fbpx
Home ReviewsGame Reviews F1 2020 | The Review

F1 2020 | The Review

Γράφει ο/η Λίνα Χριστοπούλου

Βρισκόμαστε στο 2020, μια διαφορετική και δύσκολη χρονιά, που επηρέασε τους πάντες και τα πάντα, με τον ερχομό του COVID-19. Έτσι λοιπόν “χτυπήθηκε” και η Formula 1, με αγώνες να παίρνουν παράταση και να επικρατεί ένας πανικός.

Παρόλα αυτά, η Codemasters είναι εδώ, μαζί με τη Formula 1 2020, με σκοπό να μας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Ξεκινώντας με την πρώτη επαφή και το μενού, δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο του franchise. Οι μόνες διαφορές, είναι αυτές της χρωματικής παλέτας. Παρόλα αυτά, ας μην ξεχνάμε πως και η πραγματική F1 έμεινε στάσιμη.

Αμέσως μετά το μενού, περνάμε στη δημιουργία του χαρακτήρα. Γυναίκα ή άνδρας, όνομα, επώνυμο, εθνικότητα, αλλά στην πορεία και στολή, κράνος, σύμβολο κτλ, είναι μερικά από τα πράγματα με τα οποία μπορεί κανείς να “παίξει”.

Φυσικά, συνεχίζουμε με τα κλασικά modes, που δεν είναι άλλα από τα Career, Championship, Time Trials και Grand Prix Weekend. Ούτε εδώ υπάρχει κάποια διαφορά παικτικά και όπως είναι γνωστό από τα προηγούμενα παιχνίδια, τα στατιστικά των οδηγών ανανεώνονται αυτόματα, σύμφωνα με το πραγματικό πρωτάθλημα.

Το Career Mode, για κάποιον που είναι νέος στον συγκεκριμένο χώρο, πρόκειται για αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του. Ξεκινώντας από την αρχή και “χτίζοντας” προς την κορυφή, ο παίκτης βιώνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Υπάρχει επίσης η επιλογή της Formula 2, που προτείνεται για νέους οδηγούς της σειράς της Formula, μιας και διευκολύνει τον παίκτη στο να συνηθίσει το μονοθέσιο, τον τρόπο λειτουργίας αυτού και των αγώνων, αλλά δίνει και μια πρώτη επαφή με τις επαγγελματικές πίστες. Πολύ σημαντικό κομμάτι εδώ, αποτελεί το R&D, όπου μπορεί ο κάθε ένας, να αναβαθμίσει σιγά σιγά το όχημά του, μέσω development points, που κερδίζονται κάνοντας προπόνηση και εκπληρώνοντας στόχους.

Ίσως η μεγαλύτερη προσθήκη στην F1 2020, είναι το My Team Mode, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας του προσωπικού μας team. Από τη θέση του πρώτου οδηγού, μέχρι τη θέση του manager, οι επιλογές εδώ είναι πολλές, δίνοντας μια νέα νότα στο παιχνίδι, με αρκετό ενδιαφέρον. Parts του μονοθέσιου, σπόνσορες, χρώματα, επιλογή δεύτερου οδηγού, είναι μερικά από τα πράγματα που παιρνούν από το χέρι του παίκτη. Όλες οι επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση της ομάδας, τους σπόνσορες, τους μηχανικούς και την γενική πορεία. Οι κινήσεις πρέπει να γίνονται προσεκτικά και να λαμβάνονται υπόψιν όχι μόνο τα στατιστικά του δεύτερου οδηγού, αλλά και το budget που μπορούμε να διαθέσουμε. Συμβόλαια, επιλογή εταιρίας και άλλα πολλά, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία. Μοιάζει εντυπωσιακό και ίσως λίγο περίπλοκο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όμως, μιας και είναι διαθέσιμο ένα αρκετά κατατοπιστικό tutorial.

Για όσους ενδιαφέρονται για το online κομμάτι, υπάρχει φυσικά το multiplayer, με εβδομαδιαία events, σύμφωνα με αυτά της F1 και χωρίζονται σε ranked και unranked. Παρόλα τα host migrations και την αρχική δυσκολία του να μπει κάποιος σε match, έχουμε να κάνουμε με ένα lag free και με αρκετά καλοφτιαγμένη AI online εμπειρία. Λιγότεροι cheaters με τους νέους κανόνες του παιχνιδιού, βοηθούν στην πιο ομαλή του πορεία και στην πιο ευχάριστη εμπειρία για τον παίκτη. Οι προκλήσεις και η επιλογή του rewind, είναι σίγουρα ένα συν μιας και με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι ενδιαφέρον, αλλά και σε περίπτωση που κάποιος θεώρησε πως κάτι ίσως να πήγε λάθος, βλέποντας το rewind του λύνεται κάθε απορία.

Μια επιστροφή, μιας και δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που το βλέπουμε, είναι αυτή του splitscreen, δίνοντας τη δυνατότητα για ένα χαλαρό couch co-op ή μια πραγματική μάχη οχημάτων για την πρώτη θέση. Μέσω των ρυθμίσεων το παιχνίδι μπορεί να γίνει είτε ένα απαιτητικό racing simulator, είτε μια χαλαρή εμπειρία για να περάσει κανείς ευχάριστα την ώρα του, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Οι παίκτες μπορούν να παίξουν στην ίδια ομάδα, αλλά και ως αντίπαλοι.

Η F1 έχει δουλευτεί και βελτιωθεί τόσο μέσα στα χρόνια, που οι διαφορές αισθητικά πλέον είτε δεν υπάρχουν, είτε γίνονται δύσκολα αντιληπτές. Ωστόσο, βλέποντας το replay, μπορεί κανείς να παρατηρήσει καλύτερα τις λεπτομέριες. Άλλωστε η Ego Engine έχει κάνει τα θαυματάκια της. Σταθερά στα 60 FPS, φωτισμοί, χρώματα, όλα σε ένα πολύ καλό επίπεδο, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς παίκτες.

Αυτό που σίγουρα σε βάζει “μέσα” στο παιχνίδι και βοηθάει στον ρεαλισμό της εμπειρίας, είναι ο 3D ήχος. Αυτή τη φορά ο ήχος διαχέεται πιο σωστά, δίνοντας μια άλλη αίσθηση, τόσο στον ήχο του μονοθέσιου και των κινητήρων, όσο και στην ακουστική διαφορά σε ανοιχτό δρόμο ή μέσα σε ένα τούνελ.

Η Formula1 2020, κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, την Seventy Anniversary και την Deluxe Schumacher Edition, με την δεύτερη να εμπεριέχει οχήματα και εξτρά cosmetics, ως φόρο τιμής στον οδηγό θρύλο.

Ευχαριστούμε θερμά την Enarxis για την διάθεση του παιχνιδιού.