fbpx
Home NewsGaming News [UPDATE] Activision Blizzard | Παρενοχλήσεις, αρνητικό κλίμα εργασίας και αγωγές από την Πολιτεία της Καλιφόρνια

[UPDATE] Activision Blizzard | Παρενοχλήσεις, αρνητικό κλίμα εργασίας και αγωγές από την Πολιτεία της Καλιφόρνια

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 29/7/2021] Μετά το μήνυμα του Bobby Kotick στους εργαζομένους της Activision Blizzard, οι ίδιοι απάντησαν σε αυτό με αφορμή την σημερινή απεργία. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν μέρος στη στάση εργασίας αναγνώρισαν ότι η αλλαγή του τόνου από την διοίκηση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά είπαν ότι η δήλωση του Kotick που έγινε το βράδυ της Τρίτης δεν είναι επαρκής.

Η σημερινή απεργία θα δείξει ότι αυτό δεν είναι ένα μοναδικό γεγονός που οι ηγέτες μας μπορούν να αγνοήσουν. Δεν θα επιστρέψουμε στη σιωπή, δεν θα ηρεμήσουμε από τις ίδιες διαδικασίες που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Αυτή είναι η αρχή ενός διαρκούς κινήματος υπέρ των καλύτερων συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις έγχρωμες και τις τρανσέξουαλ γυναίκες, τις μη δυαδικές ομάδες και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες.

Το σύνολο των εργαζομένων ζητά επίσης μια “άμεση” απάντηση σε τέσσερα αιτήματα που έγιναν κατά τη χθεσινή ανακοίνωση:

  • Το τέλος της αναγκαστικής ‘διαιτησίας’ για όλους τους εργαζόμενους
  • Συμμετοχή εργαζομένων στην εποπτεία των πολιτικών προσλήψεων και προαγωγών
  • Η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στους μισθούς για να διασφαλιστεί η ισότητα
  • Επιλογή τρίτου υπαλλήλου για τον έλεγχο του HR και άλλων εταιρικών διαδικασιών

Παράλληλα με την απεργία, απομακρυσμένοι υπάλληλοι και υποστηρικτές ενθαρρύνουν την συμμετοχή μας στην διαδικασία μέσω του διαμοιρασμού του hashtag #ActiBlizzWalkout στα κοινωνικά μέσα και αποφεύγοντας τα παιχνίδια που δημοσιεύονται από την Activision-Blizzard.

[ΑΡΧΙΚΟ: 28/7/2021] Άλλη μια μεγάλη εταρεία ανάπτυξης και έκδοσης βιντεοπαιχνιδιών, άλλη μια περίπτωση γεμάτη με κατηγορίες παρενόχλησης και κακόβουλου κλίματος εργασίας. Σαν ένα κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστούν όλα αυτά, αλλά όπως κάποιοι από εμάς μπορεί και να περίμεναν, η Activision βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο και μάλιστα για καλό λόγο. Αυτή την φορά, οι κατηγορίες αφορούν το κλίμα εργασίας αλλά και την σεξουαλική παρενόχληση των εργαζομένων της.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά από μια αγώγη από την Πολιτεία της Καλιφόρνια κατά της εταιρείας για εκτεταμένη παρενόχληση των γυναικών εργαζομένων σε αυτήν. Συγκεκριμένα, κατηγορεί την εταιρεία για την προώθηση μιας «διαδεδομένης (κακής) ανδρικής κουλτούρας στο χώρο εργασίας» που λέει ότι οδήγησε τις εργαζόμενες να υπόκεινται σε «συνεχή σεξουαλική παρενόχληση, άνιση αμοιβή και κακή μεταχείριση».

Η Activision Blizzard με την σειρά της απάντησε σε αυτή την αγωγή με την εξής δήλωση σύμφωνα με το The Verge:

Εκτιμούμε την διαφορετικότητα και προσπαθούμε να προωθήσουμε έναν εργασιακό χώρο που προσφέρει συμμετοχή για όλους. Δεν υπάρχει θέση στην εταιρεία ή τον κλάδο μας, ή σε οποιονδήποτε κλάδο, για σεξουαλική συμπεριφορά ή παρενόχληση οποιουδήποτε είδους. Λαμβάνουμε σοβαρά κάθε ισχυρισμό και διερευνούμε όλες τις αξιώσεις. Σε περιπτώσεις που σχετίζονται με κακή συμπεριφορά, ελήφθησαν μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η DFEH περιλαμβάνει διαστρεβλωμένες και σε πολλές περιπτώσεις ψευδείς περιγραφές του παρελθόντος της Blizzard. Ήμασταν εξαιρετικά συνεργάσιμοι με την DFEH καθ ‘όλη τη διάρκεια της έρευνάς της, συμπεριλαμβανομένου του να παρέχουμε εκτεταμένα δεδομένα και άφθονη τεκμηρίωση, αλλά αρνήθηκαν να μας ενημερώσουν για τα θέματα που ερευνούν. Απαιτήθηκαν από το νόμο να διερευνήσουν επαρκώς και να έχουν συζητήσεις καλής πίστης μαζί μας για να κατανοήσουν καλύτερα και να επιλύσουν τυχόν ισχυρισμούς ή ανησυχίες πριν μεταβούν σε δικαστικές διαμάχες, αλλά δεν το έκαναν. Αντ ‘αυτού, έσπευσαν να υποβάλουν μια ανακριβή καταγγελία, όπως θα αποδείξουμε και στο δικαστήριο. Είμαστε στεναχωρημένοι από την κατακριτέα συμπεριφορά της DFEH να μεταφέρει στην εισαγγελία την τραγική αυτοκτονία μιας υπαλλήλου της οποίας ο θάνατος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτήν την υπόθεση και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την οικογένεια της. Παρόλο που θεωρούμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι επαίσχυντη και αντιεπαγγελματική, είναι, δυστυχώς, ένα παράδειγμα του πώς έχουν συμπεριφερθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της έρευνάς τους. Είναι αυτός ο τύπος ανεύθυνης συμπεριφοράς από ανακριτές και κρατικούς γραφειοκράτες που οδηγούν πολλές από τις καλύτερες επιχειρήσεις του κράτους και της Καλιφόρνια.

Η εικόνα που ζωγραφίζει η DFEH δεν είναι ο χώρος εργασίας της σημερινής Blizzard. Τα τελευταία χρόνια και συνεχίζοντας από την έναρξη της αρχικής έρευνας, κάναμε σημαντικές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε την κουλτούρα της εταιρείας και να αντικατοπτρίσουμε μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις ηγετικές μας ομάδες. Ενισχύσαμε τα εσωτερικά προγράμματα και τα κανάλια για τους υπαλλήλους να αναφέρουν παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της λίστας «ASK List» με μια ανοιχτή γραμμή εμπιστευτικής ακεραιότητας, και παρουσιάσαμε μια ομάδα σχέσεων εργαζομένων αφιερωμένη στη διερεύνηση των προβλημάτων των εργαζομένων. Ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας για διαφορετικότητα, ισότητα και ένταξη και συνδυάσαμε τα Δίκτυα Εργαζομένων μας σε παγκόσμιο επίπεδο, για να παρέχουμε πρόσθετη υποστήριξη. Οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε τακτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης και το έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια.

Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για τη δημιουργία δίκαιων και επιβραβευτικών πακέτων και πολιτικών αποζημίωσης που αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις μας και προσπαθούμε να πληρώσουμε όλους τους υπαλλήλους δίκαια για ίση ή ουσιαστικά παρόμοια εργασία. Λαμβάνουμε μια ποικιλία προληπτικών μέτρων για να διασφαλίσουμε ότι η αμοιβή οφείλεται σε παράγοντες που δεν εισάγουν διακρίσεις. Για παράδειγμα, επιβραβεύουμε και αποζημιώνουμε τους εργαζόμενους με βάση τις επιδόσεις τους και διεξάγουμε εκτεταμένες εκπαιδεύσεις κατά των διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στη διαδικασία αποζημίωσης.

Είμαστε σίγουροι για την ικανότητά μας να αποδείξουμε τις πρακτικές μας ως εργοδότης ίσων ευκαιριών που προωθεί έναν υποστηρικτικό, διαφορετικό και χωρίς αποκλεισμούς χώρο εργασίας για τους ανθρώπους μας, και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια τα επόμενα χρόνια. Είναι ντροπή που η DFEH δεν ήθελε να ασχοληθεί μαζί μας για αυτό.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις της Activision Blizzard, πάνω από 2000 εργαζόμενοί της υπέγραψαν ένα γράμμα προς την διοίκηση της εταιρείας το οποίο ακολουθήθηκε από ανακοίνωση απεργίας.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, το γράμμα αναφέρει τα εξής:

Προς την διοίκηση της Activision Blizzard,

Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, συμφωνούμε ότι οι δηλώσεις της Activision Blizzard, Inc. και ο νομικός τους σύμβουλος σχετικά με την αγωγή DFEH, καθώς και η επακόλουθη εσωτερική δήλωση της Frances Townsend, είναι αποτρόπαιες και προσβλητικές για όλα αυτά που πιστεύουμε ότι πρέπει να υποστηρίζει η εταιρεία μας. Για να το πούμε ξεκάθαρα, οι αξίες μας ως εργαζόμενοι δεν αντικατοπτρίζονται με ακρίβεια στα λόγια και τις ενέργειες της ηγεσίας μας.

Πιστεύουμε ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν βλάψει τη συνεχή αναζήτησή μας για ισότητα εντός και εκτός του κλάδου μας. Η κατηγοριοποίηση των ισχυρισμών που έχουν διατυπωθεί ως «παραμορφωμένες, και σε πολλές περιπτώσεις ψευδείς» δημιουργεί μια εταιρική ατμόσφαιρα που δεν πιστεύει στα θύματα. Θέτει επίσης αμφιβολίες για την ικανότητα των οργανώσεών μας να θεωρούν τους κακοποιούς υπεύθυνους για τις πράξεις τους και να προωθούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα θύματα που θα εμφανιστούν στο μέλλον. Αυτές οι δηλώσεις καθιστούν σαφές ότι η ηγεσία μας δεν δίνει προτεραιότητα στις αξίες μας. Απαιτούνται άμεσες διορθώσεις από το υψηλότερο επίπεδο του οργανισμού μας.

Τα στελέχη της εταιρείας μας ισχυρίστηκαν ότι θα ληφθούν μέτρα για την προστασία μας, αλλά ενόψει νομικής δράσης – και των ανησυχητικών επίσημων απαντήσεων που ακολούθησαν – δεν πιστεύουμε πλέον ότι οι ηγέτες μας θα θέσουν την ασφάλεια των εργαζομένων πάνω από τα δικά τους συμφέροντα. Το να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για «πραγματικά αξιοπρεπή και ανεύθυνη αγωγή», ενώ βλέποντας τόσους πολλούς σημερινούς και πρώην υπαλλήλους να μιλούν για τις εμπειρίες τους σχετικά με την παρενόχληση και την κακοποίηση, είναι απλά απαράδεκτο.

Ζητούμε επίσημες δηλώσεις που αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα αυτών των ισχυρισμών και επιδεικνύουν συμπόνια για τα θύματα παρενόχλησης και επίθεσης. Ζητούμε από τη Frances Townsend να παραμείνει στη θέση της να παραιτηθεί ως Εκτελεστική Χορηγός του Δικτύου Γυναικών Εργαζομένων της ABK ως αποτέλεσμα της καταστροφικής φύσης της δήλωσής της. Καλούμε την εκτελεστική ομάδα της ηγεσίας να συνεργαστεί μαζί μας σε νέες και ουσιαστικές προσπάθειες που διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι – καθώς και η κοινότητά μας – έχουν ένα ασφαλές μέρος για να μιλήσουν και να παρουσιαστούν.

Στεκόμαστε με όλους τους φίλους, τους συμπαίκτες και τους συναδέλφους μας, καθώς και τα μέλη της αφοσιωμένης κοινότητάς μας, που έχουν υποστεί κακομεταχείριση ή παρενόχληση οποιουδήποτε είδους. Δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα παραμείνουμε στην άκρη, και δεν θα τα παρατήσουμε έως ότου η εταιρεία που αγαπάμε να είναι ένας χώρος εργασίας που όλοι μπορούμε να αισθανθούμε περήφανοι που είμαστε μέρος της (ξανά). Εμείς θα είμαστε η αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Senior Software Engineer της Blizzard, Valentine Powell (και την ομάδα ηγεσίας του World of Warcraft) ο χρόνος συμμετοχής στην απεργία της Πέμπτης θα πληρωθεί κανονικά στους υπαλλήλους.

Από μεριάς του, ο Activision Blizzard CEO Bobby Kotick δημοσίευσε το εξής γράμμα προς τους εργαζομένους των εταιρειών:

Αυτή ήταν μια δύσκολη και αναστατωτική εβδομάδα.

Θέλω να αναγνωρίσω και να ευχαριστήσω όλους εκείνους που εμφανίστηκαν στο παρελθόν και τις τελευταίες ημέρες. Εκτιμώ τόσο το θάρρος σας. Κάθε φωνή έχει σημασία – και θα κάνουμε καλύτερη δουλειά να την ακούσουμε τώρα, αλλά και στο μέλλον.
Οι αρχικές μας απαντήσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, και στις ανησυχίες σας, ήταν, ειλικρινά, άστοχα και κωφά.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε όλες τις προοπτικές και τις εμπειρίες και να σεβαστούμε τα συναισθήματα εκείνων που έχουν κακοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Λυπάμαι που δεν δώσαμε τη σωστή κατανόηση και αντιμετώπιση.

Πολλοί από εσάς μας είπατε ότι η ενεργός προσέγγιση προέρχεται από την έγνοια που τρέφετε τόσο βαθιά για την Εταιρεία. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν φτάσει και μοιράζονται σκέψεις, προτάσεις και επισημαίνουν ευκαιρίες βελτίωσης είναι μια ισχυρή αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο νοιάζεστε για τις κοινότητες των συναδέλφων και παικτών μας – και ο ένας για τον άλλον. Η διασφάλιση ότι έχουμε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον εργασίας είναι η ύψιστη προτεραιότητά μου. Η ηγετική ομάδα σας άκουσε δυνατά και καθαρά.

Αναλαμβάνουμε ταχεία δράση για να είμαστε η συμπονετική, ειλικρινής εταιρεία για την οποία ήρθατε να εργαστείτε και να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Δεν υπάρχει μέρος στην Εταιρεία μας για διάκριση, παρενόχληση ή άνιση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους.

Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι μαζί, βελτιώνουμε και χτίζουμε το μέλλον μας χωρίς αποκλεισμούς εργασιακού χώρου, κάτι που είναι απαραίτητο για την προώθηση της δημιουργικότητας και της έμπνευσης.

Ζήτησα από τη δικηγορική εταιρεία WilmerHale να προβεί σε αναθεώρηση των πολιτικών και των διαδικασιών μας για να διασφαλίσει ότι διαθέτουμε και διατηρούμε βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση ενός σεβασμού και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακού χώρου. Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως. Η ομάδα WilmerHale θα διευθύνεται από τη Stephanie Avakian, η οποία είναι μέλος της ομάδας διαχείρισης στην WilmerHale και πρόσφατα ήταν ο Διευθυντής του τμήματος επιβολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενθαρρύνουμε οποιονδήποτε να μοιραστεί την εμπειρία που πιστεύει ότι παραβιάζει τις πολιτικές μας ή με οποιονδήποτε τρόπο τον έκανε να νιώσει άβολα στο χώρο εργασίας και να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε από τα πολλά υπάρχοντα κανάλια μας για αναφορά ή για να επικοινωνήσει με τη Stephanie. Αυτή και η ομάδα της στο WilmerHale θα είναι στη διάθεσή τους για να μιλήσουν μαζί τους σε εμπιστευτική βάση, ενώ παράλληα μπορούν να επικοινωνήσουν με την ηλεκτρονική τους διεύθυνση στο ATVI@wilmerhale.com ή το 202-247-2725. Η επικοινωνία τους θα παραμείνει εμπιστευτική. Φυσικά, ΚΑΝΕΝΑ αντίποινο δεν θα είναι ανεκτό.

Δεσμευόμαστε για μακροχρόνιες αλλαγές. Με άμεση ισχύ, θα κάνουμε τις ακόλουθες ενέργειες:

Υποστήριξη εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε κάθε κατηγορία και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε αποφασιστική δράση. Για να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας σε αυτόν τον τομέα προσθέτουμε επιπλέον ανώτερο προσωπικό και άλλους πόρους τόσο στην ομάδα Συμμόρφωσης όσο και στην ομάδα Εργασιακών Σχέσεων.

Συνεδρίες ακρόασης. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς έχετε εμπνεύσει ιδέες για το πώς να βελτιώσουμε τον πολιτισμό μας. Θα δημιουργούμε ασφαλείς χώρους, υπό την εποπτεία τρίτων, για να μιλήσετε και να μοιραστείτε τομείς για βελτίωση.

Αλλαγές προσωπικού. Αξιολογούμε αμέσως διευθυντές και ηγέτες σε όλη την Εταιρεία. Οποιοσδήποτε διαπιστώθηκε ότι παρεμπόδισε την ακεραιότητα των διαδικασιών μας για την αξιολόγηση αξιώσεων και την επιβολή κατάλληλων συνεπειών θα διακόψει την συνεργασία του.

Πρακτικές πρόσληψης. Νωρίτερα φέτος έστειλα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απαιτούσε από όλους τους διευθυντές προσλήψεων να διασφαλίσουν ότι έχουν διαφορετικούς πίνακες υποψηφίων για όλες τις ανοικτές θέσεις. Θα προσθέσουμε πόρους συμμόρφωσης για να διασφαλίσουμε ότι οι διαχειριστές προσλήψεων συμμορφώνονται πράγματι με αυτήν την οδηγία.

Αλλαγές στο παιχνίδι. Έχουμε ακούσει πληροφορίες από κοινότητες εργαζομένων και παικτών ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας στο παιχνίδι είναι ακατάλληλο. Καταργούμε αυτό το περιεχόμενο.

Η ευημερία σας παραμένει η προτεραιότητά μου και θα διαθέσω πόρους της εταιρείας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η εταιρεία μας έχει την πιο φιλόξενη, άνετη και ασφαλή κουλτούρα.

Έχετε την ακλόνητη δέσμευσή μου ότι θα βελτιώσουμε μαζί την εταιρεία μας και θα είμαστε η πιο εμπνευσμένη, χωρίς αποκλεισμούς εταιρεία ψυχαγωγίας στον κόσμο.


Από μεριάς της, η ομάδα του World of Warcraft επιβεβαίωσε πως ξεκίνησαν οι αλλαγές στα παιχνίδια της εταιρείας με μήνυμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στα κανάλια και τα φόρουμ των κοινωνικών μέσων του WoW. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ομάδα ανάπτυξης έλαβε υπόψιν και επικοινώνησε με την κοινότητα από τότε που οι ισχυρισμοί δημοσιοποιήθηκαν.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων απεργίας και αποχώρησης των εργαζομένων, οι μετοχές της Activision Blizzard μειώθηκαν έως και 9%.

Όπως και να’χει, δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά αν κάθε λέξη και απόφαση της εταιρείας αποσκοπεί σε κάποιο “Damage Control” ή σε ειλικρινή αντιμετώπιση του άσχημου κλίματος στον χώρο εργασίας. Αυτά αποτελούν συνήθειες και κουλτούρες οι οποίες υπήρχαν και αναπτύσσονταν χρόνια μέσα σε αυτά τα περιβάλλοντα, οπότε η εξάλειψή τους θα πρέπει να αποτελεί μια μακροχρόνια και συνεχή προσπάθεια.

Ας ελπίσουμε πως η Activision Blizzard θα ξεφορτωθεί όλη αυτή την άσχημη κουλτούρα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη ποιοτικών και διασκεδαστικών παιχνιδιών.