fbpx
Home ReviewsGame Reviews Demon Turf | The Review

Demon Turf | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Ως gamers, ξέρουμε πως υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που χρειαζόμαστε να χαλαρώσουμε. Η ανταγωνιστική φύση των παιχνιδιών του σήμερα σε συνδυασμό με όλους εκείνους τους τίτλους που απαιτούν εκατοντάδες ώρες για να τους ολοκληρώσουμε καθιστούν μεγάλη την ανάγκη να παίξουμε κάτι πιο χαλαρό.

Τι πιο χαλαρό λοιπόν, από παιχνίδια indie ομάδων που έρχονται να προσφέρουν κάτι φρέσκο και παράλληλα γνώριμο. Κάτι τέτοιο επιχειρείται να γίνει και με το Demon Turf της Fabraz, ένα νέο 2D/3D Platformer που δοκιμάζει να μας τραβήξει την προσοχή περισσότερο με τα μοναδικά γραφικά του παρά με το gameplay του.

Το Demon Turf ξεκινάει κάπως απότομα. Χωρίς πολλά-πολλά, η βασική ηρωίδα προσγειώνεται σε έναν περίεργο κόσμο γεμάτο δαίμονες και σκοτάδι. Βέβαια, αυτά είναι γνώριμα περιβάλλοντα για εκείνη καθώς πρόκειται για έναν κόσμο που προσπαθεί να κατακτήσει. Το να εκθρονίζεις τον Demon Lord εξάλλου δεν είναι και εύκολη υπόθεση αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.

Το παιχνίδι μας βάζει στο “ψητό” πολύ γρήγορα. Με το που μπούμε στο πρώτο επίπεδο, πινακίδες μας δίνουν τις βασικές πληροφορίες για τον χειρισμό και τις δυνάμεις της ηρωίδας μας καθώς και όσα πρέπει να ξέρουμε για την μετακίνησή μας μέσα στα επίπεδα και την ολοκλήρωσή τους.

Ως platformer, έχουμε έναν βασικό στόχο τον οποίο ολοκληρώνουμε σταδιακά, εξερευνώντας παράλληλα τις διάφορες πίστες που θα επισκεφθούμε. Πιο απλά, θα πρέπει να βρούμε 50 μπαταρίες ώστε να ανοίξουμε μια πύλη και να αντιμετωπίσουμε τον Demon King για την κυριαρχία της κόλασης. Για να τις βρούμε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε εξίσου τους τέσσερις φύλακες ξεπερνώντας εμπόδια, σκοτώνοντας πλασματάκια και εχθρούς και αξιοποιώντας τις δυνάμεις μας για να φτάσουμε σε υψηλότερα επίπεδα.

H λογική του Demon Turf είναι αρκετά απλή και οι λάτρεις των 3D Platformers θα νιώσουν κατευθείαν σαν στο σπίτι τους. Θα περιπλανηθούμε σε διάφορα επίπεδα γεμάτα με συλλεκτικά αντικείμενα και νέες δυνάμεις, αλλά και εχθρούς που θα χρειάζονται έναν ή δύο τρόπους για να τους νικήσουμε.

Ο χειρισμός του Demon Turf είναι συνάμα απλός και περίπλοκος. Οι βασικές πράξεις γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού αλλά συνδυάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μας βοηθούν να προχωρήσουμε παραπέρα ή να μετακινηθούμε πιο γρήγορα στις πίστες. Αυτό θα μας βοηθήσει αρκετά στο να καλύψουμε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ πλατφορμών φτάνοντας παράλληλα και όλα τα collectibles που το αίσθημα του completionist μας σπρώχνει να συλλέξουμε.

Η 2D απεικόνιση ορισμένων στοιχείων (όπως της πρωταγωνίστριας) σε συνδυασμό με τα 3D περιβάλλοντα ίσως χρειαστούν λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε. Παρόλα αυτά, αποτελούν το σημείο αναφοράς του παιχνιδιού μιας και εδώ επιχειρείται το κάτι διαφορετικό πετυχαίνοντάς το στο μεγαλύτερο μέρος.

Ένα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το checkpoint system, που εδώ δεν βασίζεται πάνω σε προκαθορισμένα αντικείμενα ή τοποθεσίες αλλά σε σημαίες που η ηρωίδα κουβαλάει στο inventory της. Με τέσσερις σημαίες έχουμε τέσσερις ευκαιρίες για να ανοίξουμε και ένα checkpoint σε οποιοδήποτε σημείο της πίστας επιτρέποντάς μας να γυρίσουμε σε αυτό όταν χαθούμε ή όταν δεν θα πάει κάτι καλά. Ο περιορισμός στον αριθμό των σημαιών μας περιορίζει λίγο στο που θα ανοίξουμε το checkpoint, ενώ αντίθετα αν ξεχάσουμε να βάλουμε σημαία τότε σε περίπτωση που πεθάνουμε επιστρέφουμε στην αρχή της πίστας.

Ενώ αυτό το σύστημα είναι εντυπωσιακό με μιας πρώτη ματιά, ένα ενδεχομένως αρνητικό είναι πως η ροή του παιχνιδιού θα μας ωθεί στο να ξεχάσουμε την ύπαρξη των checkpoints. Ωστόσο, γίνεται ανάδειξη ορισμένων περιοχών που είναι κατάλληλες για την τοποθέτηση σημαίας – αφαιρώντας όμως έμμεσα την ελευθερία στην απόφαση του παίκτη.

Μπορεί το platforming και η εξερεύνηση να είναι τα κύρια και πιο ευχάριστα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, με εμφανείς επιρροές από τους τιτάνες του είδους, το άλλο μισό της εμπειρίας όμως μας αφήνει να ζητάμε το κάτι παραπάνω. Οι μάχες γίνονται σε συγκεκριμένες αρένες, αξιοποιώντας περιβαλλοντικές παγίδες ή τις δυνάμεις που ξεκλειδώνουμε σταδιακά.

Πέρα από τις διάφορες πίστες, το hub world περιλαμβάνει χαρακτήρες και συμμάχους που μας αναθέτουν αποστολές και προκλήσεις με αντάλλαγμα συλλεκτικά αντικείμενα ή εμφανίσεις για την ηρωίδα. Διάφορα mini-games και challenges θα μας δώσουν χρωματισμούς για την παραμετροποίηση της Beebz αλλά και γλειφιτζούρια που θα τα χρησιμοποιήσουμε ως νόμισμα για την αγορά άλλων unlockables.

To Demon Turf είναι ένα μικρό αλλά ευχάριστο παιχνίδι. Μπορεί να μην προσφέρει κάτι εξαιρετικά καινοτόμο, είναι όμως αρκετό για να μας κρατήσει συντροφιά σε ένα βαρετό απόγευμα. Αν καταφέρουμε να συνηθίσουμε τα…περίεργα γραφικά του και να ξεπεράσουμε το αδιάφορο σύστημα μάχης ίσως να το ευχαριστηθούμε κατάλληλα. Αλλά αυτά τα δύο στοιχεία το κρατάνε πίσω από το να λάμψει.

Ευχαριστούμε θερμά την PlaytonicGames για την διάθεση του παιχνιδιού.