fbpx
Home ReviewsGame Reviews Call of the Sea | The Review

Call of the Sea | The Review

Γράφει ο/η Δημήτρης Γαλατσάνος


Lovecraftian αισθητική

Ο συγγραφέας τρόμου H.P. Το Lovecraft έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Είναι κατανοητό ότι αυτό φαίνεται πρωτίστως στη κατηγορία τρόμου, από πρωτοπόρους του είδους όπως το Alone In The Dark έως πρόσφατα indie παραδείγματα όπως ο κοσμικός τρόμος του Lovecraft’s Untold Stories. Ωστόσο, το Call Of The Sea από την ομάδα ανάπτυξης Out Of The Blue είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα μιας αφήγησης Lovecraft.

Αντί να ακολουθήσει τα γνώριμα και ασφαλή μονοπάτια ενός παιχνιδιού τρόμου, το Call Of The Sea είναι ένα παιχνίδι περιπέτειας παζλ με μια ενδιαφέρουσα πλοκή. Ο παίκτης παίρνει το ρόλο της Norah Everheart, μιας γυναίκας με μυστηριώδη ασθένεια που ταξιδεύει στο Νότιο Ειρηνικό, για να βρει τον σύζυγό της, ο οποίος ξεκίνησε μια αποστολή για να βρει μια θεραπεία για την ασθένειά της.

Ένα ταξίδι στο άγνωστο

Αν και η Norah είναι μόνη στο ταξίδι της, ο χαρακτήρας της είναι ένα από τα ισχυρότερα στοιχεία του Call Of The Sea, προσθέτοντας ένα τεράστιο επίπεδο ζεστασιάς στο παιχνίδι και δίνοντας το βάρος ενός απομονωμένου πρωταγωνιστή. Ομοίως, ο παίκτης αποκτά μια ισχυρή κατανόηση των ενεργειών και των χαρακτήρων της αποστολής μέσω των ηχητικών αρχείων καταγραφής και των επιστολών.

Η ανακάλυψη του τι συνέβη στο πρώτο σετ τυχοδιώξεων είναι μια χαλαρή εμπειρία. Η Norah αποκαλύπτει σκηνές αταξίας καθώς διασχίζει το νησί και καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται τα πράγματα φαίνεται να γίνονται όλο και πιο απελπισμένα, δίνοντας στο παιχνίδι μια αίσθηση παρόμοια με το πιο έντονο τέλος των προσομοιωτών πεζοπορίας όπως το Gone Home. Δεδομένου ότι αυτό το παιχνίδι έχει την απόχρωση του Lovecraft, στο Call Of The Sea δεν είναι όλα στρωμένα με ροδοπέταλα, ειδικά καθώς τα πράγματα παίρνουν μια υδρόβια στροφή.

Ωστόσο, το Call Of The Sea δεν είναι η ίδια παλιά κοσμική ιστορία τρόμου του Eldritch. Σε αντίθεση με πολλά έργα που αφορούν τα θέματα του είδους, το παιχνίδι έχει προσωπικούς, απτούς δεσμούς με τους χαρακτήρες του και τα συνολικά θέματα, και αυτό καθιστά το Call Of The Sea ακόμη πιο συναρπαστικό και αναζωογονητικό. Το παιχνίδι δεν μπορούσε να θεωρηθεί horror, αλλά δε παύει να έχει ισχυρό συναισθηματικό αντίκτυπο.

Πανέμορφο εικαστικό

Το Call Of The Sea είναι πανέμορφο, με διαχρονική, καρτουνίστικη όψη που κάνει τις πλούσιες ζούγκλες, τους βάλτους και τα ναυάγια ακόμη πιο εντυπωσιακά. Έχει μια αισθητική παρόμοια με το Sea of Thieves, αλλά με μια πολύ πιο ποικίλη χρωματική παλέτα.

Αυτό ωστόσο δεν θα είχε σημασία αν το παιχνίδι δεν ήταν πολύ καλό και σε άλλους τομείς, αλλά ευτυχώς το Call Of The Sea δεν υστερεί κάπου. Το παιχνίδι είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι παζλ πρώτου προσώπου, αν και δεν είναι τόσο άμεσα προκλητικό όσο το θρυλικό Myst ή το εντυπωσιακό The Witness. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν πολλές στιγμές «εύρηκα» στο ταξίδι της Norah.

Ένα ταξίδι που δεν είναι για όλους

Μέρος του λόγου για τον οποίο αυτά τα παζλ είναι τόσο αποτελεσματικά είναι ο τρόπος που το Call Of The Sea είναι αυστηρό με την εσωτερική του λογική. Καθώς η Norah έρχεται να καταλάβει περισσότερα για τη τεχνολογία του πολιτισμό που χρησιμοποιεί για να φτάσει στο νησί, αυτή και ο παίκτης κερδίζουν κάποια διαίσθηση για τις πρακτικές και τους γρίφους τους, καθιστώντας την οργάνωση κάθε προοδευτικά απαιτητικού παζλ πιο κατανοητή. Είναι μια ενδιαφέρουσα περιστροφή στον παράγοντα εκμάθησης του παιχνιδιού παζλ και ένας από τους τρόπους με τους οποίους το παιχνίδι καταφέρνει να αποφύγει να πέσει σε μερικές από τις λιγότερο αλμυρές παγίδες του είδους όσον αφορά την απόσπαση ξένων κοινωνιών.

Ευχαριστούμε θερμά το XBOX για τη διάθεση του παιχνιδιού.