fbpx
Home HOT A tribute to Ennio Morricone

A tribute to Ennio Morricone

Γράφει ο/η Στέλιος Αναγνωστόπουλος

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του συνθέτη Ennio Morricone, ο ελάχιστος φόρος τιμής θα ήταν να κάνουμε ένα μικρό «αφιέρωμα» στα video games που φιλοξένησαν κάποια από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου δημιουργού. Αν και τα «δάνεια» από τον κινηματογράφο ήταν αναπόφευκτα, η βιομηχανία των video games τίμησε, έστω και με αυτές τις μικρές αναφορές, έναν κορυφαίο μαέστρο με μια πλούσια επαγγελματική καριέρα 60 ετών και με περισσότερες από 600 συνθέσεις. Enjoy!

  • Cogan’s Run (Amiga-Softgang,1989)

Πρόκειται για ένα 2D side scrolling action παιχνίδι στο οποίο ελέγχετε έναν πράκτορα που τον καθοδηγείτε ώστε να ανακαλύψει την έξοδο χρησιμοποιώντας μηχανισμούς τηλεμεταφοράς, ανελκυστήρες και διακόπτες  προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα επίπεδα διαθέτοντας περιορισμένα πυρομαχικά. Με κάθε αποτυχία εμφανίζονται στην οθόνη ανθρώπινα κρανία και ακούγεται για 2-3 δευτερόλεπτα η φυσαρμόνικα από την εισαγωγή του «Harmonica»/ «Man with a harmonica» από το «Once upon a time in the West» του Sergio Leone.

  • Darkwatch: Curse of the West (PS2, Xbox-CAPCOM,2005)

Στην στοιχειωμένη Άγρια Δύση όπου εκτυλίσσεται η δράση του μοναδικού FPS της λίστας μας ο πρωταγωνιστής Jericho Cross, ένας καταζητούμενος και ιδιαίτερα επικίνδυνος πιστολέρο, μέλος της αρχαίας οργάνωσης Darkwatch που επιδίδεται στο κυνήγι βαμπίρ,δέχεται το «δάγκωμα» του Lazarus Malkoth. Η ιστορία εξελίσσεται με την καταδίωξη του Lazarus ενώ παράλληλα ο Cross προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στην ανθρώπινη φύση του και σε αυτή του βαμπίρ που αναδύεται σιγά σιγά από μέσα του. Το μουσικό θέμα που ακούγεται στο main menu αποτελεί μια διασκευή του OST από το «The Good, the Bad and the Ugly» του Sergio Leone.

  • Alfa Romeo Racing Italiano (PS2, PS3, Xbox, PC-Black Bean Games, 2005)

Ένα racing game το οποίο δεν έχει να προσφέρει κάτι πρωτότυπο στο είδος. Διαθέτει 25 αυτοκίνητα με διαφορετικά χαρακτηριστικά με τα οποία θα ξεχυθείτε ανάμεσα στις 11 πίστες. Πέρα από αυτά, το μόνο άξιο αναφοράς είναι το εξαιρετικό soundtrack από την ταινία του Luciano Ercoli  «Forbidden Photos of a Lady Above Suspicion».

  • The crazed chicken (PC-Chris Dobrzyniecki, 2006)

Πρόκειται για ένα point and click παιχνίδι δημιουργημένο με το AGS του Chris Jones όπου προσπαθείτε να βοηθήσετε το κοτόπουλο, τον Mikey, να βρει το δρόμο του προς τη φάρμα που ζει όταν ο Farmer τον ξέχασε στην πόλη. Το soundtrack που ακούγεται είναι και εδώ το OST του «The Good, the Bad and the Ugly».

https://www.realityonthenorm.info/game.php?id=166

  • Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3-Konami, 2008)

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το τέταρτο μέρος της επικής σειράς του Hideo Kojima. Ο Solid Snake επιστρέφει γερασμένος αυτή τη φορά αναζητώντας τον Liquid Ocelot στη Μέση Ανατολή με τον τελευταίο να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο των «Sons of the Patriots». Το παιχνίδι διαδραματίζεται τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα του Metal Gear Solid 2. Εδώ ακούγεται το «Here’s to You» από την εξαιρετική πολιτική ταινία «Sacco e Vanzetti» του Giuliano Montaldo.

  • Endless Ocean: Blue World (Wii-Nintendo, 2009)

Σε αυτό το underwater simulation ο σκοπός είναι να φέρετε εις πέρας διάφορες αποστολές όπως, μεταξύ άλλων, η παγίδευση και αλίευση ψαριών για ενυδρεία, η εκπαίδευση δελφινιών, το κυνήγι θησαυρών, η φωτογράφιση για περιοδικά. Η μουσική που επέλεξαν οι δημιουργοί του παιχνιδιού είναι το εκστατικό «Nella Fantasia» (!) από την ταινία του Roland Joffé «The Mission».

  • Blur (PS3, PC, Xbox 360-Activision, 2010)

Το γνωστό racing game στο οποίο μέσα από τις ποικίλες προκλήσεις και αναμετρήσεις, τα power ups και τον οπλισμό, τα διαφορετικά στατιστικά των αυτοκινήτων και τις χαοτικές πίστες ακούγεται μια εξαιρετική διασκευή του «The Ecstacy Of Gold» πάλι από την ταινία «The Good, the Bad and the Ugly».

  • Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (PS3, PS4, PC, XBOX360, XBONE-Konami, 2014)

Στο τελευταίο -και άκρως διφορούμενο- πνευματικό παιδί του Hideo Kojima, ο Snake βρίσκεται στην Κούβα του 1975 όπου επιχειρεί να διεισδύσει σε μια αμερικάνικη βάση όπου εξελίσσεται όλη η δράση σε διαφορετικές αποστολές. Το παιχνίδι παρουσιάζει open world χαρακτηριστικά καθώς και σύστημα εναλλαγής μέρας-νύχτας, δε διαθέτει πλέον δυνατότητες καμουφλάζ αλλά εκμεταλλεύεται τον φωτισμό από το παραπάνω σύστημα φωτός/σκότους για να καλυφθεί από τους εχθρούς. Και εδώ ακούγεται το «Here’s to You» από την ταινία «Sacco e Vanzetti».