fbpx
Home ReviewsGame Reviews Beyond a steel sky | The Review

Beyond a steel sky | The Review

Γράφει ο/η Στέλιος Αναγνωστόπουλος

Το Beneath a Steel sky (Revolution, 1994) αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς για τα point and click adventures ειδικά όσον αφορά την cyberpunk κουλτούρα. Το παιχνίδι των Charles Cecil και Dave Gibbons της Revolution δεσπόζει χρόνια τώρα στις αναπολήσεις των adventurers. Το 2019 ο Cecil ανακοίνωσε επίσημα -αν και είχε λάβει ήδη έγκριση από το 2012- τη συνέχεια του εμβληματικού παιχνιδιού το οποίο κυκλοφόρησε στα PC το 2020 με την έκδοση για κονσόλες να ακολουθεί ένα χρόνο αργότερα. Για όσους δεν έτυχε να ασχοληθούν με τον τίτλο (ο οποίος τα τελευταία χρόνια διανέμεται δωρεάν και είναι πλήρως λειτουργικός ακόμα και σε σύγχρονα συστήματα μέσω του  emulator ScummVM), αφηγείται τις περιπέτειες του Robert Foster και του ρομποτικού του συντρόφου Joey με τον πρώτο να έχει πέσει θύμα απαγωγής από ένα ελικόπτερο μεταφέροντάς τον από την έρημο του Gap (wasteland, κοινώς) όπου διέμενε από την ημέρα που τον υιοθέτησαν στην μητρόπολη Union City. Ακολουθούν συνωμοσίες, δολοφονίες, καταδιώξεις, hacking, επιθετική τεχνητή νοημοσύνη και ανατροπές. Το στίγμα που άφησε το παιχνίδι αφορά το καυστικό του χιούμορ επισημαίνοντας σημεία του 20ου αιώνα. Όπως αναφέρει το «The Guide to Classic Graphic Adventures» (Hardcoregamingnet101, 2011, σελ. 483): “This delicate balance between humorous writing and serious storytelling carried over to the Broken Sword games, the series which Revolution Software primarily concentrated on”. Όσον αφορά το είδος του cyberpunk, ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στο review του Beautiful Desolation όπου αναλύεται πολύ συνοπτικά ένα από τα πιο διαμεσικά και αγαπημένα θέματα της pop culture.

Η ιστορία του Beyond a Steel Sky μας μεταφέρει δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα στην Union City, την κλασική μεγαλούπολη-προσκήνιο και συνάμα παρασκήνιο κάθε cyberpunk θεματικής. Ο Robert Foster έχει επιστρέψει στο Gap και ζει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του. Ξαφνικά, δέχτηκαν επίθεση από ανδροειδή τα οποία απήγαγαν ένα παιδί της φυλής του και ο Foster αναλαμβάνει να το εντοπίσει πλέον στην Union City. Το status quo έχει αλλάξει στην πόλη από την τελευταία του επίσκεψη αφήνοντας στη διαχείριση τον Joey. Ο Joey είναι άφαντος και η ουτοπία έχει δώσει ξανά τη θέση της στη δυστοπία του πρώτου μέρους. Ο Foster για να εισέλθει στην πόλη πρέπει να βρει ένα ID chip για μεταφύτευση πράγμα που γίνεται σχετικά εύκολα από τα πρώτα βήματά σας στο παιχνίδι αλλά τα πράγματα εξελίσσονται με τον πιο δυσοίωνο τρόπο. Η ταυτότητα, και κατ’ επέκταση η ζωή, του νεκρού ανθρώπου που υποδύεται ανήκει σε έναν τρίτης κλάσης πολίτη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της πόλης, για τον οποίο έχουν περιοριστεί βασικά δικαιώματα και προσβάσεις λόγω.. χαμηλών στατιστικών επιδόσεων. Έτσι, ο ήρωάς μας, πρέπει να φανεί ιδιαίτερα προσεκτικός και εφευρετικός ώστε να ξεπεράσει και να ξεγελάσει τόσο το σύστημα όσο και τους υποτακτικούς του για να εντοπίσει το παιδί αλλά και το τι πραγματικά συνέβη στην Union City όσο βρισκόταν στο Gap.

Be vigilant…

Η εισαγωγή του παιχνιδιού ακολουθεί την απόδοση του πρώτου μέρους όπου παρουσιάζεται σε μορφή κόμικ πράγμα που θα προκαλέσει ρίγη συγκίνησης ιδιαίτερα σε παλαιότερους παίκτες. To point and click σύστημα έχει αντικατασταθεί ώστε να έχετε υπό τον πλήρη έλεγχο τον χαρακτήρα και τις προοπτικές του περιβάλλοντος χωρίς να παρουσιάζεται η οποιαδήποτε δυσκολία. Άλλωστε, οι περισσότεροι θιασώτες του είδους θα έπρεπε να έχουν ήδη συνηθίσει εδώ και χρόνια αυτή την αλλαγή στο gameplay οπότε θεωρώ περιττό να αναφερθώ πιο εκτενώς. Ο Robert διαθέτει inventory στο οποίο αποθηκεύονται, προφανώς, items τα οποία τα χρησιμοποιείτε μόνο μέσα στο περιβάλλον είτε επιλέγοντας το αντικείμενο πάνω στο οποίο θέλετε να το προσαρτήσετε είτε μέσα από τους διαλόγους. Οι τελευταίοι μου κίνησαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον αφού εκτός από το χιούμορ που τους διακατέχει, παρέχουν πληροφορίες για την πόλη και την ιστορία της καλύπτοντας ουσιαστικά τα δέκα χρόνια απουσίας του Robert. Κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα πράγμα που προσθέτει πάρα πολύ στην όλη εμπειρία με κάποιους από αυτούς να είναι ήδη αξιομνημόνευτοι όπως από το πρώτο παιχνίδι ο Hobbins ή ο Dr. Burke. Θα συναντήσετε τερματικά κάθε είδους τα οποία παρέχουν πληροφορίες για την Union City, για την ταυτότητά σας σαν πολίτης, αυτόματοι πωλητές, διαφημιστικά ολογράμματα και οτιδήποτε επιδέχεται hacking και sabotage…

Διατίθεται ένα ενδιαφέρον hint system μέσω του οποίου θα σας δοθεί η απαραίτητη βοήθεια ώστε να συνεχίσετε την πρόοδό σας με τις «αιτήσεις» για hints να απέχουν χρονικά το ένα από το άλλο 30 δευτερόλεπτα. Να σημειώσω ότι οι περισσότεροι γρίφοι κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα δυσκολίας και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις θα νιώσετε «ανήμποροι» αφού πρυτανεύει γενικά η λογική. Οι γρίφοι και τα puzzles αφορούν κυρίως το hacking στο οποίο θα επιδοθείτε τις περισσότερες φορές, θυμίζοντας και σε αυτό το σημείο το πρώτο παιχνίδι.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ όμορφα με τους μεν χαρακτήρες να αποτυπώνονται εξαιρετικά στις προσωπικές εκφράσεις αλλά με το animation να χωλαίνει τις περισσότερες φορές και την κάμερα να είναι προβληματική αφού επαναλαμβάνονται αντιαισθητικά κοντινά πλάνα κυρίως στους διαλόγους. Τα περιβάλλοντα δεν είναι πολλά, δυστυχώς, αλλά είναι τουλάχιστον άρτια δομημένα ώστε να υποστηρίζουν και αυτά με τη σειρά τους το cyberpunk concept. Όσον αφορά τις επιδόσεις της κονσόλας της Nintendo, δεν παρατηρήθηκε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία για να «σηκώσει» το παιχνίδι τρέχοντας μεν στα 30fps αλλά πλήρως ομαλά.

Το Beyond a steel sky δεν αποτελεί μια κοσμική αποκάλυψη για τον χώρο των adventures αλλά σίγουρα είναι μια πολύ όμορφη και αναγκαία προσθήκη στο σύμπαν του παιχνιδιού. Δεν έχει σημασία αν έχετε παίξει το πρώτο μέρος αφού μπορείτε να το παρακολουθήσετε με σχετική άνεση. Μια ευχάριστη έκπληξη που με γύρισε πολλά χρόνια πίσω!

Ευχαριστούμε θερμά την Enarxis για τη διάθεση του παιχνιδιού.