fbpx
Home NewsHardware News Η AMD συνεχίζει την ανοδική πορεία στους επεξεργαστές με την τέταρτη γενιά RYZEN

Η AMD συνεχίζει την ανοδική πορεία στους επεξεργαστές με την τέταρτη γενιά RYZEN

Γράφει ο/η Γιώργος Καμπαλαμπίδης

Πριν από ένα χρόνο η AMD είχε θέσει σε κυκλοφορία την τρίτη γενιά επεξεργαστών με αρχιτεκτονική ZEN 2 των 7nm (νανομέτρων). Για το κλείσιμο του πολύπαθου έτους 2020 επιφύλασσε την κυκλοφορία επεξεργαστών της σειράς Ryzen 5000, η οποία βελτιώνει σημαντικά τις αποδόσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, πως η AMD παρουσιάζει κάθε χρόνο μία νέα γενιά επεξεργαστών σύμφωνα με το ήδη υπάρχον πλάνο, το οποίο μας επανεμφανίζει κάθε χρονιά. Η επόμενη γενιά επεξεργαστών σύμφωνα με την χθεσινή παρουσίαση της AMD θα κυκλοφορήσει το 2022 με αρχιτεκτονική Zen 4 των 5nm.

Γενικά χαρακτηριστικά

Η CEO της AMD Lisa Su παρουσίασε τα νέα μοντέλα της τέταρτης γενιάς, τα οποία είναι τέσσερα σε αριθμό. Τα τρία βασικά μοντέλα έχουν σχεδιαστεί για απαιτητική χρήση σε βιντεοπαιχνίδια έτσι ώστε να αποδώσουν περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο και την ομαλότερη συνολικά εμπειρία ενώ το τέταρτο μοντέλο αποτελεί τον ισχυρότερο επεξεργαστή της νέας γενιάς. Η AMD έθεσε ως παράλληλο στόχο την αποτελεσματική και ποιοτική απόδοση στον τομέα της δημιουργίας περιεχομένου, ειδικότερα την επεξεργασία βίντεο, τον φωτορεαλισμό (rendering), τον ψηφιακό σχεδιασμό και την προγραμματιστική σύνταξη (compiling).

Αναδρομή στην αρχιτεκτονική ZEN

Την αρχιτεκτονική ZEN παρουσίασε η AMD για πρώτη φορά το 2017 και αποτελεί την τεχνολογία στην οποία βασίζονται οι σύγχρονοι επεξεργαστές RYZEN. Οι εκδόσεις άρχισαν με την ZEN με κατασκευή 14nm/12nm (τρανζίστορ) ενώ ακολούθησε η ZEN+ και στη συνέχεια η ZEN 2, η οποία ενέταξε την κατασκευή των 7nm με στόχο την καλύτερη απόδοση σε αναλογία με την κατανάλωση ενέργειας ενώ μείωσε σημαντικά την αύξηση της θερμοκρασίας στους επεξεργαστές.

Η βελτιωμένη αρχιτεκτονική του ZEN 3

Έχοντας συγκεκριμένο πλάνο η AMD προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό της αρχιτεκτονικής ZEN 2 διατηρώντας την τεχνολογία των 7nm δημιουργώντας την αποδοτικότερη αρχιτεκτονική ZEN 3. Την αναλυτική παράθεση των βασικών πυλώνων της νέας αρχιτεκτονικής ανέλαβε ο CTO (Chief Technology Officer) Mark Papermaster. Κύριο γνώρισμα της είναι η συνολική βελτίωση των επιμέρους χαρακτηριστικών ενός επεξεργαστή. Πιο συγκεκριμένα: υψηλότερη συχνότητα (frequency), αύξηση των εντολών επεξεργασίας (IPC-Instructions Per Clock), ανανεωμένος σχεδιασμός στην τοποθέτηση των τμημάτων ενός επεξεργαστή και μείωση στην καθυστέρηση μεταφοράς (latency).

Μία νέα διάταξη του επεξεργαστή, συνδέει όλους τους πυρήνες σε ένα ενοποιημένο σύμπλεγμα 8 πυρήνων, το οποίο επιταχύνει την επικοινωνία μεταξύ των πυρήνων του επεξεργαστή. Αποτέλεσμα είναι η καλύτερη διαχείριση των εργασιών υψηλών απαιτήσεων. Η ενοποίηση αυτή επιτρέπει σε όλους τους πυρήνες την άμεση πρόσβαση στην μνήμη L3 Cache των 32mb, η οποία με τη σειρά της επιτυγχάνει την μείωση της καθυστέρησης μεταφοράς. Τέλος ο συνολικός σχεδιασμός αυξάνει την δυνατότητα διαχείρισης των εντολών επεξεργασίας (IPC) εως και 19% περισσότερο από την αρχιτεκτονική ZEN 2.

Οι νέοι Επεξεργαστές

Τα στοιχεία των επεξεργαστών είναι αυτά που δίδονται στη δημοσιότητα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της εταιρίας AMD.

Συμβατότητα

Οι νέοι επεξεργαστές θα είναι συμβατοί με τις μητρικές πλακέτες της σειράς 500 με ενημέρωση του BIOS ενώ για τις μητρικές πλακέτες της σειράς 400 η ενημέρωση του BIOS αναμένεται το 2021, έτσι ώστε να υπάρχει συμβατότητα. Οι ρυθμίσεις και η παραμετροποίηση των επεξεργαστών θα είναι διαθέσιμα μέσω των προγραμμάτων Ryzen™ Master και AMD StoreMI

Αποδοτικότητα και Συγκρίσεις

Στην συνέχεια ο Robert Hallock (Director of Technical Marketing) παρουσίασε τις δυνατότητες των νέων επεξεργαστών μέσω της αντιπαραβολής του επεξεργαστή RYZEN 5900X με τον RYZEN 9 3900XT της προηγούμενης γενιάς. Η νέα γενιά επεξεργαστών απέδωσε κατά μέσο όρο 26% περισσότερο σε σχέση με την σειρά 3000 RYZEN σε ανάλυση 1920χ1080 και υψηλή ποιότητα γραφικών.

Επιπλέον παρουσιάστηκε σύγκριση στον φωτορεαλισμό μέσω του προγράμματος Cinebench, στο οποίο φαίνεται ο AMD RYZEN 5900X να υπερτερεί αισθητά έναντι του i9-10900K.

Η συγκεκριμένη δοκιμή αφορά την απόδοση μοναδιαίου πυρήνα του επεξεργαστή (single core performance, single-thread performance)

Η σύγκριση επεκτείνεται στον τομέα των παιχνιδιών, όπου και πάλι ο επεξεργαστής RYZEN 5900X υπερτερεί οριακά έναντι του ανταγωνιστή i9-10900K.

 Η σύγκριση των επιλέκτων

Η CEO Lisa Su παρουσίασε πρόσθετα την σύγκριση των ειδικών εκδόσεων τρίτης και τέταρτης γενιάς RYZEN, δηλαδή των RYZEN 3950X και RYZEN 5950X αλλά και την σύγκριση με τον ανταγωνιστή i9-10900K

Η ανάδυση των νέων γραφικών

Τέλος έκανε την εμφάνισή της η αποκαλούμενη “Big Navi” της επερχόμενης νέας γενιάς καρτών γραφικών της AMD. Πρόκειται για την σειρά AMD RADEON RX6000, η παρουσίαση της οποίας είναι προγραμματισμένη για τις 28 Οκτωβρίου.

Την χθεσινή παρουσίαση της AMD μπορείτε να παρακολουθήσετε με τον παρακάτω σύνδεσμο: