fbpx
Home ReviewsGame Reviews F1 2021 | The Review

F1 2021 | The Review

Γράφει ο/η Δημήτρης Γαλατσάνος

Η δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών Codemasters αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα σημαντικό όνομα για τους λάτρεις των αγωνιστικών παιχνιδιών. Με franchises όπως το Dirt, το GRID και τα επίσημα παιχνίδια της Formula 1, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκδότες όπως οι Take Two ενδιαφέρθηκαν για εξαγορά, με την Electronic Arts να κερδίζει τελικά τον πόλεμο των προσφορών. Το F1 2021 είναι το πρώτο παιχνίδι που κυκλοφόρησε από την Codemasters μετά την εξαγορά.

Το F1 2021 καλύπτει το φετινό πρωτάθλημα της Formula 1, με τους παίκτες να μπορούν να τρέξουν σε πραγματικούς αγώνες ή να δημιουργήσουν τον δικό τους οδηγό ή ομάδα για να αντιμετωπίσουν τους καλύτερους οδηγούς αγώνων στον κόσμο. Είναι ένα εξαντλητικό και έντονα τεχνικό άθλημα, και αυτό είναι κάτι που στη Codemasters κατάφεραν να απεικονίσουν καλά, καθιστώντας το παιχνίδι προσβάσιμο. Ωστόσο, με τους μεγάλους ηγέτες να αποχωρούν από την εταιρεία, ορισμένοι οπαδοί ήταν επιφυλακτικοί για το τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει η EA στο παιχνίδι.

Ευτυχώς, το F1 2021 εξακολουθεί να μοιάζει πολύ με τα εξαιρετικά παιχνίδια που ήρθαν πριν από αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Codemasters δεν έχει κάνει καμία βελτίωση, καθώς το F1 2021 περιλαμβάνει μερικές πρόσθετες δυνατότητες που θα είναι διασκεδαστικές για τους βετεράνους οπαδούς και άλλες που μπορεί να βοηθήσουν τους νέους παίκτες να εγκλιματιστούν στον κόσμο της Formula 1.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο και ξεχωρίζει το F1 2021 στο EA Sports camp, είναι η εισαγωγή του αφηγηματικού Braking Point. Όπως οι παρόμοιες ιστορίες σε σειρές όπως το FIFA και το Madden, το Braking Point ακολουθεί την ιστορία των πλασματικών αθλητών, με τον βετεράνο Casper Akkerman και τον ταλαντούχο πρωτάρη Aiden Jackson να ρίχνονται σε μια ομάδα μαζί. Με τον αιώνιο «κακό» Ντέβον Μπάτλερ από το F1 2019.

Ακόμα κι έτσι, το Braking Point προστίθεται ουσιαστικά σαν ένα καλό εισαγωγικό σημείο σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη Formula 1, το περίπλοκο σύνολο κανόνων της και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί συναντώναι σε μορφή βιντεοπαιχνιδιών. Εκπαιδεύει τον παίκτη μέσω προσπεράσεων, πιτ στοπ, ταχύτερων γύρων και αυτοκινήτων ασφαλείας, τα οποία λειτουργούν ως εντατικά μαθήματα στο άθλημα.

Για έμπειρους παίκτες μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο ενοχλητικό, λαμβάνοντας για παράδειγμα μια ειδοποίηση «σταθερής οδήγησης» όταν το βάθρο δίνεται σε μια ομάδα χαμηλότερης δυναμικότητας. Ως εκ τούτου, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι ένα σεμινάριο, και ακόμη και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα αγωνιστικά παιχνίδια θα πρέπει πιθανότατα να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη δυσκολία από αυτήν που θα επέλεγαν, ώστε η ιστορία να γίνει πραγματικά αντιληπτή.

Το My Team εξακολουθεί να είναι καινοτόμο στον κύριο βρόχο παιχνιδιού του, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, αν και η Codemasters έχει κάνει μερικές ενημερώσεις. Οι αναβαθμίσεις του My Team μερικές φορές θα οδηγήσουν σε γεγονότα που απαιτούν εισαγωγή, όπως η επιλογή του πότε θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον χρόνο προσομοίωσης του δεύτερου οδηγού, κάτι που κάνει τον παίκτη να αισθάνεται περισσότερο εμπλεκόμενος στα θέματα της ομάδας. Εν τω μεταξύ, και οι δύο επιλογές του Career Mode επωφελούνται από μια ανανέωση στις προσομοιωμένες πρακτικές εξάσκησης, με τους χρήστες να μπορούν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία, αντί να τα αφήσουν στην τύχη τους.

Η Codemasters συμπεριέλαβε μια επιλογή συνεργασίας Career Mode, μια λεπτομέρεια που χωρίς αμφιβολία θα λάβει πολλή αγάπη όσο περνάει ο καιρός. Ωστόσο, θα ήταν ωραίο να βλέπαμε το τοπικό συνεργείο σε αυτήν τη λειτουργία, μέσω διαχωρισμένης οθόνης, ακόμη και με σημαντικά «χτυπήματα» στην αποτύπωση της εικόνας ή την πιστότητα γραφικών. Κλασικά παιχνίδια όπως το TOCA 2: Touring Cars επέτρεψαν τη λειτουργία διαχωρισμού της οθόνης, κάτι που βοήθησε τους νέους παίκτες να λάβουν μέρος στον αγώνα. Μια τέτοια επιλογή λοιπόν θα μπορούσε να είναι καλή.

Κάτι που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το F1 2021 έχει αρκετά περιορισμένες επιλογές της εμφάνισης των παικτών και των ομάδων στην αρχή. Αναμένεται το Podium Pass του παιχνιδιού να παρέχει μια αναβάθμιση.Δεδομένου του πόσο πολύ αναπτύχθηκε η κοινότητα modding PC στο My Team με το F1 2020, είναι κρίμα που το βασικό παιχνίδι δεν έχει δει μεγάλη επέκταση εδώ.

Αλλού ωστόσο, η προσαρμογή είναι κυρίαρχη στη F1 2021. Η υποβοήθηση, η προσομοίωση και διάφορες άλλες επιλογές παιχνιδιού, σημαίνουν ότι ο παίκτης είναι σε θέση να δημιουργήσει μια πραγματικά φανταστική εξατομικευμένη εμπειρία που ταιριάζει στις ανάγκες του. Οι επιλογές του Career Mode έχουν να κάνουν ακόμη και με το πόσο γρήγορα ο παίκτης θα κερδίσει πόντους αναγνώρισης και πόρων, καθώς και στη δημιουργία της δικιάς του λίστας αγώνων, κάτι που είναι φανταστικό.

Το F1 2021 έχει δει αρκετές ακόμα ποιοτικές ενημερώσεις. Μικρές λεπτομέρειες όπως το να μπορείς να ζητάς από έναν μηχανικό λιγότερα σχόλια είναι χρήσιμη για όσους τα βρήκαν πολύ φλύαρα στα προηγούμενα παιχνίδια (ιδιαίτερα για τους οπαδούς του Kimi Raikkonen που θέλουν να πουν στον μηχανικό «άσε με, ξέρω τι κάνω»). Θα προστεθούν επίσης περισσότερες πίστες στη F1 2021 με την πάροδο του χρόνου, κάτι που είναι απαραίτητο δεδομένου του αντίκτυπου που είχε ο COVID-19 στο φετινό πρόγραμμα του πρωταθλήματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το F1 2021 δεν είχε καμία ενημέρωση στους αγωνιστικούς του μηχανισμούς, ωστόσο ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι έχει δοθεί σαφής έμφαση στη σημασία των γωνιακών εξόδων. Οι παίκτες θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί με την επιτάχυνσή τους από ότι τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως με εκείνους τους αργοπορημένους ελιγμούς, για να μην βρεθούν ένα δευτερόλεπτο πίσω. Στο F1 2021 αυτές οι κινήσεις γίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι παίκτες θα πρέπει να σκεφτούν περισσότερο τακτικά για τις προσπεράσεις τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το F1 2021 είναι τέλειο, ωστόσο παράλληλα με την προαναφερθείσα έλλειψη άμεσων επιλογών προσαρμογής, υπάρχουν μερικά τεχνικά ζητήματα. Ως ένα παράδειγμα, η χρήση της επιλογής flashback, μερικές φορές έχει ως αποτέλεσμα ο μηχανικός να συνεχίσει να προτείνει μια νέα στρατηγική σε όλο τον υπόλοιπο αγώνα, ενώ τα ατυχήματα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι τροχοί του αυτοκινήτου να γλιστρήσουν. Ωστόσο, αυτά είναι μικρά προβλήματα που ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστούν γρήγορα και δεν μειώνουν τη συνολική εμπειρία για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Ευχαριστούμε θερμά την Bandai Namco Hellas για τη διάθεση του παιχνιδιού.