fbpx
Home ReviewsGame Reviews Battlefield 2042 | The Review

Battlefield 2042 | The Review

Γράφει ο/η Δημήτρης Γαλατσάνος

Η τελευταία έκδοση της μακροχρόνιας σειράς shooter της EA και της DICE, Battlefield 2042, στοχεύει προς μια νέα κατεύθυνση. Αφήνοντας πίσω τα Battlefield 1 και Battlefield V, το παιχνίδι μεταφέρει τους παίκτες σε έναν κόσμο στο μέλλον, όπου η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει καταστροφές στη γη και οι πρόσφυγες από αυτή την κατάσταση, γνωστοί ως non-pats, έρχονται σε αψιμαχίες ανά την υδρόγειο, με την κατάσταση αυτή να αποτελεί σίγουρα ένα θλιβερό σκηνικό. Ωστόσο, είναι κατάλληλη για την δράση που επιδιώκει να προσφέρει το Battlefield 2042, φέρνοντας περισσότερους στρατιώτες από ποτέ αντιμέτωπους μεταξύ τους, καθώς διασχίζουν μια κατεστραμένη γη, χρησιμοποιώντας όπλα από το κοντινό μέλλον.

Η σειρά Battlefield ήταν πάντα γνωστή για τις επικές συναντήσεις της, όπου ομάδες δεκάδων στρατιωτών μάχονται για την υπεροχή σε εκτεταμένους χάρτες, ενώ διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία όπλων και οχημάτων. Το Battlefield 2042 δεν αποτελεί εξαίρεση, με τις συγκρούσεις να είναι μεγαλύτερης κλίμακας από ποτέ – τουλάχιστον σε πλατφόρμες τρέχουσας γενιάς. Έτσι, ενώ οι παίκτες του PS4 και του Xbox One θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να πολεμήσουν σε μάχες 64 παικτών, όσοι παίζουν στο Xbox Series X, PS5 και PC μπορούν να συμμετέχουν σε μια μάχη με 128 παίκτες.

Με τους διπλάσιους μαχητές να κινούνται στον χάρτη, οι μάχες του Battlefield 2042 είναι πιο μεγάλες από ποτέ. Κατά την αρχική μου εμπειρία με το παιχνίδι, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την EA και την DICE, ένας κριτικός και εγώ παρατηρήσαμε ότι το χάος που εκτυλίσσεται στην οθόνη, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου του Breakthrough μας έδωσε εικόνες από το Star Wars, καθώς αμέτρητοι στρατιώτες και τανκ γέμισαν την οθόνη. Ήταν συναρπαστικό. Παίζοντας το παιχνίδι για περίπου δύο εβδομάδες, μπορώ να πω ότι το θέαμα που φέρνει είναι εντυπωσιακό.

Ταξικός Πόλεμος

 Φυσικά, ο αυξημένος αριθμός παικτών δεν είναι η μόνη σημαντική αλλαγή που υπάρχει για τους παίκτες. Το Battlefield 2042 έχει ανατρέψει ριζικά το καθιερωμένο σύστημα της σειράς αυτή τη φορά. Δεν υπάρχουν πια οι γνωστοί, ξεκάθαρα καθοριστικοί ρόλοι όπως ο Recon, ο Assault, ο Medic και άλλοι. Αντίθετα, μπορείτε τώρα να επιλέξετε έναν από τους ten Specialists, όπου ο καθένας από αυτούς είναι εξοπλισμένος με ένα μοναδικό gadget και ένα χαρακτηριστικό. Έτσι, για παράδειγμα ο Boris, μπορεί να αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο όπλο φύλακα για να πολεμήσει τους εισβολείς. Από την άλλη πλευρά, ο Casper με μια στολή καμουφλάζ, μπορεί να  αναπτύξει ένα drone, για να εντοπίσει εχθρικές τοποθεσίες, αλλά και να εκπέμψει μια έκρηξη EMP, για να χτυπήσει εχθρικά οχήματα. Άλλοι Specialists, μπορούν να κάνουν πράγματα, όπως να χρησιμοποιήσουν γάντζους για να μετακινηθούν επιδέξια στη ζώνη της σύγκρουσης ή ακόμα και να αναπτύξουν μια τεράστια βαλλιστική ασπίδα, η οποία είναι ιδανική για όταν θέλετε να καταστείλετε την  φωτιά.

Μου αρέσει η ιδέα των Specialists φαινομενικά. Παρόλα αυτά, με αυτόν τον τρόπο το Battlefield 2042 τείνει να φαίνεται λιγότερο συνεκτικό από τις προηγούμενες εκδόσεις του. Χωρίς προκαθορισμένες κατηγορίες, οι παίκτες μπορούν πλέον να επιλέξουν και να ταιριάξουν όποια όπλα και gadget θέλουν. Ως αποτέλεσμα, τα μέλη της ομάδας σας είναι λιγότερο πιθανό να έχουν  καθορισμένους ρόλους, με βάση τους οποίους μπορείτε να σχεδιάσετε την στρατηγική. Φυσικά, αν  είστε ομάδα με φίλους σας, τότε αυτό είναι πιθανόν να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Όσο διασκεδαστικά μπορεί να είναι τα νέα ειδικά εργαλεία των Specialists, για χρήση στο πεδίο της μάχης, οφείλω να ομολογήσω ότι τελικά έχασα τους πιο καθορισμένους ρόλους, που υπήρχαν σε προηγούμενα παιχνίδια. Όμως δεδομένης της δημοτικότητας του Hero Shooter αυτές τις μέρες, είναι δύσκολο να κατηγορήσουμε την EA και την DICE, επειδή θέλουν να δώσουν στο τυπικό παιχνίδι, λίγο περισσότερη προσωπικότητα με αυτή την τελευταία έκδοση. 

Hard Drivin’ 

Όπως θα περίμενε κανείς, οι αγαπημένες λειτουργίες των θαυμαστών, όπως το Breakthrough και το Conquest, επιστρέφουν και πιθανότατα θα είναι το μέρος όπου οι περισσότεροι παίκτες, θα περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο Battlefield 2042. Ωστόσο, αυτή τη φορά συνοδεύονται από δύο νέους τύπους παιχνιδιών: το Hazard Zone και το Portal.

Το Hazard Zone είναι μια νέα λειτουργία παιχνιδιού 32 παικτών, όπου οκτώ ομάδες των τεσσάρων παικτών, ανταγωνίζονται για να συλλέξουν όσους περισσότερους σκληρούς δίσκους μπορούν, από κατεστραμμένους δορυφόρους, και να ξεφύγουν πριν μια τεράστια καταιγίδα εξαλείψει τον χάρτη. Αυτό η λειτουργία, δίνει έμφαση στον συντονισμό με τις πολύ μικρότερες ομάδες της, και ανανεώνεται μόνο όταν η ομάδα σας συλλέγει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Εάν η ομάδα σας διαφύγει με επιτυχία, έχοντας συλλέξει οποιαδήποτε data drives, κάθε παίκτης θα κερδίσει Dark Market Credits, για να αγοράσει νέα όπλα και gadget, που θα σας βοηθήσουν στο επόμενο γύρο.

Με τα υψηλότερα πονταρίσματά του και τη συνεχή απειλή μιας μαινόμενης καταιγίδας, το Hazard Zone έχει σίγουρα τις καλές στιγμές του. Παρόλα αυτά, μερικές φορές να φαίνεται λίγο νωθρό. Αυτό το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στο ότι το Hazard Zone χρησιμοποιεί χάρτες από τη λειτουργία του All-Out War. Έτσι, συχνά θα βρεθείτε να τρέχετε σε μεγάλα τμήματα, χωρίς να αντιμετωπίζετε μεγάλη αντίσταση. Το παιχνίδι προσπαθεί να αντισταθμίσει αυτό το γεγονός, εισάγοντας συμμορίες στρατευμάτων AI, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να κάνει το Hazard Zone να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Ωστόσο, είναι διασκεδαστικό και θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, με την προσθήκη νέων χαρτών, που να ταιριάζουν καλύτερα σε αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιού.

Ενώ το Hazard Zone είναι λίγο μπερδεμένο, το Portal έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι για τη σειρά του Battlefield. Αυτή η ευέλικτη έκδοση, επιτρέπει στους παίκτες να δημιουργούν τους δικούς τους τύπους παιχνιδιών, χρησιμοποιώντας στοιχεία και χάρτες από τα Battlefield 2042, Battlefield 1942, Battlefield: Bad Company 2 και Battlefield 3. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να δημιουργήσει μερικά πολύ  διασκεδαστικά σενάρια. Θέλετε να δημιουργήσετε έναν τύπο παιχνιδιού, όπου τα μόνα όπλα είναι μαχαίρια και απινιδωτές; Μπορείτε να το κάνετε! Θέλετε να δείτε αν οι ναζιστικές δυνάμεις, από το BF1942 μπορούν να ανταγωνιστούν τους high tech commando, που υπάρχουν στο Battlefield 2042; Μπορείτε να το κάνετε και αυτό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το review του HPP, ένας από τους βασικούς προγραμματιστές του παιχνιδιού, δημιούργησε έναν αστείο τύπο παιχνιδιού, όπου τα μόνα όπλα των παικτών ήταν anti-tank πύραυλοι. Ο kicker; Έχετε μόνο έναν γύρο και ο μόνος τρόπος για να ανεφοδιάσετε τα πυρομαχικά σας, είναι να πηδήξετε πέντε φορές. Αυτή η λειτουργία πρόσφερε μερικές ξεκαρδιστικές στιγμές, καθώς οι παίκτες περνούσαν γύρω από την αρένα σαν μεθυσμένοι πίθηκοι, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια για να αναπληρώσουν τα πυρομαχικά τους, προτού ένας αντίπαλος προλάβει να ρίξει έναν πύραυλο πάνω τους. Περιττό να πω ότι μου άρεσε κάθε δευτερόλεπτο.

Φυσικά, υπάρχει μια μικρή καμπύλη εκμάθησης για τη δημιουργία του δικού σας τύπου παιχνιδιού. Το Portal χρησιμοποιεί μια απεικόνιση drag and drop, παρόμοια με το Scratch. Ωστόσο, με λίγη εξάσκηση, θα πρέπει να είστε σε θέση να δημιουργήσετε τη λειτουργία παιχνιδιού των ονείρων σας. Πραγματικά ανυπομονώ να δω, τι θα παράγει η κοινότητα τους επόμενους μήνες. Αν δεν θέλετε να δουλέψετε πάνω σε αυτό, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Μπορείτε απλώς να παίξετε με τις δημιουργίες άλλων παικτών. 

Ο Πόλεμος δεν αλλάζει ποτέ

Είτε σας αρέσουν τα νέα mode, είτε όχι, ένα είναι σίγουρο: το να διεξάγετε πόλεμο στο Battlefield 2042 είναι μια απόλυτη έκρηξη. Η ικανοποίηση που προέρχεται από το να ρίξεις μια σφαίρα στο μέτωπο ενός ελεύθερου σκοπευτή, σε απόσταση πάνω από ένα μίλι ή να εξαφανίσεις ένα ολόκληρο πλήρωμα τανκς, με μια καλά τοποθετημένη τσάντα με εκρηκτικά, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Υπάρχουν και νέα χαρακτηριστικά, όπως οι διάφορες ικανότητες των Specialist, σε συνδυασμό με το ολοκαίνουργιο σύστημα Plus, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε upgrade τα όπλα σας, στη μέση της μάχης. Αυτό κάνει τη μάχη να φαίνεται πιο ευέλικτη από ποτέ. Αν είστε λάτρης των προηγούμενων παιχνιδιών, πιθανότατα θα λατρέψετε αυτό που έχει να προσφέρει το Battlefield 2042.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι τέλειο. Στην προσπάθεια να σηκώσω το hovercraft μου πάνω από αμμόλοφους, σε τολμηρές επιδρομές στο Κατάρ, και την πλοήγηση σε λαβύρινθους εμπορευματοκιβωτίων φορτίου, με την ομάδα καταδρομέων μου, για να προσπεράσω κρυφά ένα σημείο ελέγχου στη Σιγκαπούρη, αντιμετώπισα ορισμένα προβλήματα συνδεσιμότητας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με την έκδοση Xbox Series X του Battlefield 2042. Ευτυχώς, αυτά διορθώθηκαν με το κλείσιμο του παιχνιδιού και την επανεκκίνηση του, αλλά μερικές φορές τα προβλήματα συνδεσιμότητας διαρκούσαν για πολύ περισσότερο, κάτι που ήταν απογοητευτικό. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό συνέβη κατά την περίοδο προ-έκδοσης του παιχνιδιού. Ελπίζουμε μέχρι τη στιγμή που θα διαβάσετε αυτό, οι μάχες σας να γίνονται χωρίς προβλήματα.

Ένα άλλο ζήτημα που αντιμετώπιζα σταθερά, ήταν η τάση για το kill cam να γεμίζει εξ ολοκλήρου το κάτω μέρος του χάρτη. Είναι κάτι μικρό, αλλά συμβαίνει αρκετά συχνά, καθιστώντας πολύ δύσκολο να δεις από πού πυροβολούσαν αυτοί που σου επιτίθονταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ, κατά τη διάρκεια των 12 ωρών που πέρασα με τον υπολογιστή, πριν από την περίοδο Early Access.

Κάτι για το οποίο αξίζει να αγωνιστείς

Αν και τα χαρακτηριστικά που εισάγει το Battlefield 2042, δεν είναι όλα θετικά και η έλλειψη ενός αντίπαλου single-player είναι λίγο απογοητευτική, το παιχνίδι εξακολουθεί να προσφέρει τις ίδιες θεαματικές συγκρούσεις, που λαχταρούν οι οπαδοί της σειράς. Αυτό γίνεται με τις εκρηκτικές διαμάχες 128 παικτών και την ικανοποιητική επιλογή όπλων και gadget του κοντινού μέλλοντος. Προσθέστε σε αυτό και το εντυπωσιακό Portal Mode, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διατηρεί μια σταθερή ροή περιεχομένου, που δημιουργείται από την κοινότητα και το Battlefield 2042 και να σας ικανοποιήσει για το άμεσο μέλλον.

Ευχαριστούμε θερμά την Bandai Namco Hellas για τη διάθεση του παιχνιδιού.