fbpx
Home ReviewsGame Reviews Dodgeball Academia | The Review

Dodgeball Academia | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Σε μια περίοδο που η πλειοψηφία προσπαθεί να ξεκουραστεί και να “γεμίσει μπαταρίες” για τον χειμώνα που έρχεται – με αυτό να μοιάζει πλέον κατόρθωμα στην Ελλάδα μιας και όπως όλοι ξέρουμε ή θα αρρωστήσουμε ή θα καιγόμαστε – μια από τις επιλογές διαφυγής μας είναι τα αθλητικά, οι ταινίες, τα βιβλία, τα κόμικ, τα manga ή anime και για πολλούς από εμάς τα βιντεοπαιχνίδια.

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνήθως η ιδανική περίοδος να τελειώσουμε εκείνα τα μικρά παιχνίδια που έχουμε στο backlog μας ή να δούμε τι καινούργιο μπορεί να υπάρχει για να τραβήξει την προσοχή μας. Τι γίνεται όμως όταν πολλά από τα νέα παιχνίδια συνδυάζουν όλες τις ψυχαγωγικές επιλογές που αναφέραμε παραπάνω;

Δεν είναι λίγα τα Sports RPG που έχουν “ξεφυτρώσει” τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των Golf Story και Captain Tsubasa, με το Sports Story να έρχεται να βάλει το λιθαράκι του στο είδος προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερα αθλήματα με μια πιο μεγάλη ιστορία. Ένα από τα αθλήματα που ενδέχεται να εμπεριέχονται είναι και το Dodgeball που τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω τους με παιχνίδια όπως το πρόσφατο Knockout City και το Dodgeball Academia.

To Dodgeball Academia έρχεται από την Pocket Trap και την Humble Games για να διηγηθεί την ιστορία του Otto, ενός αγοριού που θέλει να γίνει ο καλύτερος παίκτης όλων τον εποχών στο Dodgeball. Αν έχετε δει (ή διαβάσει) το My Hero Academia σκεφτείτε το ίδιο σενάριο με την μόνη διαφορά πως εδώ δεν υπάρχουν υπερδυνάμεις…περίπου.

Ο Otto γράφεται στο Dodgeball Academia, ένα σχολείο που μαθαίνει σε νέους τα μυστικά του dodgeball και τους προετοιμάζει για μεγάλες ομάδες και μοναδικούς αγώνες με μεγάλα έπαθλα και φυσικά…δόξα.

Ο ήρωάς μας όμως δεν θα είναι μόνος του σε αυτό το ταξίδι καθώς θα κάνει νέους φίλους που θα τους προσθέτει στην ομάδα του με τον καθένα να φέρνει μοναδικές ικανότητες στο gameplay, εμπλουτίζοντας παράλληλα την ομάδα μας με νέες τεχνικές και ιδιαιτερότητες.

Η ιστορία του Dodgeball Academia δεν είναι κάτι που θα μας κάνει να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό αλλά έχει πολλές στιγμές που προσφέρουν χαμόγελα και ενδιαφέρον. Οι χαρακτήρες που θα συναντήσουμε είναι εμφανισιακά και χαρακτηριστικά ιδιαίτεροι στο ίδιο ύφος με το My Hero Academia. Η υπόθεση εδώ έχει όλα όσα θα περιμέναμε από μια ακαδημία. Έχθρες, φιλίες και αγώνες βρίσκονται στο επίκεντρο και αυτό διακρίνεται καθόλη την διάρκειά της.

Ως γνήσιο RPG, πέρα από την βασική ιστορία θα πρέπει να εξερευνήσουμε τους χώρους της ακαδημίας, να ανακαλύψουμε εξοπλισμό και αντικείμενα που θα ενισχύσουν τα στατιστικά μας, καθώς και χαρακτήρες που θα μας δώσουν διάφορα side quests για να ολοκληρώσουμε. Ωστόσο, πέρα από το βασικό gameplay το οποίο είναι το dodgeball, γρήγορα θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχουν εναλλαγές όπως mini-games ή ιδιαίτερα quests. Το βασικό συστατικό της εξερεύνησης και των επιμέρους αποστολών είναι το σπορ και τα πάντα εκτυλίσσονται γύρω από αυτό.

Για άλλη μια φορά καλούμαστε να θυμόμαστε τα 5Ds του Dodgeball: Dodge, duck, dip, dive and dodge με την μόνη διαφορά πως εδώ προσθέτονται και άλλες πτυχές στο αγαπημένο παιχνίδι. Οι ομάδες αποτελούνται από δύο ή τρία μέλη και κύριος στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε τους πόντους ζωής των αντιπάλων μας ώστε να τους βγάλουμε όλους εκτός αγώνα. Γρήγορες μπαλιές και βολές είναι μόνο μερικά από τα μυστικά της επιτυχίας αφού “φορτωμένες” βολές μπορούν να αφοπλίσουν τους αντιπάλους μας εφόσον τις ρίξουμε και την κατάλληλη στιγμή.

Από αμυντικής πλευράς, οι αντίπαλοι (αλλά και εμείς) έχουν την δυνατότητα να πιάσουν τις βολές μας ώστε να προστατεύσουν τους πόντους υγείας και να αντεπιτεθούν άμεσα ώστε να διατηρείται και η ροή του αγώνα σταθερά και δυνατά.

Αυτό που κάνει το Academia να ξεχωρίζει όμως είναι η ύπαρξη των Balltimate Abilities, ειδικών ικανοτήτων που εξαπολύουν δυνατές επιθέσεις με κάθε χαρακτήρα να έχει μια ξεχωριστή ικανότητα και να προσδίδει κάτι φρέσκο στην σύνθεση της εκάστοτε ομάδας. Έτσι, συνδυάζοντας παίκτες με τις ικανότητές τους σε μια ομάδα μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να κερδίσουμε έναν αγώνα ή να ξεκολλήσουμε από κάποια μάχη την οποία δεν μπορούμε να πάρουμε.

Οι Balltimate Abilities δεν είναι οι μόνες όμως που αλλάζουν το gameplay μιας και τα γηπεδάκια πέρα από τις φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να έχουν εμπόδια ή φυσικές καταστροφές που αλλάζουν τόσο την όψη όσο και την ροή του αγώνα. Και όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν ένα ήδη ταχύτατο παιχνίδι που αν δεν προσέξουμε ή αν είμαστε αρκετά δυναμικοί μπορεί να τελειώσουν όσο γρήγορα αρχίσανε.

Το Dodgeball Academia αναμειγνύει τα δισδιάστατα σχέδια των χαρακτήρων με τρισδιάστατα τοπία και αντικείμενα. Η μίξη τους γίνεται αρμονικά καθώς το ‘χειροποίητο’ σχέδιο με την Αμερικάνικη Anime αισθητική (αν αυτό βγάζει νόημα) των χαρακτήρων δένει με την αισθητική της ακαδημίας, των γηπέδων και των τάξεών της. Με μια γρήγορη ματιά, τα πάντα γύρω μας ίσως μας θυμίσουν κάποιο cartoon της Cartoon Network ενώ την ίδια στιγμή η ποιότητα τόσο των μοντέλων όσο και των κινήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Μιας και η κριτική αυτή γίνεται πάνω στην έκδοση του Nintendo Switch καλό θα ήταν να αναφερθούμε και στην απόδοση στα δύο Modes του. Είτε παίζουμε σε φορητό mode είτε στην τηλεόραση η απόδοση παραμένει σταθερη και γρήγορα καταλαβαίνουμε πως η έκδοση του Switch είναι η ιδανικότερη για αυτό το παιχνίδι λόγω του απλού χειρισμού, της σταθερής κάμερας και της καλής του απόδοσης – αλλά και της ύπαρξης του Multiplayer.

Το Dodgeball Academia είναι ένα ιδιαίτερο sports RPG που δεν είναι εδώ για να φάει τον χρόνο μας. Με δέκα ώρες συνολικού gameplay, ο τίτλος της Pocket Trap θα μας “δροσίσει” με τις μπαλιές του και μια συμπαθητική ιστορία.

Ευχαριστούμε θερμά την Humble Games για τη διάθεση του παιχνιδιού.