate Edition. Κάθε μια από τις εκδόσεις περιλαμβάνει διαφορετικά bonus δώρα όπως για παράδειγμα Golden Packs για το Ultimate Team mode του παιχνιδιού.

Όλα στον αέρα

Ήταν δεδομένο ότι όχι μόνο το κοινό αλλά και γνωστές ιστοσελίδες θα αντιδρούσαν με την κυκλοφορία ενός σχεδόν ολόιδιου παιχνιδιού με αυτό της προηγουμένης σεζόν. Το αρνητικό που “χτυπάει” άσχημα στον κόσμο όμως είναι το γεγονός ότι η εταιρία δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει το φανατικό και τεράστιο κοινό του FIFA ότι δεν πρόκειται να γίνουν ιδιαιτέρες λάλαγες σε σχέση με την προηγουμένη σεζόν. Ένα άλλο τεράστιο φάουλ της EA είναι η τιμή του προϊόντος, σε οποιαδήποτε έκδοση και αν αυτό κυκλοφορεί. Ναι σας δίνει Golden Packs, ναι έχει story σε ένα κατά τα αλλά αδιάφορο mode, ναι έχει πολλά περισσότερα δικαιώματα ομάδων από το αντίπαλο δέος όμως αυτά δεν διακαιολογούν τις τιμές κυκλοφορίας. Η Konami οσον αφορα το PES21 ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα season update χωρίς πολλά πολλά, μειώνοντας παράλληλα τις τιμές κυκλοφορίας. Αυτές οι κινήσεις παίζουν ρολό στην ψυχολογία του πελάτη και πολύ περισσότερο δείχνουν ότι η εταιρία νοιάζεται για το κοινό της. Αντικειμενικά ο βασιλείας των αθλημάτων είναι το ποδόσφαιρο είτε μας αρέσει είτε όχι και η επένδυση σε αυτό πρέπει να είναι γενναιόδωρη.

Ανοίγεις το παιχνίδι, βάζεις να παίξεις ένα χαλαρό ματς ( σε περίπτωση που βάλεις online απόκρινε τα εύθραυστα αντικείμενα) και βλέπεις ένα τσούρμο παικτών που πετάνε στο αέρα. Το πρόβλημα αυτό είναι εμφανέστατο και στο FIFA 20, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά παράπονα. Προσωπικά δεν είδα καμία απολύτως βελτίωση τόσο στην αντίληψη των παικτών όσο και στην κινητικότητα τους.

Run forest…run

Οι κινήσεις των παικτών έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την προηγουμένη γενιά και είναι γεγονός ότι θα αισθανθείτε μια μεγαλύτερη ελευθερία στις διαγώνιες κινήσεις και τις παράλληλες και απρόβλεπτες μπαλιές. Η ντρίπλες σας θα εκτελούνται ταχύτατα και η ομάδα σας με ένα σωστό build up θα φύγει στην αντεπίθεση με ομοιόμορφο τρόπο. Η EA έδωσε έναν αέρα φρεσκάδας στους wingers του παιχνιδιού που τείνουν να προκαλούν αρκετές μάχες 1vs.1 με τους αμυντικούς, κάνοντας τα παιχνίδια πολύ ενδιαφέροντα και θεαματικά. Γενικότερα η επιθετική λειτουργία του παιχνιδιού έχει βελτιωθεί, σε αντίθεση όμως με την αμυντική. Όταν έρχεται η ώρα των παικτών να αμυνθούν το FIFA 21 με απογοήτευσε. Όχι μόνο όταν εγώ έπρεπε να παίξω εγώ άμυνα, αλλά και στις περιπτώσεις που αναλάμβαναν δράση οι AI παίκτες δεν είχαν τόσο καλή αντίληψη του αγωνιστικού χώρου και των κινήσεων μέσα στο γήπεδο. Ναι μεν η δύσκολη αμυντική λειτουργία κάνει την επίθεση εντυπωσιακή αλλά όταν θα χρειαστεί να βγει μια κρίσιμη άμυνα μπορεί να σας στοιχίσει ένα controller.

Μπορεί ο χώρος να δίνει ελευθερία κινήσεων, τι να το κανείς όμως εάν όλα είναι προβλέψιμα. Πραγματικά μετά από λίγη εξάσκηση ο καθένας μπορεί να μάθει βασικά movements των παικτών και να φέρει το παιχνίδι στα ίσα με οποιονδήποτε αντίπαλο. Αυτό το χαρακτηριστικό του FIFA 21 έχει δυο όψεις αφού ναι μεν βοηθά τον αδύναμο, όμως στερεί από τον έμπειρο παίκτη την δυνατότητα να δείξει τι αξίζει.

Απλάσούταρε

Δυστυχώς η “επιδιόρθωση” των κινήσεων άφησε πολύ πίσω την φυσικότητα του παιχνιδιού για άλλη μια φορά. Κακά τα ψέματα, αλλά τα πατήματα των παικτών και η αίσθηση της μπάλας όταν ο παίκτης πασάρει ή σουτάρει δεν έχουν σχέση με τη  πραγματικότητα. Εδώ το PES είναι χρονιά μπροστά και όσοι δοκιμάζουν και τα δυο football games θα καταλάβουν την ξεκάθαρη διαφορά. Όταν επιχειρείτε να κάνετε ένα σουτ στο FIFA 21 ξέρετε από την αρχή την κίνηση του παίκτη σας ενώ η μπάλα πάει σαν τηλεκατευθυνόμενη. Πραγματικά νομίζει κανείς ότι τα σουτ έχουν 2-3 συγκεκριμένες κατευθύνσεις λες και παίζουμε arcade την δεκαετία του 80-90′. Η μπάλα παίρνει συγκεκριμένη τροχιά χωρίς να υπάρχει το στοιχειό του απρόβλεπτου.

Και κάπου εδώ φτάνουμε στον ανούσιο ρολό του τερματοφύλακα. Γιατί βρε EA μου πληρώνεις τσάμπα δικαιώματα για κάτι γατάκια σαν τον Alison, τον Llioris και τον Oblak, αφού όλα τα σουτ έχουν την ίδια κατάληξη, είτε παίζεις με αυτούς είτε παίζεις με μένα κάτω απ’ τα δοκάρια.  Επιπροσθέτως, η συμπεριφορά των αμυντικών είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν ωστόσο όπως αναφέρω και παραπάνω, η αμυντική λειτουργία είναι αυτή που με απογοητεύει. Με λίγα λόγια όταν εσείς ελέγχετε έναν παίκτη που αμύνεται μπορείτε πλέον να κάνετε ένα πιο σίγουρο κόψιμο ή ένα δυνατό τάκλιν αλλάζοντας την ισορροπία του παιχνιδιού μονομιάς.

Γίνε ο Manager που ονειρευόσουν

Αναφερθήκαν αρκετές αλλαγές εκ των οποίων μερικές  ήταν θετικές και κάπως έτσι το Career mode του FIFA 21 θα πάρει την πρώτη θέση όσον αφορά την λίστα των βελτιώσεων της σειράς. Εντός του FIFA 21 θα έχετε πλέον την δυνατότητα να γίνετε ο manager που πάντα ονειρευόσασταν χωρίς να αγοράσετε το Football Manager. Αρχικά οι developers πρόσθεσαν τα Strict και Loose modes όσον αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό των ομάδων. Επιπλέον οι παίκτες θα έχουν πλέον την δυνατότητα του δανεισμού με οψιόν αγοράς. Με το Strict mode οι μεταγραφές παίρνουν μια πιο ρεαλιστική οπτική και έτσι θα μπορείτε να διαπραγματευτείτε με διάφορους όρους για τα συμβόλαια των παικτών και να θέσετε νέους περιορισμούς. Με το συγκεκριμένο mode η μεταγραφές θα είναι ένα ξεχωριστό και δύσβατο μονοπάτι του παιχνιδιού, ενώ παράλληλα οι μετακινήσεις των αστέρων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα πραγματοποιούνται με τεράστια δυσκολία όπως ισχύει άλλωστε και στην πραγματικότητα. Το ίδιο βέβαια θα ισχύει και σε περιπτώσεις που ομάδες με μεγάλη αντιπαλότητα δεν θα ανταλλάσσουν εύκολα παίκτες μεταξύ τους. Αντίθετα το Loose mode σας επιτρέπει να λειτουργείτε με τον παραδοσιακό και εύκολο τρόπο μεταγραφών όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρονιά στο FIFA.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την δυνατότητα επεξεργασίας του προγράμματος προπόνησης της ομάδας, αφού οι παίκτες θα έχουν την δυνατότητα να ορίζουν τις προπονήσεις και τις μέρες ξεκούρασης ανάλογα με την αγωνιστική δραστηριότητα. Έτσι ως προπονητές θα μπορείτε να ελέγχετε πολύ καλύτερα την φόρμα των παικτών σας. Σε συνέχεια αυτής της αλλαγής θα βλέπετε ξεκάθαρα ποιος παίκτης είναι πρόθυμος να προσφέρει περισσότερα ανάλογα την περίσταση. Συγκεκριμένα η EA εγκατέστησε μια βαθμολογία η οποία προβάλει την διάθεση και την δίψα των παικτών ανάλογα με τον αντίπαλο που έχετε να αντιμετωπίσετε, δίνοντας σας μια αφορμή για αλλαγές που μπορεί να διχάσουν την κερκίδα (σημαντικό για τα ντέρμπι).

Ακολουθεί η προσθήκη ενός development system των παικτών που έχετε στην ομάδα σας. Ως προπονητές θα μπορείτε να προσαρμόσετε τις προπονήσεις των παικτών σας και να τους καθοδηγείτε στους τομείς τους οποίους πιστεύετε θέλουν βελτίωση. Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι πλούσια σε επιλογές όπως η θέση του παίκτη μέσα στο γήπεδο, η επικέντρωση του στην βελτίωση του σουτ ή της ταχύτητας του και η εκπαίδευση του σε νέες θέσεις και ρόλους. Οι επιλογές αυτές είναι διαθέσιμες για τους παίκτες της πρώτης ομάδας καθώς και για τους νέους της ακαδημίας, με σκοπό να δημιουργείτε  τα νέα αστερία του μέλλοντος.

Τέλος έχει προστεθεί και ένα Sim mode τύπου Football Manager με σκοπό να σας προσφέρει ένα πιο ξεκούραστο coaching. Ωστόσο εάν επιθυμείτε να πάρετε τον έλεγχο σε μια φάση που πιστεύετε ότι μπορείτε να σκοράρετε πολύ πιο εύκολα αυτό τους AI παίκτες, δεν έχετε παρά μόνο να κάνετε μια αλλαγή από τις ρυθμίσεις.

Ένα άδοξο φινάλε

Ευτυχώς η EA δεν προώθησε πολύ τα FUT και Volta modes καθώς όπως όλα δείχνουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα κλείσουν με πολύ άσχημο τρόπο για αυτή την γενιά κονσόλων. Χωρίς πολλά λόγια το Volta mode είναι το ίδιο αδιάφορο και κακό αντίγραφο του FIFA Street, ενώ το μόνο που προσφέρει είναι ένας πιο ελεύθερος τρόπος παιχνιδιού και η ευκαιρία να νιώσετε την αύρα ενός θρύλου του Ιταλικού και όχι μόνο ποδοσφαίρου. Με την ίδια λογική συνέχισε για άλλη μια χρονιά το Ultimate Team, απογοητεύοντας κοινό και κριτικούς. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρα pay-to-win mode καθώς όσο και να προσπαθήσετε με τα πακέτα κληρώσεων και τους πόντους που αποκομίζετε από διάφορα events και challenges, η ομάδα με το περισσότερο “κασέρι” μπορεί να σας δώσει ένα πολύ δυνατό ποδοσφαιρικό χαστούκι. Πάντα όμως μπορείτε να γίνετε το outsider που όλοι λατρεύουμε στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο σε αυτή την γενιά η λογική της εταιρίας δεν φαίνεται να άλλαξε, αφήνοντας πολύ κακές εντυπώσεις. Ας ελπίσουμε τα πράγματα να αλλάξουν τουλάχιστον λίγο και να γίνουν  περισσότερο φιλικά προς τον απλό παίκτη.

Στα χασομέρια

Φτάνοντας στο τελικό μας συμπέρασμα για το φετινό FIFA 21 τα συναισθήματα μας τείνουν να είναι αρνητικά όπως συνεχίζει να είναι και η άποψη μου για τα απαράδεκτα πρόσωπα πολλών παικτών του παιχνιδιού. Είναι κάτι που πρέπει να αναφερθεί και να μπει στην λίστα μαζί με το FUT και το Volta mode. Τα παραπάνω είναι κεφαλαία που πρέπει η Electronic Arts να αναλύσει πολύ παραπάνω για την επόμενη γενιά και να παρουσιάσει ένα project με πιο ξεκάθαρο πλάνο όπως αυτό του Career mode. Εν κατακλείδι να σημειωθεί ότι το FIFA 21 σημειώνει τις περισσότερες digital πωλήσεις από κάθε προηγούμενο τίτλο της σειράς, αφήνοντας πολύ πίσω τις retail εκδόσεις, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το μέλλον του gaming που όχι απλά πλησιάζει αλλά είναι ήδη εδώ.

Ευχαριστούμε θερμά την Bandai Namco για τη διάθεση του παιχνιδιού.