fbpx
Home ReviewsGame Reviews Death Stranding Director’s Cut | The Review

Death Stranding Director’s Cut | The Review

Γράφει ο/η Δημήτρης Γαλατσάνος

Όταν το Death Stranding κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, πριν από σχεδόν δύο χρόνια ποτέ δεν κατάφερα να το τερματίσω. Επανερχόμουν ανά καιρούς για να ελέγξω τον αυτοκινητόδρομο, που σιγά σιγά ένωνα τα κομμάτια του μαζί, ή για να μεταφέρω την ποσότητα των εμπορευμάτων από εδώ και από εκεί. Μετά από λίγο καιρό, άφησα τον Sam και τον B.B. μόνους, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, μέχρι να έρθει η ώρα να επιστρέψω ξανά, για το Director’s Cut του Death Stranding, αυτή τη φορά σε μια έκδοση του PlayStation 5.

Το Death Stranding, στην πιο απλή μορφή του, είναι ένα παιχνίδι, που περιστρέφεται γύρω από την παράδοση δεμάτων και τη οικοδόμηση συνδέσεων. Ενώ, υπάρχει μάχη και δράση σε ορισμένο μέρος του παιχνιδιού και των αποστολών, το σύνηθες που θα βιώσουν οι παίκτες, είναι μια ήρεμη εμπειρία περπατήματος από τη μια άκρη στην άλλη, των πληγεισών από τον πόλεμο περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ προσπαθούν να αναπτύξουν ένα δίκτυο επιρροής και εμπειρίας. Για να το κάνει αυτό, ο παίκτης γίνεται ο Sam “Porter” Bridges, ένας courier που συχνά θεωρείται ως ο The Great Deliverer.

Η παράδοση δεμάτων δεν είναι απλώς περπάτημα, από τη μια πόλη στην άλλη. Ο Sam έχει πρόσβαση στο Chiral Network, ένα είδος υποδομής που του επιτρέπει να μετατρέπει γραμματοκιβώτια και άλλες απλές κατασκευές, σε νέα κτίρια που αλλάζουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορεί ο Sam, από εναέριες τροχαλίες και αυτοκινητόδρομους, σε νέους καταπέλτες φορτίου. Εάν κάνετε αντίγραφο ασφαλείας από το PlayStation 4, μόλις μεταφορτώσετε τα δεδομένα σας από το κύριο μενού αυτής της έκδοσης, μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο PlayStation 5 με όλη την πρόοδό σας να μεταφέρεται (και θα εμφανιστούν αυτόματα τα περισσότερα από τα τρόπαια που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο Death Stranding Director’s Cut).

Από την εμπειρία μου στο Death Stranding Director’s Cut, ξεκίνησα να κάνω αντίγραφα ασφαλείας, στο Chapter 10 και βρέθηκα εν μέσω μερικών καθυστερημένων παραδόσεων στο Mountain Knot City. Παρά το γεγονός ότι δεν ήμουν κοντά στον ΒΒ τόσο καιρό, η περιήγηση σε βραχώδεις γκρεμούς ήρθε φυσικά. Επικέντρωσα την κριτική μου, στον τρόπο με τον οποίο, οι ενσωματώσεις κάνουν την εμπειρία καλύτερη, σε σχέση με το να ξεκινάς από την αρχή του παιχνιδιού. Πριν ακόμη να έχω την ευκαιρία να φτιάξω μόνος μου τον νέο καταπέλτη φορτίου, υπήρχε ήδη ένας, έξω από την πρώτη μεγάλη πόλη, που συνάντησα. Η φόρτωση χαρτοκιβωτίων, με κεραμικά και μέταλλο και η παράδοσή τους, εκατοντάδες μέτρα μακριά, έγινε ένα τακτικό μέρος της ρουτίνας μου ως courier. Ήταν επίσης, ένα τεράστιο πλεονέκτημα για να σώσω τον Sam, από το να μεταφέρει όλα αυτά τα υλικά του αυτοκινητόδρομου σε πολύ μακρινές τοποθεσίες. Η άλλη τεράστια καθοριστική αλλαγή στο Director’s Cut, είναι η δυνατότητα να πάρετε μαζί σας, πλωτούς μεταφορείς όταν ταξιδεύετε μέσω εναέριας τροχαλίας.

Με την ολοκλήρωση κάθε chapter στο Death Stranding και την επιστροφή στον ανοιχτό κόσμο του postgame, οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό καινούριο κομμάτι ιστορίας του Director’s Cut. Τερματίζοντας μια σειρά αποστολών, που περιλαμβάνει την είσοδο σε μια εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση στην Central Region, έχει ανατεθεί στους παίχτες να παραλάβουν μια παραγγελία, να μπουν στην εγκατάσταση και να ανακτήσουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι φορτίου. Για να παραταθεί ο χρόνος διάρκειας αυτών των αποστολών, ο Sam μπορεί να εισέλθει μόνο σε ένα μικρό τμήμα των ερειπίων κάθε φορά, πριν επιστρέψει για να παραδώσει το πολύτιμο φορτίο και να παραλάβει την επόμενη παραγγελία. Επαναλάβετε αυτό μερικές φορές, για να ξεκλειδώσετε ολόκληρη την ιστορία, εμβαθύνοντας σε μερικούς βασικούς χαρακτήρες της ιστορίας των παραδόσεων του Death Stranding, που δεν είναι πλήρως εμπλουτισμένοι και δείτε ίσως τη καλύτερη πανοραμική θέα της Αμερικής μόλις τελειώσετε. Είναι ένα μικρό κομμάτι νέου περιεχομένου για να κάνει την ιστορία πιο ολοκληρωμένη. Αξίζει όμως να πάρετε το Director’s Cut αποκλειστικά για τα νέα Orders; Δεν θα το έλεγα.

Τι είναι αυτό που κάνει το Death Stranding Director’s Cut, την καλύτερη έκδοση για να παίξετε; Για αρχή, έχετε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο εκδόσεων του Death Stranding, δηλαδή στις εκδόσεις της κονσόλας και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αυτό περιλαμβάνει τα orders με θέμα Cyberpunk 2077 και Half-Life, το ξεκλείδωμα μιας νέας μοτοσικλέτας και ένα ασημένιο χέρι για τον Sam, μεταξύ άλλων διακοσμητικών προϊόντων. Κάθε στιγμή του ταξιδιού του Sam, μπορεί να έχει ανάλυση έως και 4K στο PlayStation 5, από Native 4K σε λειτουργία Quality ή Scaled 4K με 60FPS σε λειτουργία Performance. Για όσους θέλουν μια κινηματογραφική εμπειρία, το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί εξ ολοκλήρου σε προσομοίωση letterbox 21:9. Στο PlayStation 5,  κερδίζετε την ενίσχυση των πολύ βελτιωμένων χρόνων φόρτωσης (μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να μεταβείτε από μια περιοχή στην επόμενη μέσω γρήγορου ταξιδιού). Τα χαρακτηριστικά του DualSense θα δείτε να εμφανίζονται στους περισσότερους τίτλους παιχνιδιών της Sony. Ο μηχανισμός ανάδρασης ελέγχου DualSense και ο θόρυβος, σε συνδυασμό με κάποια επιπλέον ηχητικά εφέ του περιβάλλοντος, από το ενσωματωμένο ηχείο του χειριστηρίου, κάνουν την εμπειρία του courier μια εμπειρία που περιλαμβάνει διαφορετικές αισθήσεις.

Τις τελευταίες μέρες αξιολόγησης του Death Stranding Director’s Cut, έβγαλα τους servers εκτός σύνδεσης, και τότε μπορούσα να δω το σημάδι που άφησα πίσω μου στην Αμερική και το περίεργο όχημα που ήταν παρκαρισμένο στο γκαράζ μου. Ωστόσο, χωρίς να είμαι online, δεν θα έβλεπα την oxytocin να λαμβάνει likes από το The Washington Post’s Gene Park ή άλλους, καθώς εκμεταλλεύονταν μια καλά τοποθετημένη γεννήτρια ή τις πολυάριθμες ενδείξεις που θα άφηνα για να χαροποιηθούν οι υπόλοιποι porters, καθώς επιστρέφουν σε μια Knot City. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδα το Death Stranding χωρίς να είμαι online και ήταν μια μοναχική, αδιάφορη εμπειρία.

Το Death Stranding Director’s Cut είναι χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος τρόπος για να μπείτε στη θέση του Sam Bridges, τουλάχιστον για εκείνους που δεν έχουν δει το όραμα μιας κατεστραμμένης Αμερικής, του Kojima. Αυτό που φέρνει η Kojima Productions στο PlayStation 5, είναι η απόδοση και οι προσθήκες που κάνουν την εμπειρία του να παίζεις, καλύτερη από ποτέ, παρόλο που η Sony έχει κυκλοφορήσει καλύτερο υλικό σε άλλες Definitive εκδόσεις. Με όλες τις προσθήκες και βελτιώσεις να ενσωματώνονται άψογα στο Director’s Cut, υπάρχει λόγος να σκεφτείτε να παίξετε το πρώτο προσχέδιο του οράματος του Hideo Kojima, αν μπορείτε να αποκτήσετε αυτή τη νέα κυκλοφορία.

Αναμφίβολα, ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε γέφυρες σε ολόκληρη την Αμερική, το Death Stranding Director’s Cut είναι το λιγότερο που θα περίμενε να δει κανείς, από τον ίδιο τον Kojima. Ακόμα περισσότερο, είναι μια συλλογή καινοτόμων βελτιώσεων, για την καλύτερη εμφάνιση και εμπειρία χρήστη αυτού του μοναδικού παιχνιδιού.

Ευχαριστούμε θερμά την Sony για τη διάθεση του παιχνιδιού.